Start/resor     Ciceroner   Bildgalleri  

Priser/villkor/garantier/försäkringar m.m

  Kontakt    
Herodotos' resor
Res från: Stockholm, Göteborg, Oslo,       
Köpenhamn, Helsingfors m.fl. orter         
 
 
 

 

 


Katedralen i Kraków, längst fram till vänster Vasa-kapellet

Musikfestivalen Misteria Paschalia
Påsken och musiken i Kraków
En kulturhistorisk musikresa till den centraleuropeiska metropolen med den Krakówfödde Arthur Sehn.
26 mars-1 april 2018

Upplev Kraków i vårens färger, den polska påskveckans speciella karaktär och en av stadens största internationella musikhändelser – festivalen Misteria Paschalia med fokus på renässans- och barockmusik. Årets program är inte klart men kommer säker hålla samma världsklass som tidigare upplagor av festivalen. Fjolårets program inkluderade framförande av verk av bl a Händel och Vivaldi. Bland artisterna hittar vi Il Giardino Armonico under ledning av Giovanni Antonini, Hespèrion XXI och La Capella Reial de Catalunya i ett gemensamt uppträdande under ledning av Jordi Savall, Accademia Bizantina och Capella Cracoviensis under Ottavio Dantone samt Les Talens Lyriques (med bl a den svenska mezzosopranen Ann Hallenberg) under ledning av Christophe Rousset.
Vi har reserverat ett begränsat antal åtråvärda biljetter till alla festivalens konserter!

Men vi hinner med mycket annat i Kraków också. Här börjar allt på Rynek Glówny - Stortorget, stadens eviga mötesplats. Här kan ni även mäta tiden som Krakówborna alltid gjort - efter kyrkklockorna eller trumpetsignalen från Mariakyrkan varje timme, varje dag, år efter år. På en sidogata till Rynek möter det berömda Jagellonska universitetet, grundat 1365 och som räknar 1500-tals astronomen Nicolaus Copernicus bland sina studenter. Följ med på en vandring längs Kungliga vägen till Wawelklippan med den gamla borgen inom vars murar det kungliga slottet och Wawelkatedralen med bl.a. Sigismund Vasas grav är belägna.

Bland stadens nya sevärdheter besöker vi det nyöppnade underjordiska museet Podziemia Rynku, under Stortorget. En av dagarna gör vi en busstur till världsarvet, saltgruvan i Wieliczka, berömd för sina underjordiska kammare och kapell huggna direkt ur saltklippan (tillval).

Under resan har du en unik chans att uppleva Kraków i påskens tid – det katolska årets viktigaste vecka. Påskveckan inleds med Palmsöndagen då stiliserade palmbuketter i allmogefärger välsignas under mässan. Den traditionella fasteperioden når sin höjdpunkt på långfredagen. Trots att inga mässor firas är kyrkorna fulla med troende som kommer för en stunds tyst andakt inför den döde Kristus. På Påsklördagen tar en säregen sed vid – kyrkorna fylls med folk som kommer med rikt utsmyckade korgar med färggranna, ornamenterade påskägg och påskmat som ska välsignas. På påskdagen kommer korgen att inta en centralplats på bordet vid en traditionell påskmåltid efter Rezurekcja - Uppståndelsemässan.

Vår reseledare, den Krakówfödde historikern och föreläsaren Arthur Sehn låter oss möta kungarnas, konstnärernas och poeternas stad, där Nobelpristagaren Czeslaw Milosz valde att bosätta sig efter hemkomsten från sin exil. En annan Nobelpristagare, Wislawa Szymborska bodde här större delen av sitt liv.

För den kaffe- eller ölsugne finns det – på promenadavstånd - långt över 365 ställen att välja bland. På resan njuter vi av det bästa av polskt och habsburgskt kök med bl a specialiteter som zrazy (oxrulader med saltgurka och bovetegryn), gulasch med klimp eller wienerschnitzel.

Tillval:

- Ett besök på det medeltida Universitetsmuseet.

- Ett besök på museet i Oscar Schindlers Emaljfabrik med den prisade utställningen   ”Kraków under andra världskriget”.

- Utflykt med buss till sanktuarium i Kalwaria Zebrzydowska, en mytomspunnen pilgrimsort (på UNESCOS världsarvslista), Polens kanske andra viktigaste efter Jasna Gora i Czestochowa.
  Detaljerat program

Dag 1
Måndag 26 mars
Ankomst till Kraków, incheckning på vårt trestjärniga hotell i centrala Kraków.
Lunch/eftermiddagskaffe på ett av Gamla stans caféer.
Vi inleder vår vistelse i Kraków med gemensam promenad, genom Florianporten till Gamla staden (på UNESCO:s världsarvslista) och dess hjärta - Stortorget (Rynek) och får en kort introduktion till centrala Krakóws historia och topografi. Vi får inblick i stadens tidiga historia och blomstringstid efter den nya planlösningen 1257.
Stortorget inväntar vi trumpetsignalen från Mariakyrkans torn. Tillsammans besöker vi Mariakyrkan med den framstående skulptören Veit Stoss enastående gotiska altare.

Kl 18.30 Gemensam introduktionsmiddag på restaurangen C.K. Dezerter som specialiserar sig på centraluropeiskt, habsburgskt kök. Webbsida: ckdezerter.pl

Kl 20.00 Kvällens tillval: Festivalen Misteria Paschalia, konsert i Krakóws konserthus.

 


Dag 2
Tisdag 27 mars
Frukost serveras från kl 7.30.
Kl 9.00 samlas vi i lobbyn för en guidad stadsvandring i Gamla staden. Tilsammans besöker vi Collegium Maius, Jagellonska universitetets äldsta byggnad, grundat 1365 och som räknar 1500-tals astronomen Nicolaus Copernicus bland sina studenter.

Ca 12. 00 Gemensam lunch.

Ca 13.00 Efter lunch fortsätter vi till till Wawelborgen där vi besöker Katedralen, med bl. a. Vasakapellet och kungliga gravar. Sedan blir det besök i kungliga Wawelslottet med dess italienska arkadgård och magnifika interiörer där renässans möter tidig, romersk barockstil. De rikt dekorerade salarna pryds av Europas främsta samling av 1500-talets flamländska tapisserier (italienska arrazzi, namnet gobelänger kom till användning drygt hundra år senare) med framför allt bibliska motiv.

Resten av eftermiddaen och kvällen fri.

Kl 20.00 Kvällens tillval: Festivalen Misteria Paschalia, konsert i Sankta Katarinakyrkan.


Dag 3
Onsdag 28 mars
Frukost serveras från kl 7.30.

Kl 8.30 Guidad tur till koncentrations- och förintelseläger Auschwitz-Birkenau. Besöket med bussresa till och från Oświęcim (tyska Auschwitz) och guidning på engelska eller svenska. Turen tar ca tar ca 5-6 timmar. Bokas i förväg.

Alternativ: Besök på det medeltida Jagellonska universitetets museum, i den gamla universitetsbyggnaden Collegium Maius. Guidning på engelska kl. 13.00, bokas i förväg.

Kl 20.00 Kvällens tillval: Festivalen Misteria Paschalia, konsert i Krakóws konserthus.

 


Dag 4
Skärtorsdag 29 mars
Frukost serveras från kl 7.30.
Kl 9.00 Gemensam stadsvandring i den gamla judiska stadsdelen Kazimierz (också den på UNESCO:s världsarvslista).
Den som sett Steven Spielbergs film ”Schindler’s list” kommer att känna igen sig, det var nämligen här filmen spelades in, på plats.
Under vandringen besöker vi en av landets äldsta synagogor - Remuh och begravningsplatsen intill.

Kl 13.30 Lunch på egen hand i ett av Kazimierzs caféer.

Ca 14.30 Vi besöker några kyrkor och ser på märkliga gravar, med Kristusfigurer insvepta i dödens färger. Den traditionella fasteperioden når sin höjdpunkt idag, på långfredagen. Trots att inga mässor firas är kyrkorna fulla med troende som kommer för en stunds tyst andakt inför den döde Jesus.

Resten eftermiddagen fri, varför inte passa på att handla i Tyghallarna (Sukiennice). För den kaffe- eller ölsugne finns det gott om ställen att välja bland, på och omkring Rynek (Stortorget).

Kl 20.00 Kvällens tillval: Festivalen Misteria Paschalia, konsert i Krakóws Kongresscenter.Dag 5
Långfredag 30 mars
Frukost serveras från kl 7.30.

Kl 8.30 Utflykt (med buss) till det närbelägna Wieliczka och besök i den legendariska saltgruvan (utsedd bland de tolv första arven på UNESCO:s världsarvslista). Här har man brutit salt från 1200-talet fram till 1996. Gruvan är en världens äldsta saltgruvor och är berömd för sina underjordiska kammare och kapell huggna direkt ur saltklippan och förbundna genom labyrintiska gångar. Att gruvan är av stort intresse visas bl.a. av att den årligen får över en miljon besökare och till de många storheter som besökt den hör bl.a. den förre påven Johannes Paulus II. Bland de spännande och överraskande ting vi kan beundra nere i gruvdjupet är t.ex. en relief av Leonardo da’ Vincis berömda målning ”Sista måltiden”, direkt uthuggen i klippan.
Ca 12.30 Lunch i Wieliczka.

Ca 13.30 Buss tillbaka till Kraków där vi besöker platsen för judiska ghettot i Krakau, som staden hette under den tyska ockupationen. Området utgör en del av den traditionella arbetarstadsdelen Podgórze.

Dagens tillval: Ca 14.30 Gemensamt besök på museet i Oscar Schindlers Emaljfabrik med den prisade och mycket sevärda utställningen ”Kraków - ockupationstiden 1939-1945”.

17.00 Också idag gör vi ett besök i några kyrkor och ser folk med korgar inehållande påskmat i små, symboliska mängder -målade påskägg och ett vit lamm i miniatyr. De är på väg till kyrkan för att få sin mat välsignad. I morgon, efter uppståndelsemässan, när folk träffas inom familjen för en högtidlig måltid kommer dessa varor att inta en central plats på Påskbordet.

Resten av kvälllen fri.

Kl 20.00 Kvällens tillval: Festivalen Misteria Paschalia, konsert i Sankta Kingas kapell i saltgruvan i Wieliczka.


Dag 6
Påskafton, lördag 31 mars -
Frukost serveras från kl 7.30. Sovmorgon.

Dagens förslag: Gemensamt kyrkobesök på Rezurekcja - en uppståndelsemässa, i någon av de många kyrkorna runt om i Gamla stan. Lyssna på prästens (eller prästernernas) recitativiska sångsätt accentus och förundras över mängden besökare på mässan. Vi kan välja en traditionell, tridentinsk mässa på latin eller en konventuell mässa med obligatorisk fin sång på Dominikanerkyrkan.

Kl 10.30 Gemensamt besök i den nyöppnade permanenta utställningen över polskt 1800-tals måleri i Tyghallarna (Sukiennice) - en avdelning av Krakows Nationalmuseum. Engelsk guidning bokas i förväg.

Lunch på egen hand.

Kl 14.00 Besök i det underjordiska museet Podziemia Rynku, under Stortorget. Museet är ett ett exempel på modernt, spännande utställningsteknik och inriktar sig främst på stadens äldre historia framväxt.

Kl 18.00 Vi börjar kvällen med trivsam ”farväl-middag” på en utvald restaurang i Gamla Stan.

Kl 20.00 Kvällens tillval: Festivalen Misteria Paschalia, konsert i Krakóws konserthus.

 


Dag 7
Påskdagen, söndag 1 april
Frukost från kl 7.30, utcheckning, ev. bagageförvaring.
Resa hem.

 
 

Adam Mickiewiczmonnumentet och Mariakyrkan vid Stortorget (Rynek).
 
 

Remuhsynagogan i Kazimierz, Krakóws gamla judiska stadsdel .
 
 
Saltgruvan i Wieliczka.
Foto: © Kopalnia Soli „Wieliczka”.

Red Rooster Harlem
Tyghallarna (Sukiennice), mitt på Stortorget (Rynek).
 
   
 

Leonardo da Vinci, Damen med hermelinen, Czartoryski-museum (tillfälligt på Wawel-slottet).

 
   
 

Kejsare och konung Fanz Josef I Hapsburg, Galiziens och Krakóws siste monark.
   
   
 
Red Rooster Harlem
Tavelförsäljare vid Florianporten.
   
   
 
Traditionella pepparkakor på Påskmarknaden Emaus.
     
 


Festilvalen Misteria Paschalia äger rum under Påskveckan och presenterar ett ambitiöst program som domineras av religiös musik från barockens och renässansens tid. Påverkad av den katolska Påskens dramatiska framtoning smälter festivalens musik samman med religion i Kraków och skapar en unik såväl kulturell som andlig upplevelse.

Sedan starten 2004 har Misteria Paschalia snabbt etablerat sig som en av Krakóws främsta musikevenemang av världsrang med artister som Europa Galante och Fabio Biondi, Jordi Savall med Hespèrion XXI och La Capella Reial de Catalunya, Rinaldo Alessandrini och Concerto Italiano, Marc Minkowski och Les Musiciens du Louvre-Grenoble, Ottavio Dantone och Accademia Bizantina, Christophe Rousset och Les Talens Lyriques, Il Giardino Armonico under ledning av Giovanni Antonini samt solister: Vivica Genaux, Sara Mingardo, Romina Basso, Maria Grazia Schiavo, Roberta Invernizzi, Sonia Prina, Philippe Jaroussky och den svenska mezzosopranen Ann Hallenberg.
Mer på festivalens webbsida: misteriapaschalia.pl

Årets upplaga kommer att ledas av gästande direktör, John Butt, till vardags Gardiner Professor of Music vid University of Glasgow och och ledare för barockensamblen Dunedin Consor i Edinburgh. 
     
     
 

Reseledare:


Arthur Sehn
Född och uppvuxen i Kraków, bor i Stockholm sedan 1981. Studier i historia i Kraków, historia samt antikens kultur och samhällsliv i Stockholm. Har lång erfarenhet av undervisning och folkbildning. Sedan flera år tillbaka håller han uppskattade kulturhistoriska föreläsningar med inriktning främst på Central- och Östeuropa. Han har som reseledare lett en rad grupp- och rundresor till Polen, Baltikum, Ryssland och USA. Reser även privat mycket och gärna, senast till Georgien och Azerbajdzjan.
Mer om reseledaren


Reseinformation
Datum: 26 mars-1 april 2018 (6 nätter)

Pris per person: 5 450 .*

Specialpris för Herodotos trogna resenärer: 4 950 kr kr*
Obs! Begränsat antal platser. Kostand för konsertbiljetter tillkommer (ca 300 kr/biljett/kväll).
Mycket begränsat antal festivalbiljetter!

Frågor om resan & anmälan:
Arthur Sehn, Herodotos resor, tel 073-984 33 25 info@herodotos.se

I priset ingår: sex nätter med del i dubbelrum på ett bra, trestjärningt hotell i centrum med frukost, måltider, transporter och inträden enligt programmet. Svensk ciceron och reseledare under hela arrangemanget. Tillägg för enkelrum 1 500 kr.*

I priset ingår inte: resa till och från Kraków. Vi bokar gärna era flygbiljetter. Hör med oss om alternativ och priser. Exempel på billigt flyg på aktuella datum: med Norwegian från Arlanda (direkt) Köpenhamn, Oslo och Göteborg. Flera bolag flyger på Kraków, både reguljära - SAS, LOT m.fl samt RyanAir och Wizzair från Skavsta.


Extra dagar i Kraków
Förläng vistelsen med extra nätter före eller efter resans ordinarie datum. Kostnad ca 600 kronor/dubbelrum & natt*.


Lyxpaket: uppgradera boendet till 4-stjärninga, klassiska Grand Hotel****.
Tillägg: ca 1000 kr per natt i dubbelrum*.

Lyxpaket: Grand Hotel****
Detta 4-stjärniga, anrika hotell ligger bara 100 meter från Stortorget. Hotellet har eleganta rum med tidstypiska möbler, HD--TV, luftkonditionering och gratis Wi-Fi. Alla rum på Grand har klassisk inredning, värdeskåp och ett fullt utrustat badrum med badkar. Hotellet har 2 eleganta restauranger, Mirror och Piano, som är specialiserade på polska och europeiska rätter. Man kan även köpa nybakade bakverk i kaféet Vienna.
Hotellets webbsida


*Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av flyg- och hotellpriser.


Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Anslutningar:
Våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm eller Köpemnhamn. Därför erbjuder vi genom vårt samarbete med resebyrån CE Travel bra priser på anslutningsflyg från övriga Norden. Hör med oss om detaljer!

Avbokningsregler:
Vi tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Priser/villkor/garantier/försäkringar. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Reseförsäkring: Herodotos resor AB har bankgaranti och gruppreseförsäkring godkänd av Kammarkollegiet. Organisationsnr. Herodotos Resor AB 556828-7972. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag.

 

 

   
 
 
Design by: art.sehn