Start     Våra resor   Ciceroner   Bildgalleri  

Priser/villkor/garantier/försäkringar m.m

  Kontakt    
Herodotos' resor
Det är själva resan som är målet
 
 
 

 

 


Katedralen i Kraków, längst fram till vänster Vasa-kapellet

Musikfestivalen Misteria Paschalia
Påsken och musiken i Kraków
En kulturhistorisk påsk- och musikresa till den centraleuropeiska metropolen med den Krakówfödde Arthur Sehn som ciceron.
19 -25 april 2017

Upplev Kraków i vårens färger, den polska påskveckans speciella karaktär och en av stadens största internationella musikhändelser – festivalen Misteria Paschalia med fokus på renässans- och barockmusik. Årets program är inte klart men kommer säker hålla samma världsklass som tidigare upplagor av festivalen. Fjolårets program inkluderade framförande av verk av bl a Händel och Vivaldi. Bland artisterna hittar vi Il Giardino Armonico under ledning av Giovanni Antonini, Hespèrion XXI och La Capella Reial de Catalunya i ett gemensamt uppträdande under ledning av Jordi Savall, Accademia Bizantina och Capella Cracoviensis under Ottavio Dantone samt Les Talens Lyriques (med bl a den svenska mezzosopranen Ann Hallenberg) under ledning av Christophe Rousset.
Vi har reserverat ett begränsat antal åtråvärda biljetter till alla festivalens konserter!

Men vi hinner med mycket annat i Kraków också. Här börjar allt på Rynek Glówny - Stortorget, stadens eviga mötesplats. Här kan ni även mäta tiden som Krakówborna alltid gjort - efter kyrkklockorna eller trumpetsignalen från Mariakyrkan varje timme, varje dag, år efter år. På en sidogata till Rynek möter det berömda Jagellonska universitetet, grundat 1365 och som räknar 1500-tals astronomen Nicolaus Copernicus bland sina studenter. Följ med på en vandring längs Kungliga vägen till Wawelklippan med den gamla borgen inom vars murar det kungliga slottet och Wawelkatedralen med bl.a. Sigismund Vasas grav är belägna.

Bland stadens nya sevärdheter besöker vi det nyöppnade underjordiska museet Podziemia Rynku, under Stortorget. En av dagarna gör vi en busstur till världsarvet, saltgruvan i Wieliczka, berömd för sina underjordiska kammare och kapell huggna direkt ur saltklippan (tillval).

Under resan har du en unik chans att uppleva Kraków i påskens tid – det katolska årets viktigaste vecka. Påskveckan inleds med Palmsöndagen då stiliserade palmbuketter i allmogefärger välsignas under mässan. Den traditionella fasteperioden når sin höjdpunkt på långfredagen. Trots att inga mässor firas är kyrkorna fulla med troende som kommer för en stunds tyst andakt inför den döde Kristus. På Påsklördagen tar en säregen sed vid – kyrkorna fylls med folk som kommer med rikt utsmyckade korgar med färggranna, ornamenterade påskägg och påskmat som ska välsignas. På påskdagen kommer korgen att inta en centralplats på bordet vid en traditionell påskmåltid efter Rezurekcja - Uppståndelsemässan.

Vår reseledare, den Krakówfödde historikern och föreläsaren Arthur Sehn låter oss möta kungarnas, konstnärernas och poeternas stad, där Nobelpristagaren Czeslaw Milosz valde att bosätta sig efter hemkomsten från sin exil. En annan Nobelpristagare, Wislawa Szymborska bodde här större delen av sitt liv.

För den kaffe- eller ölsugne finns det – på promenadavstånd - över 365 ställen att välja bland. På resan njuter vi av det bästa av polskt och habsburgskt kök med bl a specialiteter som zrazy (oxrulader med saltgurka och bovetegryn), gulasch med klimp eller wienerschnitzel.

Tillval:

- Ett besök på det medeltida Universitetsmuseet.

- Ett besök på museet i Oscar Schindlers Emaljfabrik med den prisade utställningen   ”Kraków under andra världskriget”.

- Guidad tur till koncentrations- och förintelseläger Auschwitz-Birkenau. Besöket med bussresa till och från Oświęcim (tyska Auschwitz) och guidning på engelska, på torsdag och tar ca 5 timmar.

- Besök det nyöppnade underjordiska museet Podziemia Rynku, under Stortorget.
  Detaljerat program

Dag 1
Onsdag 19 april
Kl 10:30 Avgång Arlanda/Köpenhamn/Oslo/Helsingfors
Kl 12:25 Ankomst Kraków, transfer från flygplatsen Balice.
Ca kl 14.00 Ankomst till vårt trestjärniga hotell i centrala Kraków, incheckning.
Kl 14:30 Eftermiddagskaffe på ett av Gamla stans caféer.
Kl 15:30 Vi inleder vår vistelse i Kraków med gemensam promenad, genom Florianporten till Gamla staden (på UNESCO:s världsarvslista) och dess hjärta - Stortorget (Rynek) och får en kort introduktion till centrala Krakóws historia och topografi. Vi får inblick i stadens tidiga historia och blomstringstid efter den nya planlösningen 1257.
Stortorget inväntar vi trumpetsignalen från Mariakyrkans torn. Tillsammans besöker vi Mariakyrkan med den framstående skulptören Veit Stoss enastående gotiska altare.

Kl 19.00 Gemensam introduktionsmiddag på restaurangen C.K. Dezerter som specialiserar sig på centraluropeiskt, habsburgskt kök. Webbsida: ckdezerter.pl


Dag 2
Torsdag 20 april
Frukost serveras från kl 7.30.
Kl 9.00 samlas vi i lobbyn för en guidad stadsvandring (på engelska) som börjar med besök i Mariakyrkan där vi får tid att beskåda Veit Stoss enastående gotiska altare.

Från Mariakyrkan fortsätter vi, längs Kungliga vägen, till Wawelborgen där vi besöker Wawelslottet och Katedralen, med bl. a. Vasakapellet och kungliga gravar.

Därefter fortsätter vi till den gamla judiska stadsdelen Kazimierz (också den på UNESCO:s världsarvslista).
Den som sett Steven Spielbergs film ”Schindler’s list” kommer att känna igen sig, det var nämligen här handlingen utspelade sig – och det var också här filmen spelades in, på plats.
Kl 13.30 Lunch på egen hand i ett av Kazimierzs caféer.

Ca 14.30 Vi besöker en av landets äldsta synagogor - Remuh och begravningsplatsen intill. Därefter besöker vi Judiska Museet Galicja (Galicia Jewish Museum) med dess permanenta utställning I minnets fotspår, skapad av fotografen Chris Schwarz och Jonathan Weber (UNESCO-professor i Jewish and Interfaith Studies vid Universitetet i Birmingham).

Resten eftermiddagen fri, varför inte passa på att handla i Tyghallarna (Sukiennice). För den kaffe- eller ölsugne finns det gott om ställen att välja bland, på och omkring Rynek (Stortorget).

Kl 20.00 Kvällens tillval: Festivalen Misteria Paschalia - första konsertkväll. (Program ej fastställt än, meddelas senare).


Dag 3
Fredag 21 april (Långfredag)
Frukost serveras från kl 7.30.
Samling för guidad tur till koncentrations- och förintelseläger Auschwitz-Birkenau. Besöket med bussresa till och från Oświęcim (tyska Auschwitz) och guidning på engelska. Turen tar ca tar ca 5-6 timmar.

För de som inte följer med till Auschwitz är dagen är fri för att utforska staden på egen hand.
Tips: besök gärna några kyrkor och se märkliga arrangerade gravar, med Kristusfigurer insvepta i dödens färger. Den traditionella fasteperioden når sin höjdpunkt idag, på långfredagen. Trots att inga mässor firas är kyrkorna fulla med troende som kommer för en stunds tyst andakt inför den döde Jesus.
Resten av eftermiddagen fri.

Kl 20.00 Kvällens tillval: Festivalen Misteria Paschalia - andra konsertkväll. (Program ej fastställt än, meddelas senare).


Dag 4
Lördag 22 april (Påskafton)
Frukost serveras från kl 7.30.
Gemensamt besök på det underjordiska museet Podziemia Rynku, under Stortorget. Museet är ett ett exempel på modernt, spännande utställningsteknik och inriktar sig främst på stadens äldre historia framväxt. Både besöket och engelsk guidning bokas i förväg

14.00 Också idag gör vi ett besök i några kyrkor och ser folk med korgar inehållande påskmat i små, symboliska mängder -målade påskägg och ett vit lamm i miniatyr. De är på väg till kyrkan för att få sin mat välsignad. I morgon, efter uppståndelsemässan, när folk träffas inom familjen för en högtidlig måltid kommer dessa varor att inta en central plats på Påskbordet. Vi tjuvstartar firandet och tilsammans aven aslutar eftermiddagen med gemensam provsmakning av typiska kalla rätter som serveras på det polska påskbordet: olika sorters korv och kallskuret, ägg serverade på olika sätt och flera olika salladsrätter.

Kl 20.00 Kvällens tillval: Festivalen Misteria Paschalia - femte konsertkväll. (Program ej fastställt än, meddelas senare).


Dag 5
Söndag 23 april (Påskdagen)
Frukost serveras från kl 7.30.
Vi gör som Krakówbor och tar en ledig dag för att i lugnt tempo avnjuta årets viiktigaste högtidsdag.

Dagens förslag: Gemensamt kyrkobesök på Rezurekcja - en uppståndelsemässa, i någon av de många kyrkorna runt om i Gamla stan. Lyssna på prästens (eller prästernernas) recitativiska sångsätt accentus och förundras över mängden besökare på mässan. Vi kan välja en traditionell, tridentinsk mässa på latin eller en konventuell mässa med obligatorisk fin sång på Dominikanerkyrkan.

Kl 20.00 Tillägg: Festivalen Misteria Paschalia - sjätte konsertkväll. (Program ej fastställt än, meddelas senare).


Dag 6
Söndag 23 april (Påskdagen)
Frukost serveras från kl 7.30.

Dagens förslag: Gemensamt kyrkobesök på Rezurekcja - en uppståndelsemässa, i någon av de många kyrkorna runt om i Gamla stan. Lyssna på prästens (eller prästernernas) recitativiska sångsätt accentus och förundras över mängden besökare på mässan. Vi kan välja en traditionell, tridentinsk mässa på latin eller en konventuell mässa med obligatorisk fin sång på Dominikanerkyrkan.

Kl 20.00 Tillägg: Festivalen Misteria Paschalia - sjätte konsertkväll. (Program ej fastställt än, meddelas senare).


Dag 7
Måndag 24 april (Annandag Påsk)
Frukost serveras från kl 7.30.
Kl 9.00 Utflykt till saltgruvan i Wieliczka (på UNESCOs världsarvslista). Gruvan är berömd för sina underjordiska kammare och kapell huggna direkt ur saltklippan.
Ca 14.00 tillbaka till hotellet.

Kl 8.30 Utflykt (med buss) till det närbelägna Wieliczka och besök i den legendariska saltgruvan (utsedd bland de tolv första arven på UNESCO:s världsarvslista). Här har man brutit salt från 1200-talet fram till 1996. Gruvan är en världens äldsta saltgruvor och är berömd för sina underjordiska kammare och kapell huggna direkt ur saltklippan och förbundna genom labyrintiska gångar. Att gruvan är av stort intresse visas bl.a. av att den årligen får över en miljon besökare och till de många storheter som besökt den hör bl.a. den förre påven Johannes Paulus II. Bland de spännande och överraskande ting vi kan beundra nere i gruvdjupet är t.ex. en relief av Leonardo da’ Vincis berömda målning ”Sista måltiden”, direkt uthuggen i klippan.
Ca 12.30 Lunch i Wieliczka.

Ca 13.30 Buss tillbaka till Kraków där vi besöker platsen för judiska ghettot i Krakau, som staden hette under den tyska ockupationen. Området utgör en del av den traditionella arbetarstadsdelen Podgórze.

Dagens tillval: Ca 14.30 Gemensamt besök på museet i Oscar Schindlers Emaljfabrik med den prisade och mycket sevärda utställningen ”Kraków - ockupationstiden 1939-1945”.

Resten av eftermiddagen fri.

Kl 20.00 Kvällens tillval: Festivalen Misteria Paschalia - konsertkväll. (Program ej fastställt än, meddelas senare).


Dag 8
Frukost från kl 7.30, därefter egen tid för kaffe eller shopping.
Samling för respektive transfer från till flygplatsen
Flyg hem till Norden. Flygtider meddelas senare.


 

 

 
 

Adam Mickiewiczmonnumentet och Mariakyrkan vid Stortorget (Rynek).
 
 

Remuhsynagogan i Kazimierz, Krakóws gamla judiska stadsdel .
 
 
Saltgruvan i Wieliczka.
Foto: © Kopalnia Soli „Wieliczka”.

Red Rooster Harlem
Tyghallarna (Sukiennice), mitt på Stortorget (Rynek).
 
   
 

Krakóws okrönta drottning, Leonardo da' Vincis, Damen med hermelinen, Czartoryski-museum.
   
   
 

Kejsare och konung Fanz Josef I Hapsburg, Galiziens och Krakóws siste monark.
   
   
 
Red Rooster Harlem
Kapellet Ecce Homo i Kalwaria Zebrzydowska.
Foto: © Ludwig Schneider/Wikimedia.
   
   
 
Red Rooster Harlem
Tavelförsäljare vid Florianporten.
   
   
 
     
 Festilvalen Misteria Paschalia äger rum under Påskveckan och presenterar ett ambitiöst program som domineras av religiös musik från barockens och renässansens tid. Påverkad av den katolska Påskens dramatiska framtoning smälter festivalens musik samman med religion i Kraków och skapar en unik såväl kulturell som andlig upplevelse.

Sedan starten 2004 har Misteria Paschalia snabbt etablerat sig som en av Krakóws främsta musikevenemang av världsrang med artister som Europa Galante och Fabio Biondi, Jordi Savall med Hespèrion XXI och La Capella Reial de Catalunya, Rinaldo Alessandrini och Concerto Italiano, Marc Minkowski och Les Musiciens du Louvre-Grenoble, Ottavio Dantone och Accademia Bizantina, Christophe Rousset och Les Talens Lyriques, Il Giardino Armonico under ledning av Giovanni Antonini samt solister: Vivica Genaux, Sara Mingardo, Romina Basso, Maria Grazia Schiavo, Roberta Invernizzi, Sonia Prina, Philippe Jaroussky och den svenska mezzosopranen Ann Hallenberg.
Mer på festivalens webbsida: misteriapaschalia.pl

Program för festivalen 2017 är inte publicerat än. Vad vi vet är att det kommer att bli extra fokus på Frankrike. För att utforma programmet har arrangören bjudit in den franske dirigenten och kosntärlige ledaren för ensamble Le Poème Harmonique - Vincent Dumestre:

 
     
     
 

Ciceron & reseledare:


Arthur Sehn
Arthur Sehn är föreläsare och historiker med särskilt intresse för modern historia och det flerspråkiga kulturarvet i Centraleuropa. Han är född och uppvuxen i Kraków och bor sedan 1981 i Stockholm. Studier i historia och kulturhistoria i Kraków och Stockholm. Sedan flera år tillbaka anordnar Arthur uppskattade kulturhistoriska föreläsningar med inriktning främst på Central- och Östeuropa, bl.a. på ABF i Stockholm. Han har som reseledare lett ett antal grupp- och rundresor till Polen, Baltikum, Ryssland och USA. Sedan 2010 är Arthur verksam i Herodotos Resor AB.
Mer om reseledaren


Reseinformation
Datum: 19-24 april 2017 (6nätter)

Pris per person: 8 950 kr.*
Obs! Begränsat antal platser. Mycket begränsat antal festivalbiljetter!

Frågor om resan & anmälan:
Arthur Sehn, Herodotos resor, tel 073-984 33 25 info@herodotos.se

I priset ingår: flygresa Stockholm-Kraków t/r, med Norwegian (från Arlanda), flygskatter, transfer, sex nätter med del i dubbelrum med frukost på hotel***; måltider, transporter och inträden enligt programmet. Svensk ciceron och reseledare under hela arrangemanget. Tillägg för enkelrum 1200 kr.* Tillägg för biljetter till alla konserter under festivalen Misteria Paschalia 2000 kr.*
* Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser.

 


Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Anslutningar:
Eftersom våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm erbjuder vi bra priser på anslutningsflyg från övriga Sverige, Finland, Danmark och Norge. Hör med oss om detaljer!

Avbokningsregler:
Vi tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Priser/villkor/garantier/försäkringar. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Reseförsäkring: Herodotos resor AB har bankgaranti och gruppreseförsäkring godkänd av Kammarkollegiet. Organisationsnr. Herodotos Resor AB 556828-7972. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag.

 

 

   
 
 
Design by: art.sehn