Start     Våra resor   Ciceroner   Bildgalleri  

Priser/villkor/garantier/försäkringar m.m

  Kontakt    
Herodotos' resor
Det är själva resan som är målet
 
 
 

 

 


Polska radions symfoniorkesterns (NOSPR) byggnad.

Katowice
med Pszczyna och Tychy
24-28 maj 2019 (prel.)

Följ med på föreningens nya specialresa till Katowice- centralorten i Polens största urbana område, kanske rent av centrum i landets största stad? Vi möter en stad i förvandling från gamla tiders hårda industristad till dagens moderna, vibrerande kulturcentrum med en av världens bästa konsertsalar!

Allteftersom gamla lager koldamm tvättas bort, träder en ljus och fräsch modernistisk stadscenter fram. Tillsammans besöker vi nerlagda gruvor som omvandlats till spännande museer och njuter av grönskan i parken med upprorsmonumentet intill vårt hotell. Här får vi höra historien om blodiga strider om regionen som utkämpades här i början 1920 talet. Mer dramatisk historia från augusti 1939, tar vi del av under besöker radiostationen i Gliwice (ty. Gleiwitz).

En av dagarna åker vi på bussutflykt och besöker också släkten Hochberg von Pless stamgods i Pszczyna (ty. Pless) och dess magnifika palats i klassisk stil, där det sista ägarparet, Hans Heinrich XV von Hochberg och hans maka furstinnan Daisy von Pless, gästades av såväl kejsar Vilhelm II som generalen Erich Ludendorff.

På tillbakavägen besöker vi museet i det furstliga bryggeriet i Tychy (ty. Tichau). Här bryggs en av landets bästa ölsorter – Tyskie. Bryggeriet grundades redan 1629 men fick sitt uppsving på 1860- och 70-talet under ledning av furst Hans Heinrich XI von Hochberg. Tichauer Gold levererades i stora mängder till Wien, Berlin, Hamburg och Leipzig.

Vi avslutar besöket med ölprovning (frivilligt tillval). Under ledning av en cervesario (ölexpert) smakar vi av tre sorter av bryggeriets paradmärke – Ksiazece („det furstliga”).

Konsertkväll
Packa ner en omgång lite finare kläder. En av kvällarna ska vi nämligen på konsert i nya konsert­huset, öppnad så sent som 2014. Huset uppfördes i ett gammalt industriområde, prydd med bevarad gruvlave. En gång i tiden tillhörde den numera nedlagda kolgruvan Katowice (tyska Ferdinandgrube). Området håller på att omvandlas till en ”kulturzon”, med ett kongresscenter, Muzeum Slaskie och Polska radions symfoniorkesterns (NOSPR) säte. Byggnaden ritades av Tomasz Konior, en av Polens mest spännande, unga arkitekter. Stora konsertsalens akustik designades av Yasuhisa Toyota, världsledande specialist från japanska, Nagata Acoustics.

I skrivande stund är program för säsongen 2018-19 inte klar. Vi följer upp det och hoppas erbjuda biljetter till en oförglömlig kväll på NOSPR.
     
     
 

Ciceron:
Peter Brandkvist

 

Reseledare:


Arthur Sehn
Arthur Sehn är föreläsare och historiker med särskilt intresse för modern historia och det flerspråkiga kulturarvet i Centraleuropa. Han är född och uppvuxen i Kraków och bor sedan 1981 i Stockholm. Studier i historia och kulturhistoria i Kraków och Stockholm. Sedan flera år tillbaka anordnar Arthur uppskattade kulturhistoriska föreläsningar med inriktning främst på Central- och Östeuropa, bl.a. på ABF i Stockholm. Han har som reseledare lett ett antal grupp- och rundresor till Polen, Baltikum, Ryssland och USA. Sedan 2010 är Arthur verksam i Herodotos Resor AB.
Mer om reseledaren


Reseinformation*
Datum: 24-28 maj 2019*
Medlemspris:
2.650 kr per person i dubbelrum.*
Pris icke medlem:
2.950 kr*

Resan arrangeras i samarbete med Svensk-Polska föreningen i Stockholm.
För resans genomförande erfordras minst 20 deltagare.
*Obs. uppgifter om datum/pris/hotell är preliminära.

I priset ingår: boende, del i dubbelrum, 4 nätter med frukost på minst tvåstjärnigt hotell i Katowice, gemensam middag, innehållsrikt program, svensktalande reseledare under hela resan. Tillägg: för boende i enkelrum tillkommer 1200 kr.* Säg till om ni vill dela rum med någon!
I priset ingår inte: resa till och från Kraków, måltider, entréer.

Frågor om resan & preliminär, icke bindande anmälan:
Arthur Sehn, Herodotos resor, tel 073-984 33 25 info@herodotos.se


* Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser.

Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Anslutningar:
Våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm eller Köpemnhamn. Därför erbjuder vi genom vårt samarbete med resebyrån CE Travel bra priser på anslutningsflyg från övriga Norden. Hör med oss om detaljer!

Avbokningsregler:
Vi tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Priser/villkor/garantier/försäkringar. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Reseförsäkring: Herodotos resor AB har bankgaranti och gruppreseförsäkring godkänd av Kammarkollegiet. Organisationsnr. Herodotos Resor AB 556828-7972. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag.

 

 

   
 
 
Design by: art.sehn