Start/resor     Ciceroner   Bildgalleri  

Priser/villkor/garantier/försäkringar m.m

  Kontakt    
Herodotos' resor
Res från: Stockholm, Göteborg, Oslo,       
Köpenhamn, Helsingfors m.fl. orter         
 
 
 

 

 


Albert, Lars Bruno, Malin (gift Bourgström) och Sigrid Engström med Hulda och Kalle Bourgström vid St Anna på Gotska Sandön 1924. © Gotska Sandöns Hembygdsförening.


 

     
 

Gotska Sandön
En resa i Albert Engströms spår med Lasse Åberg

Följ med till Gotska Sandön på en trivsam och intressant resa i Albert Engströms fotspår! Specialciceron är 2012 års Albert Ensgströmpristagare, grafiske formgivaren, manusförfattaren, regissören, skådespelaren med mera Lasse Åberg. Som på tidigare resor med Albert Engströmsällskapet är Ola Olsson från Herodotos Resor reseledare.
augusti – september 2013

Gotska Sandön är en av de platser som lämnat störst avtryck i Engströms konstnärskap. Han kom att vistas på ön vid flera tillfällen och var initiativtagare och drivande till att hela ön gjordes till Nationalpark. Under sina vistelser på ön skapar han även flera av sina bästa teckningar med motiv från öns särpräglade natur med stora sanddyner och tallskog. Många av dessa bilder ingår i boken Gotska Sandön (1926), Engströms kanske mest helgjutna verk, där han med berättarlust och fantasi väver samman legender om Sandögubben, sjörövaren Gothberg och öns historia med dagliga iakttagelser av fauna och flora.

Vi reser till Sandön sista helgen i augusti då vädret oftast är som bäst på denna ö som har flest soltimmar i hela Sverige. På vår resa vandrar vi i Alberts fotspår längs öns kuster och på de stigar som korsar tallskogen och de höga dynerna inne på ön. Vi besöker och beser öns sevärdheter som Höga åsen, Bourgströms stuga, Varvsbukten, Las Palmas. Vi bor i stugor på campingplatsen och i gästrum i den intilliggande Fyrbyn.

 

 

 

 
Arnagrop, tuschteckning av Albert Engström, 1924
     
     
     
   
Cephalanthera Ruba, Röd skogslilja akvarellerad pennteckning av Albert Engström från Gotska Sandön, 1924.
     
     
     
   

Albert och Malin Engström letar fornfynd vid Säludden, 1924. © Gotska Sandöns Hembygdsförening
   
     
     
 

Resans ciceroner:

Lasse Åberg
Jag är grafisk formgivare, ibland skådespelare, ibland författare, ibland musiker samt stolt Albert Engström pristagare. Mina mest kända alteregon är Stig-Helmer Olsson och Trazan Apansson. Familjen kan stoltsera med ett eget ”Åbergs Museum”. Där visar vi en samling högklassig konst, serieoriginal och Disneyana.
Läs mer på www.abergsmuseum.se www.abergsshop.se

Ola Olsson
Ola Olsson är kulturhistoriker och museiman. Under det senaste decenniet har han främst arbetat med kulturkontakter mellan Sverige och Öst- och Centraleuropa bl a på Svenska institutet och Historiska museet. Ola har där varit djupt engagerad i flera av de större kulturhistoriska utställningarna på svensk- ryskt/baltiskt tema som genomförts, samt även varit medproducent av flera historiska jubileer, däribland 300-årsminnet av slaget vid Narva. Han har speciellt intresserat sig för de historiska relationerna mellan Skandinavien och Östeuropa. Sedan 2010 är han delägare i Herodotos Resor.

 
     
     
 

Resfakta:

Tid: augusti – september 2013.

Reseförsäkring: Herodotos resor AB har bankgaranti och gruppreseförsäkring godkänd av Kammarkollegiet. Organisationsnr. Herodotos Resor AB 556828-7972.

 

     
   
 
 
Design by: art.sehn