Start/resor     Ciceroner   Bildgalleri  

Priser/villkor/garantier/försäkringar m.m

  Kontakt    
Herodotos' resor
Res från: Stockholm, Göteborg, Oslo,       
Köpenhamn, Helsingfors m.fl. orter         
 
 
 

 

 


Mariakyrkan vid Stortorget (Rynek) i Kraków.

Herodotos' klassiska julmarknadsresa!
Kraków i julskrud
En kulturhistorisk julresa till den centraleuropeiska metropolen med den Krakówfödde föreläsaren och skribenten Arthur Sehn
6-10 december 2017 onsdag-torsdag

Upplev Kraków i julstämningens tid, julmarknad med glögg och de vackra rikt ornamenterade handgjorda julgransprydnaderna. Ni hittar allt på Rynek Glówny (Stortorget), stadens eviga mötesplats. Här kan ni även mäta tiden som Krakówborna alltid gjort - efter kyrklockorna eller trumpetsignalen från Mariakyrkan varje timme, varje dag, år efter år.

Vår ciceron, den Krakówfödde historikern och föreläsaren Arthur Sehn låter oss möta kungarnas, konstnärernas och poeternas stad, där Czeslaw Milosz valde att bosätta sig efter hemkomsten från sin exil. En annan Nobelpristagare, Wislawa Szymborska bodde här större delen av sitt liv.

På en sidogata till Rynek möter det berömda Jagellonska universitet, grundat 1365 och som räknar 1500-tals astronomen Nicolaus Copernicus bland sina studenter. Följ med på en vandring längs Kungliga vägen till Wawelklippan med den gamla borgen inom vars murar det kungliga slottet och Wawelkatedralen med bl.a. Sigismund Vasas grav är belägna. Självklart ser vi också Leonardo da Vincis berömda porträtt, Damen med hermelinen.

Tillsammans vandrar runt i den judiska stadsdelen Kazimierz med bl.a. Remuh-synagogan och -begravningsplats från 1500-talet. Renässanssynagogan är uppkallad efter dess störste rabbin Moses Isserles kallad Remuh.

En av dagarna gör vi en busstur till världsarvet, saltgruvan i Wieliczka (på UNESCOs världsarvslista) berömd för sina underjordiska kammare och kapell huggna direkt ur saltklippan.

För den kaffe- eller ölsugne finns det – på promenadavstånd - över 365 ställen att välja bland. På resan njuter vi av det bästa av polskt och habsburgskt kök med bl a specialiteter som zrazy staropolskie (oxrulader med saltgurka och bovetegryn), gulasch med klimp eller wienerschnitzel.

Tillval:
- Ett besök på det medeltida Universitetsmuseet.

- Ett besök på museet i Oscar Schindlers Emaljfabrik med den prisade utställningen   ”Kraków under andra världskriget”.

- Konsert med musik av den världsberömde polske kompositören och pianisten Frédéric Chopin. Konserten äger rum i Bonierowskipalatset vid Stortorget, i en unik, nyrestaurerad renässanssal från 1514, dekorerad med med sengotiska ornament.
     
  Detaljerat program

En brandman blåser trumpetsignalen från Mariakyrkan varje timme, varje dag, år efter år sedan 1100-talet.
 

Dag 1
- ankomstdagen
Onsdag 6 december
Ankomst till Kraków, incheckning. och gemensam lunch på en krog i närheten.

Dag 2
Torsdag 7 december
Kl 9:00 Samling för gemensam promenad till Stortorget. där vi besöker det berömda handelshus Tyghallarna/Sukiennice från 1400-talet, där stadens rikedom skapades, då varor från öst som silke och kryddor här byttes mot lokala produkter som wieliczkasalt, linné och bly.

Mitt på Stortorget tar vi sedan del av traditionella invigningen av årets julkrubbor. Ett årligt evenemang sedan 1930-talet där såväl barn som etablerade hantverkare och konstnärer deltar i julkrubbetävlingen. Efter att ha visas på torget bärs sedan krubborna till Historiska museet där de sedan finns till beskådan.

Gemensam lunch i en av Gamla Stans restauranger.

Efter lunchen besöker vi Mariakyrkan, uppförd i polsk tegelgotik under 1300-talet. I Kyrkan beundrar vi den tyska bildhuggaren Veit Stoss altare som räknas som en av den gotiska konstens främsta mästerverk. Arthur berättar här om altaret dramatiska historia under andra världskriget, då det först gömdes av polska motståndsmän och sedan togs som krigsbyte till Tyskland. Och hur kyrkan kommit att stå modell för flera kyrkor uppförda av den polska diasporan bl a St Mikaelskyrkan i Chicago.

Kl 19.00 Gemensam introduktionsmiddag på restaurangen C.K. Dezerter som specialiserar sig på centraluropeiskt kök med traditioner från habsburgsk tid. Webbsida: www.ckdezerter.pl.

För de som orkar finns möjlighet att fortsätta kvällen på jazzklubben U Muniaka, med brå live jazz som spelas hela kvällen..Dag 3
Fredag 8 december
Wawel och Kazimierz
Kl 9.00 Vi samlas i lobbyn för en ny stadsvandring, längs Kungliga vägen till klippan med Wawelborgen (på UNESCO:s världsarvslista) där vi beser Wawelslottet och katedralen med bl.a. Vasakapellet. Paus för fika.

Kl 12:00 Vi vadrar vidare till den gamla judiska stadsdelen Kazimierz (också den på UNESCO:s världsarvslista). Den som sett Steven Spielbergs film ”Schindler’s list” kommer att känna igen sig, det var nämligen här, i Kraków handlingen utspelade sig och det var också här filmen spelades in.
12:30 Lunch på egen hand i Kazimierz.
14:00 Efter lunchen besöker vi en av landets äldsta synagogor - Remuh och begravningsplatsen intill.

Kvällens tillval: Konsert med musik av den världsberömde polske kompositören och pianisten Frédéric Chopin. Konserten äger rum kl 19.00 i Bonierowskipalatset vid Stortorget, i en unik, nyrestaurerad renässanssal från 1514, dekorerad med med sengotiska ornament. Kostnad ca 120 kr/pers. Föranmälan krävs!


Dag 4
Lördag 9 december
Frukost serveras från kl 7.30.
Kl 9.00. Samling för en promenad mot stadens traditionella livsmedelsmarknad Kleparz. Vi börjar med att vandra beundra den gamla stadsmuren med Florianporten och Barbakanen från 1499. På Matejki-platsen beundrar vi Grunwaldmonumentet och St Florians barockkyrka.
Kl 12:00 Gemensam lunch på en äkta lokal krog.

Resten av eftermiddagen är fri shopping, för att på egen hand botanisera bland restaurangutbudet eller bara ströva omkring på julmarknaden på Stortortget.

Tillval: Besök på Nationalmuseet som numera nyrenoverade avdelning i Tyghallarna, på Stortorget med en prisad, representativ utställning över polskt måleri från slutet av 1700-talet till impressionismen och begynnande symbolism.


Dag 5
Söndag 10 december
Frukost, utcheckning.
Kl 9:30 Samling för gemensamt besök på det nyöppnade underjordiska museet Podziemia Rynku, på (eller rättare sagt, under) Stortorget. Vi får en guidad tur (på engelska) runt en prisad, modern utställning där Krakóws tusenåriga historia presenteras. Museet är ett direkt resultat av fleråriga arkeologiska utgrävningar under Stortorgets yta och tar fasta på livliga kontakter mellan det medeltida Kraków och övriga kulturcentra i medeltidens Europa. Souvenirshopping finns på plats i Tyghallarna/Sukiennice, mitt på Stortorget. Resten av dagen fri.

Tips/tillval: Besök på Krakóws traditionella antikmarknad. Utbudet av äldre och nyare antikviteter från möbler till militaria, allt kryddat med en hel del juriosa.


 

   
 

Katedralen i Kraków, längst fram till vänster Vasakapellet
 
 

Leonardo da Vinci, Damen med hermelinen, Nationalmuseum.

 

Remuhsynagogan i Kazimierz, Krakóws
gamla judiska stadsdel.
 
 
Red Rooster Harlem
Tyghallarna (Sukiennice), mitt på Stortorget (Rynek).
 
 
     
     
 

Resans ciceron:

Arthur Sehn
Född och uppvuxen i Kraków, bor i Stockholm sedan 1981. Studier i historia i Kraków, historia samt antikens kultur och samhällsliv i Stockholm. Har lång erfarenhet av undervisning och folkbildning. Sedan flera år tillbaka håller han uppskattade kulturhistoriska föreläsningar med inriktning främst på Central- och Östeuropa. Han har som reseledare lett en rad grupp- och rundresor till Polen, Baltikum, Ryssland och USA.
Mer om reseledaren

Reseinformation
Tid: 6-10 december 2017

Pris per person:
3.950 kr*
Specialpris för Herodotos stamkunder: 3.450 kr*

Bokning och ytterligare information: Arthur Sehn, Herodotos resor, tel. 073-984 33 25, e-post: info@herodotos.se.

I priset ingår: boende på centralt trestjärnigt hotell med del i dubbelrum, frukostar, måltider, transporter och inträden enligt programmet, svensk ciceron under hela arrangemanget.
Tillägg för enkelrum 1000 kr.*
I priset ingår inte: resa till och från Kraków. Vi bokar gärna era flygbiljetter. Hör med oss om alternativ och priser. Exempel på billigt flyg på aktuella datum:
Direktflyg med Ryanair Skavsta-Kraków t/r för under 1000 kronor per person.*
06/12 2017, Stockholm Skavsta NYO 17:20 - 19:10 KRK Krakow, 1tim 50min
10/12 2017, Krakow KRK 09:05 - 10:55 NYO Stockholm Skavsta, 1tim 50min

*Med reservation för eventuella ändringar av flyg- och hotellpriser.


Lyxpaket: uppgradera boendet till fyrstjärninga, klassiska Grand Hotel****.
Tilläg: ca 1000 kr per natt i dubbelrum*.

Lyxpaket: Grand Hotel****
Detta 4-stjärniga, anrika hotell ligger bara 100 meter från Stortogret. Hotellet har eleganta rum med tidstypiska möbler, HD-TV, luftkonditionering och gratis Wi-Fi. Alla rum på Grand har klassisk inredning, värdeskåp och ett fullt utrustat badrum med badkar. Hotellet har 2 eleganta restauranger, Mirror och Piano, som är specialiserade på polska och europeiska rätter. Du kan även köpa nybakade bakverk i kaféet Vienna.
Hotellets webbsida


NYO 17:20
Stockholm
1tim 50min
DIREKT
19:10 KRK
Krakow
Ryanair
Ryanair
KRK 09:05
Krakow
1tim 50min
DIREKT
10:55 NYO
Stockholm


Anslutningar:
Möjlighet till anslutningsflyg/direktflyg från andra orter i Norden och med andra flygbolag med annorlunda tider. Hör med oss om detaljer!

Avbokningsregler:
Vi tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Priser/villkor/garantier/försäkringar. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Reseförsäkring: Herodotos resor AB har bankgaranti och gruppreseförsäkring godkänd av Kammarkollegiet. Organisationsnr. Herodotos Resor AB 556828-7972. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag.

 

 

   
 
 
Design by: art.sehn