Faraonernas Egypten – highlights inkl. Nilenkryssning (8 nätter)

Följ med på en klassisk resa till världens äldsta turistdestination–Egypten. Resan är framtagen i samarbete med egyptologen Carolin Johansson som följer med som reseledare och ciceron. Den här resan passar bäst för den som inte tidigare rest i Egypten, men som vill hinna se så mycket som möjligt av de viktigaste sevärdheterna på bara en vecka. Den som vill kan förlänga resan med en lyxkryssning i Nubien och världsarvet Abu Simbel.

Obs! Program, priser och andra detaljer är i nuläget preliminära.

♥ November 2019 (8 nätter)

 

Snabbfakta

Datum: November 2019 (8 nätter)

Pris: 21.000 kr för del i dubbelrum*

Info & anmälan

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i resebutiken, Birger Jarslgatan 71.

Sista anmälningsdag 15 juni 2019.

Specialpris föreningar

Genom ett särskilt samarbete kan vi erbjuda 500 kr rabatt till medlemmar i Sveriges Egyptologiska förening (ISIS), Egyptologiska föreningen i Stockholm (EFIS) samt Clios Vänner.

Med Herodotos i Egypten

En resa med Herodotos till Egypten erbjuder ett unikt tillfälle att se och lära sig mycket mer än på vanliga turistresor. Vi besöker Egyptens klassiska resmål – Sfinxen och Pyramiderna i Giza, Egyptiska museet i Kairo, Karnak-templen och Konungarnas dal i Luxor samt det underbart sköna Aswan i landets södra ände.

För den som vill avsluta resan med några avkopplande dagar på en kryssningsbåt rekommenderar vi tillägget med Nubien och Abu Simbel (nedan).

Programmet är framtaget i nära samarbete med vår ciceron, Carolin Johansson som också följer med på resan. Carolin har rest och bott i Egypten, deltagit i flera arkeologiska fältarbeten och besitter en gedigen erfarenhet av landet. Hennes kunskaper låter oss uppleva faraonernas skatter på ett initierat sätt, låter statyer, reliefer och hieroglyfer tala och ger oss chansen till en oförglömlig reseupplevelse.

Den här resan passar bäst för den som inte tidigare rest i Egypten, men som vill hinna se så mycket några de viktigaste sevärdheterna på bara en vecka.

Varmt välkommen att följa med oss till Nildalen i höst! 

Vi bor på ett riktigt bra och bekväma hotell (~5*). Alla utfärder görs med rymlig och luftkonditionerad buss. Mellan Kairo och Luxor, och Aswan reser vi med inrikesflyg, vilket tar drygt en timme. 

Varmt och skönt
Vid denna tid på året brukar det vara varmt, oftast med stark sol mitt på dagen. På tidiga morgnar och under kvällen kan det dock vara något svalt.

Är det säkert att resa till Egypten?
Efter några turbulenta år kring Den arabiska våren har läget i landet stabiliseras och antalet turister i Egypten stiger stadigt. Säkerheten för resenärer är mycket god och Egypten har nyligen rankats som det 16e säkraste landet i världen. Självklart observerar vi utvecklingen i landet och regionen och Herodotos resor följer alltid noga UDs rekommendationer.

"Kan du se någonting?" frågade Carnavon, medan Carter lyste med ett ljus i öppningen.
 "Ja, underbara ting!" 

Lord Carnavon och Howard Carter vid upptäckten av Tutankhamons grav

Faraonernas Egypten–highlights: detaljbeskrivning
 
KAIRO ­– LUXOR – ASWAN

I Kairo rivstartar vi med två dagar fyllda av pyramider och faraoniska skatter: I Sakkara, begravningsplatsen till den gamla huvudstaden Memfis, besöker vi Egyptens äldsta pyramid som en gång blev farao Djosers sista vila (ca 2600 f.Kr). Denna så kallade trappstegspyramid är infattad i ett enigmatiskt komplex av murar, byggnader och andra gåtfulla arkitektoniska element, och är det äldsta kända exemplet på monumentalbygge i huggen sten. Har vi tur får vi även gå in i någon av de gravar från det Gamla riket som finns intill pyramiden och se fantastiska gravscener som visar den gamla Nildalens djur och natur. I Sakkara får vi också besöka ett system av långsträckta underjordiska gallerier, Serapeum. I dessa katakomber begravdes de heliga tjurar som ansågs vara representanter för guden Apis. Tjurarnas mumier finns inte kvar för beskådan men däremot rader av gigantiska granit-sarkofager där de en gång vilade i årtusenden. Vi hoppas också gå ned i farao Tetis pyramid, och beskåda exempel på världens äldsta religiösa texter, pyramidtexterna. Innan vi lämnar Sakkara besöker vi ett nybyggt museum namngett efter ett egyptiskt universalgeni och självaste trappstegspyramidens konstruktör, Imhotep. Här får vi se en utställning av föremål som hittats på platsen, och en rekonstruktion av väggarna i kungapyramidens inre. På kvällen åker vi till en trevlig restaurang för en gemensam välkomstmiddag.

 

                           

Vi åker en liten bit söderut och hamnar i Dahshur. Hit är det märkligt nog inte så många turister som hittar. Vi kommer därför troligen att kunna utforska den Röda och den Brutna pyramiden för oss själva, och njuta av öknens sällsamma lugn. Den som vill (och vågar!) får hänga med genom passagerna till pyramidens mitt, och hänföras av den imponerande arkitektur med så kallade krag-tak som möter oss i de inre kamrarna.

Nästa dag i programmet blir en heldag, också den  i faraonernas tecken. På morgonen besöker vi pyramiderna på Giza-platån (ca 2500 f Kr) varav den största, Khufus (Keops) pyramid (138m!), är det enda av antikens sju underverk som fortfarande finns kvar i vår tid. För den som vill brukar det vara möjligt att gå in i någon av pyramiderna [tillägg] och via långa gångar nå in till kungens gravkammare! Självklart hälsar vi också på Den store sfinxen och besöker Khafres daltempel. På Giza-platån besöker vi också solbåts-museet där en av Khufus båtar  hämtats upp ur sin grav och monterats i ett specialbyggt museum.

       Den store sfinxen i Giza. Foto: Carolin Johansson © Herodotos resor.                

På eftermiddagen samma dag beger vi oss till centrala Kairo och världens största samling av fornegyptiska föremål, Egyptiska museet. Det är rent omöjligt att hinna se allt, även om vi så stannade på museet en hel vecka. Här finns så otroligt mycket att beundra och mängder av konstföremål i världsklass. Museet fungerar som en bra introduktion till det forntida Egyptens historia och vi möter storslagna statyer av både kända och okända faraoner. Här finns också föremål från farao Khufus mor, kungagravarna i Tanis och Tutankhamons skatter (utställningen under flytt). Ramses den store och en rad andra mumifierade faraoner från det Nya riket (ca 1500–1000 fKr) kan du besöka i de kungliga mumierummen, om du vill [tillägg].

       Khefren, Egyptiska museet. © Herodotos resor.        Egyptiska museet i Kairo. © Herodotos resor.        

Nästa dag beger vi oss med inrikesflyg tidig morgon till Luxor (ca 1 timme) där vi ägnar resten av förmiddagen åt att utforska det enorma tempelkomplexet i Karnak. Dessa tempel var dedikerade till viktiga gudar såsom Khonsu, Ptah och Amon och monument byggdes där under två tusen år. Ruinerna är magnifika och tempelväggarna är täckta av tusentals scener och hieroglyfinskrifter i relief. Hypostylhallen i huvudtemplet är svindlande stor med över ett hundra enorma takpelare, upp till 24 meter höga!

                       

Därefter är det dags att checka in på vår kryssningsbåt Luxor och en välförtjänt lunch på fartyget. På sena eftermiddagen tar vi en promenad in till centrala Luxor, vi ser Luxortemplet och sfinxavenyn i dramatisk kvällsbelysning och den som vill kan följa med till en av Egyptens allra bästa bokhandlare?

      Luxor temple © Carolin Johansson        Luxortemplets fasad i kvällsbelysning. Foto: Carolin Johansson © Herodotos resor.        

Nästa dag beger vi oss till Luxors västra strand. Det första som möter oss är två kolossalstatyer av den store faraon Amenhotep III (1300-tal fKr), de så kallade Memnon-stoderna. Huggna ur ett enda block vardera avbildar de 18 meter höga statyerna den sittande faraon framför det som en gång var hans enorma dödstempel. Har vi tur kanske vi kan få en skymt av utgrävningarna som pågår av templet strax bakom.

                      Tutankhamons grav. cc0.

Efter stoppet vid Memnonstoderna lämnar vi Nildalen och åker vidare in bakom ökenbergen och upp i en ödsligt belägen uttorkad floddal, nämligen Konungarnas dal. Här begravdes de flesta kungarna under Egyptens Nya rike (ca 1500-1000 fKr). Deras gravar är huggna direkt i klippan, ofta med långa gångar och kammare djupt in i berget. En av dessa, Tutankhamons grav, överlevde mirakulöst plundring under antiken och låg gömd i över tre tusen år tills arkeologen Howard Carter fann den för snart hundra år sedan. Det brukar fortfarande kallas den största arkeologiska upptäckten genom tiderna. Under vårt besök i Konungarnas dal får vi gå ner i tre av kungagravarna och beundra de fantasifulla och spännande gravmålningar som täcker korridorer och kamrar. Tillsammans med de tusentals hieroglyferna berättar de om kungens väg genom underjorden och hjälper honom till det eviga livet på andra sidan. Om Tutankhamons grav är öppen vid tillfället, finns möjlighet att gå in även i denna [tillägg].

                          Statyhuvud av Hatshepsut i Deir el Bahri-templet. cc0.

På vägen tillbaka mot Nilen och vårt fartyg stannar vi vid Hatshepsuts klipptempel. Byggnaden med terrasser och långa kollonader är hugget i bergsklippan som dramatiskt reser sig som en fond bakom det arkitekturella mästerverket. Templet var tillägnat guden Amon-Ra men fungerade också som hennes eget kult-tempel. Hatshepsut var nämligen en av de få kvinnor som regerade på Egyptens tron. Vi möter henne i statyer där hon iklädd manliga kläder, lösskägg och andra manliga attribut intar rollen som fullfjädrad farao. Som kontrast till allt det kungliga, besöker vi också några privatgravar i området, färglatt dekorerade med scener från både fest och vardagsliv.

Vid lunchtid avgår vår kryssningsbåt söderut och vi har nu en skön eftermiddag att tillbringa uppe på däck. Längs Nilens två stränder får vi skåda både djur och natur, människor och byar.

Nilens strand från båten. © Carolin Johansson

Nästa morgon stannar båten vid det stora templet i Edfu , också det från det gamla Egyptens allra sista århundraden. Det är kanske Egyptens allra mest välbevarade stora tempel. Här är det inte svårt att leva sig in i hur det kan ha varit en gång, när templet var i bruk och ceremonierna till falkguden Horus utfördes av templets prästerskap.

Från Edfu åker vår buss vidare mot  Gebel Silsila. Det är en enigmatisk plats från faraonisk tid med både tempelruiner, skengravar och enorma stenbrott. Det var härifrån sandsten hämtades till många av de faraonska templen från det Nya riket och framåt. Platsen undersöks för närvarande av arkeologer från Lunds universitet. På kvällen ansluter vi återigen till vår kryssningsbåt.

                   Gebel Silsila © Carolin Johansson      Esna © Carolin Johansson

Följande dag ägnas åt sevärdheterna i och kring denna stad som genom årtusendena varit gränsen mellan det egentliga Egypten och kulturområdet som tar vid i söder, Nubien. Vi börjar med den Höga dammen, en av världens mest storslagna fördämningar som under 1960-talet byggdes för att reglera Nilens flöde genom Egyptens landskap. Därmed upphörde de årliga översvämningar som varit grunden till jordbruket under 5000 år, men fördämningen generar också stora mängder elektricitet.

         Isis-templet på Philae (Agilkia).                  

På en ö i Nilen ligger det kanske allra vackraste templet i hela Egypten. Templet var tillägnat moders-gudinnan och magins mästarinna, Isis. Isis-templet var ett av de monument som flyttades under den internationella Nubien-kampanjen i samband med att Höga dammen byggdes. Stenblock för stenblock flyttades templet från den ursprungliga ön Philae, där det stått under vatten stora delar av året sedan förra sekelskiftet, till en ny plats högre upp där det återuppfördes. Här, långt upp i Söder, levde de gamla traditionerna kvar länge efter att den faraoniska eran gått i graven. Isis-templet på Philae var det sista hedniska templet som stängde under 500-talet eKr då Egypten blivit helt kristet. Här finns också den sista, kända, daterade hieroglyfinskriften.

På vägen tillbaka besöker vi ett gammalt stenbrott varifrån de gamla Egyptierna hämtade granit till monument runt om i landet. Det som en gång skulle blivit den största obelisken av dem alla (42m) ligger fortfarande kvar, ofärdig, då den så olyckligt spräcktes under brytningen.

                    

På eftermiddagen njuter vi av Aswans fantastiskt färgrika landskap bland öarna i den första katarakten med en klassisk segelbåt (felucca) och stannar till vid en av öarna i första katarakten.

Nästa morgon är det dags att checka ut från vår kryssningsbåt och vi reser tillbaka med inrikesflyg (drygt 1 timme) till Kairo. Nu lider resan mot sitt slut och vi lämnar därmed den faraoniska eran. I Kairo möter oss i stället en myllrande storstad med medeltida anor. Vi besöker en av de vackraste moskéerna och äter lunch i Azhar-parken med milsvid utsikt över Afrikas största stad. Vi avslutar dagen med ett besök i de gamla kvarteren och basaarerna i Khan el Khalili vilka ger oss både ett stämningsfullt avslut på resan och ett utmärkt tillfälle att handla med sig minnen och presenter hem. För dem som i stället valt tillägget med Abu Simbel, fortsätter resan i söderut in i Nubien.

                        

Här kan du hämta resans dagsprogram

Kryssning med Abu Simbel som tillägg

Templen i Abu Simbel ligger vid Nassersjöns strand i det ödsliga Nubien, så långt söderut i Egypten som man kan komma. Här byggde Ramses den store ett gigantiskt klipptempel till sig själv och till solgudens ära. Bredvid det stora templet ligger ett utsökt dekorerat tempel dedikerat till hans käresta Nefertari och gudinnan Hathor. Dessa helgedomar är inte bara storslagna exempel på forntida arkitektur men även vittne över internationellt samarbete och ingenjörskonst i vår egen tid. Under 1960-talet flyttades templen i Abu Simbel undan Nassersjöns stigande vatten i samband med att man byggde Höga Dammen i Aswan. I arbetet deltog svensk expertis och flera svenska företag arbetade på plats.

                    

På vår highlights resa finns möjlighet att lägga till extradagar för att se det säregna landskapet i Nubien, världsarvet Abu Simbel och flera av de andra tempel som flyttades under Nubienkampanjen. Vi bor mycket bekvämt på en lyxkryssare (3 nätter) och reser på den del av Nilen vi kallar Nassersjön. Båten stannar vid templen i Amada och Wadi es Sebua. Helpension ingår och resan leds av Herodotos ciceron eller engelsktalande guide, beroende på antal deltagare. Vi rekommenderar denna förlängning som en mycket avkopplande avslutning på resan!

Prince Abbas © Mövenpick

 

[soliloquy slug=”m-s-jaz-legacy”]

Ombord på M/S Steigenberger Jaz Legacy

M/S Steigenberger Jaz Legacy är ett 5-stjärnig deluxe kryssningsfartyg med 76 hytter. Alla hytter har individuellt styrd luftkonditionering, breda panoramafönster (öppningsbara), tv med satellitkanaler och lokala videokanaler (i hamnar), minibar, safebox, telefon med väckning, musiksystem, badrum med WC, dusch & hårtork.

Restaurang erbjuder frukost-, lunch- och middagsbuffé med en varierande utbud av rätter tillhörande både det egyptiska och internationella köket. På eftermiddagen serveras på soldäcket té med färska kakor och snacks.

Kvällsunderhållning: Magdansuppvisning, Galabeya party, Welcome Cocktail reception.

Faciliteter ombord
Reception öppen dygnet runt
Restaurang, lounge och bar
Internet
Tvättservice
Stort soldäck med svimmingpool och poolbar
Souvenirbutik
Skönhetssalong
Fitness gym
International telefon & fax

Kreditkort/valuta ombord
Egyptiska pund
US dollar
Euro
Visa & Master cards

Fartyget M/S Steigenberger Jaz Legacy
längd x bredd: 72 m x 14 m
antal däck: 5
el ombord: 220 V

Carolin Johansson

Carolin Johansson

Herodotos specialciceron

Om Egypten ska jag tala länge, eftersom det är fyllt av så många förunderliga ting och underverk, märkligare än alla andra länder

(fritt efter Herodotos Historia, bok 2:35)

Carolin Johansson är egyptolog (Fil mag Uppsala universitet) och har ägnat större delen av sitt liv åt studiet av det forntida Egypten. Carolin har rest och periodvis bott i Egypten under många år, där hon också deltagit vid olika arkeologiska fältarbeten. Tidigare arbetade hon som intendent för den egyptiska samlingen vid Medelhavsmuseet i Stockholm och har medverkat ett flertal gånger som sakkunnig i TV och radio.

Carolin ser fram emot att ta er med till det sagolika landet vid Nilens stränder och dela med sig av sin kunskap om den förunderliga civilisation som en gång florerade under faraonernas tid, samtidigt som vi upplever det moderna Egyptens särpräglade charm och fascinerande egenheter.

Kurs i egyptiska hieroglyfer

Carolin håller även en kurs i egyptiska hieroglyfer vid Folkuniversitetet i Stockholm.

Egyptiska hieroglyfer

Lär dig tyda den fornegyptiska bildskriften.

I de egyptiska hieroglyferna förenas ord och bilder i en närmast magisk kombination. Skriftsystemet uppkom ca 3000 f Kr och kom att användas under mer än tre tusen år för allt från religiösa texter till administration, privata brev och sagor. Mängder av inskriptioner har överlevt tidens tand och kan idag ge oss en ovärderlig insikt i de gamla egyptiernas föreställningsvärld.

Skriften är mycket raffinerad och att läsa hieroglyfer är både klurigt och roligt, inte helt olikt hur man gör för att lösa en rebus men att lära sig grunderna är inte så komplicerat som man kanske först kan tro. De hundratals tecknen är alla små bilder som i sig berättar för oss om Nildalens människor, djur, natur och kultur. Tillsammans bär de ljud och idéer som på ett finurligt sätt låter de gamla egyptierna tala till oss över årtusendena.

Arbetssätt
I denna prova-på kurs får vi på ett lättsamt sätt närma oss hieroglyfskriften och det kulturella sammanhang den förekom i. Vi varvar teori med praktiska övningar och lägger ner mycket tid på att diskutera exemplens bakgrund och betydelse. Vi fokuserar på praktisk förståelse och arbetar med enkla exempel från riktiga föremål. Kursen avslutas med en specialvisning av Medelhavsmuseets egyptiska utställning.

Mer info och anmälan på Folkuniversitetet.se

Sol & Bad?

Semester Röda Havet

På alla våra rundresor i Egypten finns möjlighet att lägga till en vecka sol & bad vid Rödahavs-kusten för den som önskar skön avkoppling med alla tänkbara bekvämligheter. Här finns en rad av populära semesterorter med fantastiska möjligheter till bad, dykning, naturupplevelser, shopping, restauranger och underhållning. Perfekt avslutning på en resa full av kulturella intryck!

Hör av dig till oss om dina önskemål så tar vi fram ett förslag som passar just dig.

Resfakta

Datum: november 2019 ( 8 nätter)

Pris: 21.000 kr för del i dubbelrum*

Specialpris för Herodotos tidigare resenärer samt medlemmar i ISIS Egyptologiska föreningen i Stockholm (EFIS) samt Clios vänner: 20.500 kr*

I priset ingår:

• Reguljärflyg Arlanda-Kairo (ett byte) tur och retur med de måltider som erbjuds på flyget.

• Hotell ( nätter) och kryssningsbåt i bästa klass (~5*).

• Alla utflykter, transporter och inträden enligt programmet.

• Svensk färdledning och sakkunnig (egyptolog) tillsammans med engelsktalande lokalguide.

• Alla måltider enligt programmet (7 luncher, åtta middagar). På förlängningen med kryssning i Nubien ingår helpension.

• Inrikesflyg Kairo–Luxor och Aswan–Kairo (även Aswan–Abu Simbel för de som väljer tillägget med Nubien).

Dricks till guide och representanter, chaufförer samt personal på hotell och kryssningsbåt.

Tillägg enkelrum: ca 3500 kronor.*  Säg gärna till om du vill dela rum med någon!

Ingår ej:

• Dryck till gemensamma måltider (det betalar man själv)

• Visum. För resenärer med svenska pass kan man för närvarande köpa visum direkt på flygplatsen (25 USD). Vår representant hjälper oss med detta.

Eventuella frivilla besöksmål som inte ingår i det ordinarie programmet. Fotobiljett på platser som kräver särskild biljett för fotografering.

• Övriga personliga utgifter

 

* Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. För resans genomförande enligt ovanstående uppgifter För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Info och anmälan

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i resebutiken, Birger Jarslgatan 71. Välkommen!

Jag är intresserad av resan men...

Ingen avgång som passar? Resa på ett annat datum?

Skräddarsy din resa? Gruppresa?

Specialpris för föreningar

Genom ett särskilt samarbete kan vi erbjuda rabatt till medlemmar i Sveriges Egyptologiska förening (ISIS)Egyptologiska föreningen i Stockholm (EFIS) samt Clios vänner.
På veckoresor (Highlights) erbjuder vi 500 kronor i medlemsrabatt och på vår klassiska resa (14 dagar) är rabatten hela 1.000 kr. Ange att du är medlem när du bokar!


Anslutningar

Våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm eller Köpenhamn. Därför erbjuder vi, genom vårt samarbete med resebyrån CE Travel , bra priser på anslutningsflyg från övriga Norden. Hör med oss om detaljer!

* Observera att datum och prisuppgifter är preliminära. Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Avbokningsregler
Vi tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Villkor och regler. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Copyright © 2010-2018 Herodotos resor All Rights Reserved Contact:info@herodotos.se

Herodotos resor  är medlem i Svenska resebyråföreningen (SRF) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

Share This