0739843325 info@herodotos.se

Armenien – vid foten av Ararat

Följ med på en annorlunda resa till mytomspunna Armenien och dess huvudstad Jerevan. Klättra (eller tar rulltrapporna) uppför Kaskaderna med dess fontäner och skulpturer till Cafesjians Konstcenter, grundad av den armenisk-amerikanska miljonären, Brooklynsonen Gerard L. Cafesjian. Reseledare och ciceron Arthur Sehn visar Jerevans dolda skatter, inklusive en av mest spännande moderna museer i världen: MAMY (Modern Art Museum of Yerevan)!

♥ 12–19 oktober 2019

Snabbfakta

Tid:   ♥ 12–19 oktober 2019
Pris: 15 950 kr för del i dubbelrum
Avreseort: Stockholm, Köpenhamn, Oslo
Reseledare: Arthur Sehn
Kan kombineras med resan till Georgien,
se: Det bästa av Kaukasus

Mer information

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i CE Travels resebutiken, Birger Jarslgatan 71.

Armenien - vid foten av Ararat

Landet ligger i skuggan av det heliga, bibliska, snöklädda berget Ararat, på vars sluttningar Noaks ark strandade enligt Bibeln och livet på Jorden kunde börja på nytt. På samma sätt försöker det hårt prövade armeniska folket resa sig efter varje motgång och stolt börja leva på nytt, i diasporan eller i sitt eget land.

Självklart tillbringar vi mest tid i landets moderna huvudstad, Jerevan, där Armeniens äldre, rika, 4.500 år långa historia döljer sig – ofta under en arkitektonisk dräkt från Sovjettiden och dess modernistiska framtidstro på 1920-talet och senare, mognare nyklassicism, byggnader oftast uppförda i karakteristisk, armenisk röd-rosa tuffsten. Stadens absoluta kärna, Republiktorget, ritat av Aleksander Tamanian, byggdes under åren 1926-1958.

Vår reseledare och ciceron, den Krakówfödde historikern och föreläsaren Arthur Sehn, guidar oss runt i Jerevan och Armeniens dramatiska historia. Vi promenerar längs stadens centrala stråk Masjtotsavenyn till torget och parken kring Operan, där Jerevanborna samlas under sommaren för att njuta av kvällarnas svalka på någon av dess fashionabla uteserveringar. Vi klättrar (eller tar rulltrapporna) uppför Kaskaderna med dess fontäner och skulpturer till Cafesjians Konstcenter, grundad av den armenisk-amerikanska miljonären, Brooklynsonen Gerard L. Cafesjian.

På kullen Tsitsernakaberd (Svalornas fästning), överväldigas vi av monumentkomplexet till minnet av folkmordet på armenierna 1915. Tillsammans besöker vi också Matenadaran, ett museum med världens största samling av armeniska illuminerade manuskript. Här finns också världens minsta bok som endast går att läsa med lupp. Praktexemplar, både armeniska och utländska, som vi beskådar utgör bara en bråkdel av samlingen som bevaras i valv insprängda i bergen så djupt att de skulle motstå ett kärnvapenanfall.

En konststudent kopierar en stor mästare på Nationalgalleriet i Jerevan.

För konstälskare blir säkert höjdpunkten på resan ett besök på Nationalgalleriet, inrymt i en pampig byggnad vid Republiktorget och med något ålderdomliga utställningssalar. Där stiftar vi bekantskap med Armeniens främsta konstnärer genom tiderna vars verk hänger granne med imponerande samlingar av både rysk och västerländsk konst med ett spann från äldre italienska och holländska mästare till ryska och sovjetiska modernister, inklusive Kandinsky och Chagall. Här finner vi också flera verk av världens kanske främsta marinmålare, den rysk-armeniske Ivan Ajvazovskij (arm. Hovhannes Ajvazian).

För att hitta äldre minnesmärken lämnar vi Jerevan och ger oss iväg på dagsutfärder i buss. I staden Etchmiadzin (vars namn uttyds ”härstammande från den enfödde”), sätet för den armenisk-apostolska kyrkans katholikos (överhuvud) finns flera kyrkor att besöka, bl a den imponerande Etchmiadzinkatedralen (på UNESCOs världsarvslista), inte bara Armeniens utan hela världens äldsta katedral. Enligt traditionen uppfördes den av Gregorios Upplysaren, grundaren av den kristna kyrkan i Armenien. Armenien blev kristet som första land i världen, och katedralen tjänade och tjänar som inspiration för kyrkor i hela regionen. Dess arkitektoniska och konstnärliga influenser sträcker sig ännu längre bort, till Bysantinska riket och in i medeltidens Västeuropa.

I grottklostret Geghard.

En annan dag, i Garni, ser vi ett rekonstruerat hellenistiskt tempel med osannolikt vacker utsikt över floden Azats djupa dal. Någon mil uppför floden därifrån besöker vi klostret Geghard, ett fascinerande byggnadsverk med anor ända från 300-talet, och tillbyggt under 1100- och 1200-talen, delvis hugget direkt ur berget. Enligt traditionen fördes det spjut som skadade Jesus under korsfästelsen hit av aposteln Judas Taddeus.

Men vi hinner med mycket annat i Jerevan också. Här kretsar vardagen kring den centrala avenyn Masjtots, här shoppar man och äter på något av stråkets många fina som enkla ställen. Tillsammans lär vi känna det aromrika armeniska köket med röror, soppor och sallader, som förutom från Kaukasus både hämtat inspiration från och berikat såväl turkiskt, persiskt, arabiskt som grekiskt kök.

Vid någon av våra gemensamma måltider på utvalda restauranger, får vi flera tillfällen att smaka på bjorek, piroger med kött-, ost- eller spenatfyllning, yoghurtliknande matsun eller djadjuk (jfr turkiska djadjik eller grekiska tsatsiki), armeniska kötbullar kjufta (turk. köfte), det osyrade tunnbrödet lavasj vars användning har spritts från Armenien bortom Anatolien och Iran eller – sist men inte minst – chorovats, dvs grillat kött som finns i flera varianter och utgör en huvudrätt i varje riktig armenisk middag med aktning.

Till den rikliga maten kan vi beställa en sejdel Kotayk eller Kilikia, en flaska av många lokala vinsorter, testa nran gini, ett fruktvin gjort på granatäpplen, och till sist avrunda med ett glas fruktdestillat odji, eller riktig armenisk konjak av märket – just det – Ararat, som tillverkats sedan 1897 och vars berömda fabrik i Jerevan också går att besöka. Faller provsmakningen väl ut kan vi, likt tusentals armenier från diasporan som årligen besöker landet, köpa en flaska Ararat med oss hem, som souvenir. Den finns att välja i över 10 varianter och prisklasser, från enkla treåriga Ararat*** till 20-åriga Nairi.

Här, på bottenvåningen av ett 60-tals hyreskasern, gömd bakom en barack/paviljong med diverse kommers ligger en av mest spännande moderna museer man kan besöka: MAMY (Modern Art Museum of Yerevan).

Slået op af Herodotos resor i Torsdag den 19. april 2018
Arthur Sehn

Arthur Sehn

Herodotos reseledare & ciceron

Arthur är född och uppvuxen i Kraków, bor i Stockholm sedan 1981. Studier i historia i Kraków, historia samt antikens kultur och samhällsliv i Stockholm och Uppsala. Sedan flera år håller han uppskattade kulturhistoriska föreläsningar med inriktning främst på Central- och Östeuropa. Han har som reseledare lett ett antal grupp- och rundresor till USA, Polen, Baltikum, Ryssland, Ukraina, Georgien och Armenien.

Sedan 2010 är Arthur verksam ägare i Herodotos Resor AB. Hans kunskaper i ryska kommer väl till pass under resor till länder i forna Sovjet.

Jag vandrar gärna i bergen - senast med en grupp i underbara slovakiska Tatra. Reser även privat mycket, gärna med familjen, senast till Grekland. På min favoritö - Amorgos, vandrar vi, simmar och fridyker i jakt på bläckfiskar.
Arthur

Resfakta

Tid: 12–19 oktober 2019

Pris: 15 950 kr för del i dubbelrum*
Specialpris för Herodotos tidigare resenärer: 15 450 kr*

I priset ingår: eguljärt flyg t&r, Stockholm eller Köpenhamn – Tbilisi, 6 nätter på ett bra, centralt hotell i Jerevan, de flesta måltider, alla transporter och inträden enligt programmet, svensk- och rysktalande reseledare under hela arrangemanget. Tillägg enkelrum: 1 450 kr.

Frågor om resan: Arthur Sehn, Herodotos resor, tel. 073 984 33 25, e-post: arthur.sehn@herodotos.se.

Resan går också att kombinera med en vecka i Armenien:
Det bästa av Kaukasus – Georgien och Armenien 5-19 oktober 2019 (15 dagar)

* Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. För resans genomförande enligt ovanstående uppgifter För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Ytterliga information

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i CE Travels resebutik, Birger Jarslgatan 71. Välkommen!

Jag är intresserad av resan men...


Anslutningar

Våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm eller Köpenhamn. Därför erbjuder vi, genom vårt samarbete med resebyrån CE Travel , bra priser på anslutningsflyg från övriga Norden. Hör med oss om detaljer!

* Observera att datum och prisuppgifter är preliminära. Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Avbokningsregler
Arrangören tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Villkor och regler. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Herodotos resor  är medlem i Svenska resebyråföreningen (SRF) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

Share This