Start/resor     Ciceroner   Bildgalleri  

Priser/villkor/garantier/försäkringar m.m

  Kontakt    
Herodotos' resor
Res från: Stockholm, Göteborg, Oslo,       
Köpenhamn, Helsingfors m.fl. orter         
 
 
 
 


Neptunusstaty i hjärtat av gamla staden i Gdańsk.


Trestaden: Gdańsk, Gdynia, Sopot
En resa i konstens och historiens tecken till Gdansk och den polska Östersjökusten med föreläsaren och skribenten, Polenfödde Arthur Sehn.
14-17 september 2017

Följ med på en resa till Trestaden: Gdansk, Gdynia och Sopot, tre sammanvuxna städer med helt olika karaktärer och historia. Tillsammans besöker vi platser där några av 1900-talets mest dramatiska händelser ägde rum. I Gdansk (Danzig) följer vi i Nobelpristagarens Günther Grass fotspår, besöker den restaurerade gamla staden med mäktiga gotiska tegelkyrkor och renässanspärlor som det berömda rådhuset och Arthushov. Byggnader som vittnar om en historia som en av Nordeuropas viktigaste hamn- och handelsstäder.

Tillsammans besöker vi den medeltida Mariakyrkan, världens största tegelkyrka. Kyrkans ursprungliga altartavla, Hans Memlings senmedeltida triptyk ”Den yttersta domen” ser vi på Nationalmuseets avdelning för äldre konst, inrymd i en sengotisk kloster-byggnad. Konstverket anses vara den andra mest värdefulla västerländska målningen i Polen. Förutom triptyken ser vi här också representativ samling av flamländskt måleri, samt en unik, omfattande samling av måleri från gamla Danzig som sträcker sig från 1500-talet till mellankrigstiden!

I gamla staden i Gdansk promenerar längs huvudgatan Dlugi Rynek (Lange Markt) ner till den gamla hamnkanalen vid Motlawa (Motlau). Vid hamnkanalen möter vi stadens kanske mest berömda silhuett – den medeltida hamnkranen Zuraw (Krantor).

På vår busstur besöker vi natursköna Westerplatte - platsen där Andra världskrigets första skott avlossades 1 september 1939. En fortsättning på ämnet blir ett besök på nyöppnade Andra världskrigets museum i Gdansk.Vidare besöker vi också European Solidarity Centre, intill porten till Leninvarvet. Här, under ledning av Lech Walesa (också han belönades senare med Nobels fredspris), bildades 1980 de den fria fackföreningen Solidaritet som blev början till slutet av Warszawapakten och Sovjetunionen.

I Gdynia möter vi en stad som växte fram under mellankrigstidens polska behov av en hamn på eget territorium. Under en historisk bussrundtur i Gdynia (ty. Gdingen, under andra världskriget Gotenhafen) tar ve del av stadens funktionalistisk monumental­arkitektur, inklusive byggnaden för den numera nerlagda svenska sjömanskyrkan. Vi avslutar turen med en promenad i hamnen, där vi ser museifartygen Dar Pomorza och Burza.

I den anrika badorten Sopot (Zoppot) promenerar vi och njuter av solen och havsbrisen på den legendariska träpiren (Europas största). Som så många andra klassiska badorter kom den att blomstra i samband med järnvägarnas utbredning.

I Sopot flockades Danzigs och Berlins aristokrati med Kejsar Wilhem II i spetsen vid förra sekelskiftet. Den närbelägna och lika legendariska Hotel Grand invigdes 1927 som Kasino-Hotel Zoppot och på dess långa lista av kända och ökända gäster finns bl a Greta Garbo, Marlene Dietrich, Josephine Baker, Adolf Hitler, Charles de Gaulle, Fidel Castro och Vladimir Putin.

I stadsdelen Oliwa, intill Sopot, besöker vi den legendariska katedralen, byggd av Cistercienserordens munkar från klostret intill och får en musikalisk presentation av dess magnifika orgel, vars största och äldsta del byggdes 1763-1788 av Johann Wilhelm Wulff (Broder Mikael, en cisterciensermunk).

I Oliwa besöker vi också abbotarnas palats, senast ombyggd i rokokostil, som idag inrymmer Nationalmuseets avdelning för modern polsk konst. "Modern" i den här fina samlingen tolkas här mycket generöst. Relativt nyligen utökades utställningen med en presentation av polskt måleri från andra hälften av 1800-talet. Här får vi ett mycket bra, kronologiskt presenterat, överblick av polsk måleri från mitten av 1800-talet till våra dagar. Bland moderna konstnärer representerade här hittar vi Zbigniew Pronaszko, Jan Cybis, Henryk Stazewski, Andrzej Wróblewski, Tadeusz Kantor, Jerzy Nowosielski, Alfred Lenica, Jan Lebenstein, Teresa Pagowska, Zdzislaw Beksinski, Edward Dwurnik och Wladyslaw Hasior. Dessutom stoltserar man med en om­fattande samling samtida skulptur (1957-2005) och ett galleri där dagens unga konstnärer presenteras på temporära utställningar.

 

 
 


Artushof vid gamla stadens huvudgata Dlugi Targ (Lange Markt) i Gdańsk

 

Ciceron:


Arthur Sehn
är föreläsare och historiker med särskilt intresse för modern historia och det flerspråkiga kulturarvet i Centraleuropa. Han är född och uppvuxen i Kraków och bor sedan 1981 i Stockholm. Studier i historia och kulturhistoria i Kraków och Stockholm. Sedan flera år tillbaka anordnar Arthur uppskattade kulturhistoriska föreläsningar med inriktning främst Central- och Östeuropa på bl a ABF Stockholm. Har varit reseledare för ett antal grupp- och rundresor i regionen. Mer om reseledaren

Reseinformation

Datum:
14-17 september 2017

Pris per person:
5 950 kr*
Pris för Herodotos resenärer: 5 450 kr*

I priset ingår: flyg till Gdańsk t/r, med WizzAir från Malmö eller Stockholm Skavsta, boende på Marina Club Hotel *** eller likvärdigt hotell i Gdansk med del i dubbelrum och frukost, måltider, transporter och inträden enligt programmet, svensk ciceron under hela arrangemanget, reseskatt. För enkelrum tillkommer 900 kr.

Frågor om resan och anmälan:
Arthur Sehn, Herodotos resor, tel. 073-984 33 25, e-post: info@herodotos.se


Vårt val i Gdansk: Marina Club Hotel***
är ett nybyggt hotell som ligger på en fantastisk plats vid småbåtshamnen i centrala Gdansk, bara några minuters promenad från sevärdheterna i den gamla stadskärnan. Detta 3-stjärniga hotell erbjuder rum och sviter med en platt-TV och luftkonditionering.
Hotellets webbsida


Flyg:
Till och från Gdansk flyger vi trevliga Wizzair från Sturup och Skavsta. På alla resor får Herodotos' resenärer checka in bagage, välja plats och checka in på flygplatsen utan extra kostnad!.

Flygtider*:

Från Malmö:
Utresa: Torsdag 14/9 2017 Malmö MMX 07:40 - 08:35 Gdansk GDN
Hem:     Söndag 21/5 2017 Gdansk GDN 06:10 - 07:05 Malmö MMX

Från Stockholm Skavsta:
Utresa: Torsdag 14/9 2017 Stockholm NYO 17:35 - 18:40 Gdansk GDN
Hem:     Söndag 18/9 2017 Gdansk GDN 15:50 - 17:00 Stockholm NYO



*Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 20 deltagare.


Avbokningsregler:
Vi tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Priser/villkor/garantier/försäkringar. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Reseförsäkring: Herodotos resor AB har bankgaranti och gruppreseförsäkring godkänd av Kammarkollegiet. Organisationsnr. Herodotos Resor AB 556828-7972. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag.



På molo (träpiren) i Sopot

 
     

 

   
 
 
Design by: art.sehn