Start/resor     Ciceroner   Bildgalleri  

Priser/villkor/garantier/försäkringar m.m

  Kontakt    
Herodotos' resor
Flyg från: Stockholm, Oslo,
Köpenhamn &   Helsingfors.
 
 
 

 

 


Fjällstationen vid Popradske pleso. CC (by)

På vandring i slovakiska Tatra
En natur- och kulturresa till den historiska regionen Spiš som breder ut sig söder om Karpaterna i ett betagande vackert landskap. Vi är en grupp som gärna vandrar tillsammans.
Reseledare & ciceron (på bussutflykten till Spiš städer).
28 maj – 4 juni 2018

Vår resa går till den historiska regionen Spiš (uttalas Spisj, ty. Zips, ungerska Szepesség, polska Spisz) som breder ut sig söder om Karpaterna i ett betagande vackert landskap.

Här har kulturerna mötts i århundraden – ungerska herrar och tjänstemän mötte slovakiska och rutenska bönder, romerska och grekiska katoliker eller ortodoxa. Polsktalande stolta och fria górale, bergsfolk med rumänska rötter vallade får på bergssluttningarna och tog till stråtröveri när de egna förråden tröt. Städerna byggdes och dominerades av tyska borgare - köpmän och hantverkare som mötte judar och kringresande romer. Med andra ord ett typiskt centraleuropeiskt, habsburgskt, österrikiskt-ungerskt land. Idag är mycket av det borta men överallt finns det spår av Spiš långa mångkulturella historia.

Vår huvudort under resan är Nový Smokovec, (ty. Neuschmeks, ung. Újtátrafüred), en kurort grundad år 1875 av den ungersk-tyske läkaren Nicolaus Szontagh, bredvid den gamla orten Starý Smokovec (ty. Altschmecks, ung. Ótátrafüred). Dr Szontagh, själv hängiven friluftsmänniska och bergsvandrare, organiserade och utbildade de första professionella Tatraguiderna. Han också pionjär inom skidvandringen och introducerade skidor i Tatraregionen.

I Smokovec bor vi i Nicolaus Szontaghs egen villa, från slutet av 1800-talet, utbyggd till pensionat 1914. Under kommunismen blev den konfiskerad och fungerade, under namnet Hotel Tokajik, som semesterhem för den styrande eliten. Efter 1989 återlämnades byggnaden till Szontaghs och är idag ett fungerande, delvis renoverat pensionat med många bevarade, påkostade originalinteriörer.


 
 

Štrbské Pleso i Tatrabergen. CC (by)
 
 

Tatrabergen
Slovakiska Tatry – som bergen heter här – är Slovakiens viktiga nationalsymbol och besjungs i nationalsången Nad Tatrou sa blyska, (Ovan Tatra det blixtrar). Bergstoppen Kriváns stiliserade silhuett pryder både landets statsvapen och flagga. Bergens högsta topp Gerlach (slov: Gerlachovský štít), som vi dock inte planerar att bestiga, mäter 2,655 meter över havet och hette 1886-1919 Franz-Joseph-Spitze.

Vandringar i Tatranský národný park
Från vårt ”basläger” i Nový Smokovec gör ni dagligen utfärder och trekking i mer lättåtkomliga vandringsleder. Ni kommer att vandra i slovakiska Tatra Nationalpark TANAP, som tillsammans med sin motsvarighet på polska sidan sedan 1993 utgör ett UNESCO-naturreservat med rik flora och fauna i alpin miljö.

Fysiska förutsättningar
Här finns leder i alla svårighetsgrader, från lätta promenader på asgalterade allér vid fiten av bergen till hårda klättringar mot Tatras toppar. De flesta brukar nöja sig med lättare till medelsvåra vandringsleder och njuter av naturupplevelser som den fascinerande miljön i Tatrabergen erbjuder. Som i alla andra former av friluftsliv är det förstås viktigt att använda sunt förnuft, veta sina begränsningar, lyssna på den egna kroppen och inte pressa den alltför mycket.


Slovakiskt kök – ungerska influenser
I Slovakien får vi flera tillfällen att bekanta oss med det ungerskinspirerade slovakiska köket med goda soppor – gulasch eller krämig vitlökssoppa och specialiteter som ungersk gulasch med knödel, segedinergulasch (med surkål och gräddfil). Den goda, paprikadoftande maten sköljer vi ner med en sejdel kall Zlaty Bazant (Den gyllene fasanen). Till dessert rekommenderas buhta – en stor, ångkokt bulle med fyllning av choklad- eller plommonsylt, serverad varm med smält smör. Kan vara bra att återställa kroppens alla förbrukade kalorier!


Tips: Bussutflykt till Sara Lubovna
En av dagarna kan låter vi benen vila och gör en utflykt genom Spišs böljande landskap och små städer med karakteristiskt tät bebyggelse kring ett centralt torg. I Kežmarok (ty: Käsmark) kan ni besöka en protestantisk s.k. Artikularkyrka, byggd i trä på 1680-talet. eller Stará Lubovna där man kan besöka skanzen (friluftsmuseum) med spännande exempel på regionens äldre träbebyggelseoch fortsätta vi upp till borgen vars sista ägarpar, greve Zamoyski, gift med Isabella de Bourbon, här hade sitt rustika jaktresidens.
Vårt boende i Nový Smokovec

Villa Dr Szontagh (Obs! Begränsat antal platser)
Ett äldre, delvis renoverat pensionat i retrostil med individuellt inredda rum. Alla rum är olika, de flesta med gammaldags badrum med badkar/wc. Frukost och middag serveras i det tillbyggda annexet. Bastu och generösa gemensamma sällskapsrum med traditionell inredning: Coffee Lounge, Hubertus VIP Lounge och biljardrum. Webbsida: www.szontagh.eu

Alternativboende i Starý Smokovec
Hotel Smokovec***
Ett bra hotell beläget centralt i Starý Smokovec. Hotellet byggdes under mellankrigstiden och renoverades nyligen. Fullt utrustade rum med duch/wc, bufférestaurang, bastu, mindre simbassäng. Webbsida: www.hotelsmokovec.sk

Boende på budgetnivå?
För er med stramare budget kan vi ordna enklare boende till lägre pris samt studentrabatter. Hör med oss om detaljer!


 
     
 

Resfakta
Datum: 28 maj – 4 juni 2018 .

Pris från:
5.950 kr per person i dubbelrum*
Herodotos trogna resenärer reser för 5.450 kr.*

I priset ingår: Transfer t/r från flygplatsen i Kraków till Nový Smokovec. Del i dubbelrum, sju nätter med halvpension (frukost och middag). Tillägg: enkelrum 1 250 kr.
Tillkommer: flyg till/från Kraków, ev. luncher, alkoholdrycker.

Flyg till/från Kraków
Resans ovanstående datum passar flyg från Arlanda med Norwgian, men är flexibla och går att kombinera med andra dagar eller tider. I dagsläge flyger SAS, Finnair, Norwegian, Wizzair och RyanAir direkt till Kraków från Norden (Stockholm Arlanda, Skavsta, Köpenhamn, Oslo eller Helsingfors). Vi bokar gärna era biljetter. Hör med oss om aktuella tids- och prisuppgifter!

Vill du resa på andra datum?
Vi kan boka din resa till Tatra valfri vecka i maj, juni, juli, augusti & sept 2018. Vi har ett ett färdigt reseprogram med boende med halvpension, för dig som reser i individuellt.
Obs! Antalet platser är begränsat, sommar är högsäsong i Tatra.
Svensktalande reseledare följer med grupper på minst 8 personer!


Extra vistelse i Kraków
Eftersom vi flyger till och från Kraków finns det möjligheter att förlänga vistelsen med extra nätter i denna Polens kungliga huvudstad. Vi kan erbjuda boende i alla prisklasser samt flera spännande programpunkter. Hör med oss om detaljer!

*Alla priser i svenska kronor, SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser.


Anslutningar:
Våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm eller Köpemnhamn. Därför erbjuder vi genom vårt samarbete med resebyrån CE Travel bra priser på anslutningsflyg från övriga Norden. Hör med oss om detaljer!

Avbokningsregler:
Vi tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Priser/villkor/garantier/försäkringar. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Reseförsäkring: Herodotos resor AB har bankgaranti och gruppreseförsäkring godkänd av Kammarkollegiet. Organisationsnr. Herodotos Resor AB 556828-7972. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag.

 
     
     

 

   
 
 
Design by: art.sehn