Start     Våra resor   Ciceroner   Bildgalleri  

Priser/villkor/garantier/försäkringar m.m

  Kontakt    
Herodotos' resor
Det är själva resan som är målet
 
 
 

 

 

Gamla staden i Warszawa.

Warszawa
specialresa till Polens stolta huvudstad i i samarbete med Svensk-polska föreneingen. Ciceron på resan är Kaj Wahlberg, f.d. militärattcheé i Warszawa. Reseledare: Arthur Sehn. Resan är öppen för medlemmar i systerföreningar och Herodotos vänner!
20-23 september

Följ med Herodotos och Svensk.Polska föreningen på specialresa till Polens stolta huvudstad. Här bor dagens pulserande liv granne med minnesmärken förknippade med stadens och landets dramatiska historia.

Warszawa är idag en fascinerande, centraleuropeisk storstad där den moderna, pulserande livsrytmen varvas med spår av omvälvande och dramatisk historia. Bland byggnader som vittnar om förkrigstidens charm då Warszawa var en metropol av parisiskt snitt och moderna skyskrapor sticker den polsk-amerikanske stjärnarkitekten Daniel Libeskinds moderna bostadstorn upp, intill en futuristisk byggnad med stadens modernaste shoppinggalleria. Bredvid detta Manhattanliknande område står en äkta Stalinskrapa – Kulturpalatset - en 1950-talsgåva från storebror i Moskva. Tillsammans reser sig skraporna över stadsdelar som under den tyska ockupationen delades av ghettomuren och senare ödelades under Warszawaupproret 1944.

Från Kulturpalatsets utsiktsterrass blickar vi ut över stadens magnifika panorama, där det breder ut sig längs floden Wisla och den gamla, ruffiga stadsdelen på andra sidan, Praga, som idag domineras av den nybyggda nationalarenan vars siluett, i nationalfärgerna vitt och rött, symboliserar kungakronan eller ett örnnäste.

På våra vandringar lär vi känna det klassiska Warszawa: Gamla staden, kungliga slottet, kolonnen på Slottsplatsen med den svenskättade kungen Sigismund Vasas staty. Både Slottet, kolonnen och hela Gamla stan förstördes fullständigt under Andra världskriget men har numera återuppbyggts.

På paradgatan Krakowskie Przedmiescie ser vi bland annat presidentpalatset med en ryttarstaty av den kände patrioten, Józef Poniatowski skulpterad av den danske skulptören Bertel Thorvaldsen och besöker Heliga Korsets kyrka där Frederic Chopins hjärta finns inmurat. Warszawa är hemorten för den årliga Chopinfestivalen där unga artister tävlar i framförande av hans verk. Vi hoppas att det kommer att finnas tillfälle att lyssna på Chopins musik på plats i Warszawa och ordnar gärna biljetter.

En av dagarna följer vi Warszawa-judarnas spår. Vi besöker platser förknippade med judarnas, långa, rika och slutligen tragiska historia: Plac Grzybowski med stadens enda kvarvarande synagoga, bevarade fragment av den mur som omgärdade ghettoområdet, barnhemmet som byggdes av den polsk-judiske barnläkaren och pedagogen Janusz Korczak, platsen för upprorsmännens bunker på Milagatan 18 och ghettohjältarnas monument.

I Warszawas gamla judiska kvarter (idag senmodernistiska stadsdelen Muranów) besöker vi Museet för de polska judarnas historia, POLIN, med dess nyöppnade permanenta utställning i åtta avsnitt som skildrar tusen år av judiskt liv i Polen. Polin är ordet för Polen på hebreiska och jiddisch. Museet inryms i en arkitektoniskt djärv byggnad ritad av den finske arkitekten Rainer Mahlamäki, belönad i november 2014 med historiens första Finlandiapris i arkitektur.
POLIN-museet belönades helt nyligen med prestigefyllda European Museum of the Year Award 2016!
Läs mer på: europeanmuseumforum.info

Museet för de polska judarnas historia POLIN.

Program:

Dag 1 · Torsdag 20 september
Individuell ankomst, ev. bagageförvaring, incheckning.
Kl 15:00 Samling i lobbyn på Hotel Gromada för gemensam promenad till Warszawas äldre delar – NowySwiat, Krakowskie Przedmiescie, Slottsplatsen och Sigismund Vasas kolonn och Gamla stadens torg. Slottsplatsen med Sigismund-kolonnen. Plac Zbawiciela.

Dag 2 · Fredag 21 september
Kl 9:00 Samling för gemensam promenad i Warszawas nyare delar, kring Marszalkowska, Aleje Jerozolimskie och Kulturpalatset. Vi börjar med att ta hissen upp till palatsets utsiktsterass på 30:e våningen. Därefter promenerar vi till stadens enda bevarade synagoga vid Plac Grzybowski och en bit därifrån ser vi bevarad del av muren som omgärdade Warszawas getto. Fika på vägen.

Kl 11:00 Vi fortsätter stadsvandringen söderut mot Plac Konstytucji. Här ser vi efterkrigstidens paradstadsdel MDM med breda gator och bebyggelse i socialrealistiskt anda. En bit därifrån, på trendiga Plac Zbawiciela blir det paus för lunch på egen hand.

Kl 13:00 Återsamling för vidare promenad till Lazienkiparken. Här ser vi Waclaw Szymanowskis monument av Warszawas kanske mest kända son, Frederic Chopin. Monumentet avtäcktes 1926, spränges av tyskarna 1940 och återskapades efter kriget. Här får vi också se Palatset på vattnet - Lazienki Królewskie, en klassicistisk pärla, uppförd av Kung Stas, det Polsk-litauiska Samväldets siste monark, Stanislaus Augustus Poniatowski. Vi avslutar besöket i Lazienki-parken till närbelägna svenska ambassaden på Bagatela 3.

Kl 16:00 Mottagning på Sveriges ambassad i Warszawa. Vi tas emot av ambassadör Stefan Gullgren. Vår ordförande och specialciceron Kaj Wahlberg, berättar om sina år som militärattaché i Warszawa, med ambassaden som arbetsplats.

Dag 3 · Lördag 22 september
Kl 9:00 Samling för gemensamt besök i de gamla judiska kvarteren, där Warszawas ghetto en gång låg (idag den senmodernistiska stadsdelen Muranów). Vi börjar med en titt på gettohjältarnas monument. Sedan besöker vi Muséet för de polska judarnas historia, POLIN, med en perma­nent utställning som skildrar tusen år av judiskt liv i Polen. Det redan berömda och prisade musé­et inryms i en arkitektoniskt djärv byggnad, ritad av den finske arkitekten Rainer Mahlamäki. I november 2014 belönades han med historiens första Finlandiapris i arkitektur.
Kl 12.00 Lunch på museets servering.
Kl 13:30 Gemensam vandring genom platsen för gamla gettot till MIlagatan 18 och senare Umschlagplatsmonumentet vid Stawki.
Kl 15:00 Besök hos vår systerförening - Polsk-svenska föreningen i Warszawa. Besöket arrangeras av Svensk-polska samfubdets sekretärare Bo Schubert.
Kl 18:30 Samling för gemensam middag på en utvald restaurang.

Dag 4 · Söndag 23 september
Frukost, utcheckning och bagageförvaring.
Kl 9:00 Samling för gemensamt besök på Nationalmuseet med landets främsta samling av polsk konst, ändå fram till våra tider. Arthur Sehn visar sina favoriter bland, bland annat Alexander Gierymskis Apelsinförsäljerska, Józef Mehoffers Märkliga trädgård, Józef Chelmonskis Storkar eller någon av fascinerande kubistiska skapelser av Leon Chwistek. Efter besöket blir det fri tid för att avnjuta lunch på någon av serveringar kring Nowy Swiat. Gemensamt program slutar på eftermiddagen.

Konsert & opera
I skrivande stund är inte program för säsongen 2018-19 klar. Vi följer upp det och hoppas erbjuda biljetter till evenemang under vår vistelse i Warszawa.

Vårt boende i Warszawa:
Hotel Gromada Warszawa Centrum***+ ligger i stadens absoluta centrum, vid Plac Powstanców Warszawy 2 (f.d. Plac Napoleona). Hotellet byggdes 1961 och arkitekterna inspirerades av samtida italiensk modernism. Fram till år 2012 fungerade hotellet som som Dom Chlopa (Bondens hus). Från den perioden härstammar interiörernas karakteristiska utsmyckning – mosaiker inspirerade av polsk folkkonst. Hotellet renoverades flera gånger och fungerar i dag som ett modern hotell med alla faciliteter inklusive satellit tv och wifi.

 Resledare: Arthur Sehn

Arthur Sehn är föreläsare och historiker med särskilt intresse för modern historia och det flerspråkiga kulturarvet i Centraleuropa. Han är född och uppvuxen i Kraków och bor sedan 1981 i Stockholm. Studier i historia och kulturhistoria i Kraków och Stockholm. Sedan flera år tillbaka anordnar Arthur uppskattade kulturhistoriska föreläsningar med inriktning främst på Central- och Östeuropa, bl.a. på ABF i Stockholm. Han har som reseledare lett ett antal grupp- och rundresor till Polen, Baltikum, Ryssland och USA. Sedan 2010 är Arthur verksam i Herodotos Resor AB.
Mer om reseledarenReseinformation


Datum:
20-23 september 2018


Pris per person:
2 450 kr*
Specialpris för med medlemmar i Svensk-polska samfundet samt Herodotos tidigare resenärer: 2 150 kr*


I priset ingår:
boende, del i dubbelrum, 3 nätter med frukost på Hotel Gromada*** i centrala Warszawa, gemensam middag, innehållsrikt program, svensktalande reseledare under hela resan. Tillägg: för boende i enkelrum tillkommer 1200 kr. Säg till om ni vill dela rum med någon!

I priset ingår inte: resa till och från Warszawa, måltider utöver gemensam middag, alkoholdrycker, entréer, ev. spårvagns- eller bussbiljetter.


Frågor om resan & anmälan:
Arthur Sehn, Herodotos resor, tel 073-984 33 25.
Använd gärna epost: info@herodotos.se


Sista anmälningsdag: 15 maj 2018. Antalet platser är begränsat, först till kvarn gäller! Efter mottagen anmälan får ni en bokningsbekräftelse och faktura.

Vill ni ordna resa & boende själva och delta i gruppens program?
Räkna med en kostnad på ca 750 kronor per person. Då ingår hela resans program och gemensamma aktiviteter inklusive gemensam middag och mottagning på ambassaden. Tillkommer kostnader för måltider utöver gemensam middag, alkoholdrycker, entréer, ev. spårvagns- eller bussbiljetter. Obs! Föranmälan krävs!

 

Anslutningar:
Våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm eller Köpemnhamn. Därför erbjuder vi genom vårt samarbete med resebyrån CE Travel bra priser på anslutningsflyg från övriga Norden. Hör med oss om detaljer!


Vårt boende i Warszawa: Hotel Gromada Centrum*** ett hotell med centralt vid Plac Powstanców Warszawy, snett mittemot skyskrapan Prudential i art deco-stil, på promenadavstånd till både Kulturpalatset och Gamla Staden. Hotellet ligger Hotel Gromada är en modern byggnad med en folklore-touch i lobbyns inredning och egen restaurang Karczma (Värdshus) som serverar polsk traditionell och lantlig husmanskost. Bredvid hotellet ligger det traditionella chokladcafét E.Wedel med anor i 1800-talet.
Adress: Plac Powstanców Warszawy 2.
Hotel Gromadas webbsida


Flyg:
Till Warszawa flyger man direkt med LOT/SAS från Stockholm Arlanda och Köpenhamn, Finnair från Helsingfors och Norwegian från Oslo. Det finn möjlighet till direktflyg/anslutningsflyg även från andra delar av Norden eller Europa. Hör med oss om detaljer!

Exempel på direktförbindelse från Arlanda:

Stockholm -Arlanda (ARN) 07:55 - 09:35 Warszawa WAW Direktflyg
Warszawa WAW 20:00 - 21:45 Stockholm ARN Direktflyg
Pris från ca 3.000 kr (Prisuppgift per 25/4 2018.)*

Det finns flera billigare alternativ – bl.a. ett intressant från Skavsta med WizzAir, som landar på centrala flygplatsen Okecie i Warszawa. Ankomsttiden på tidig eftermiddag, torsdagen den 20/9 går att kombinera med programmet. Avgångstiden på söndag 23/9, på morgonen gör att man missar det gemensamma besöket på Nationalmuseet. Ett alternativ skulle vara att FÖRLÄNGA vistelsen i Warszawa med en natt (kostnad ca 850 kr/dubbelrum), och flyga hem på måndag morgon, den 24/9. Priset för denna flygalternativ är ca 1.500 kronor per person.*

Stockholm Skavsta (NYO) 12:15 - 13:50 Warszawa WAW Direktflyg
Warszawa WAW 9:55 - 11:13 Skavsta (NYO) Direktflyg
Pris ca 1.500 kr + extra natt ca 425 kr p/p. (Prisuppgift per 25/4 2018).*

*Flygtiderna uppges med reservation för eventuella ändringar utanför vår kontroll. Alla priser uppges med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser.


Avbokningsregler:
Vi tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Priser/villkor/garantier/försäkringar. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 20 deltagare.

Reseförsäkring: Herodotos resor AB har bankgaranti och gruppreseförsäkring godkänd av Kammarkollegiet. Organisationsnr. Herodotos Resor AB 556828-7972. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag.

     
     

 

   
 
 
Design by: art.sehn