0739843325 info@herodotos.se

Faraonernas Egypten – highlights inkl. Nilenkryssning (8 nätter, hösten-våren)

Följ med på en klassisk resa till världens äldsta turistdestination–Egypten. Resan är framtagen i samarbete med egyptologen Carolin Johansson som följer med som reseledare och ciceron. Den här resan passar bäst för den som inte tidigare rest i Egypten, men som vill hinna se så mycket som möjligt av de viktigaste sevärdheterna på bara en vecka. Den som vill kan förlänga resan med en lyxkryssning i Nubien och världsarvet Abu Simbel.

♥ 8 November 2019 (8 nätter)

Snabbfakta

Datum: 8 november 2019 (8 nätter). Sista anmälningsdag: 15 juni 2019.
Pris: ca 25.500 kr per person* 

Mer information

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i CE Travels resebutiken, Birger Jarslgatan 71.

Specialpris föreningar

Genom ett särskilt samarbete kan vi erbjuda 500 kr rabatt till medlemmar i Sveriges Egyptologiska förening (ISIS), Egyptologiska föreningen i Stockholm (EFIS) samt Clios Vänner.

Med Herodotos i Egypten

En resa med Herodotos till Egypten erbjuder ett unikt tillfälle att se och lära sig mycket mer än på vanliga turistresor. Vi besöker Egyptens klassiska resmål – Sfinxen och Pyramiderna i Giza, Egyptiska museet i Kairo, Karnak-templen och Konungarnas dal i Luxor samt det underbart sköna Aswan i landets södra ände. Vi tillbringar några dagar på en kryssningsbåt på Nilen som bjuder på både avslappning och vackra vyer.

För den som är intresserad av att se världsarvet Abu Simbel rekommenderar vi tillägget Nubien där en kryssning på Nassersjön ingår.

Programmet är framtaget i nära samarbete med vår ciceron, Carolin Johansson som också följer med på resan. Carolin har rest och bott i Egypten, deltagit i flera arkeologiska fältarbeten och besitter en gedigen erfarenhet av landet. Hennes kunskaper låter oss uppleva faraonernas skatter på ett initierat sätt, låter statyer, reliefer och hieroglyfer tala och ger oss chansen till en oförglömlig reseupplevelse.

Den här resan passar bäst för den som inte tidigare rest i Egypten, men som vill hinna se så mycket några de viktigaste sevärdheterna på bara en vecka.

Varmt välkommen att följa med oss till Nildalen i höst! 

Vi bor på ett riktigt bra och bekväma hotell och fartyg (~5*). Alla utfärder görs med rymlig och luftkonditionerad buss. Mellan Kairo och Luxor, och Aswan reser vi med inrikesflyg, vilket tar drygt en timme.

Varmt och skönt
Vid denna tid på året brukar det vara varmt, oftast med stark sol mitt på dagen. På tidiga morgnar och under kvällen kan det dock vara något svalt. Vi börjar våra utflykter tidigt, ibland mycket tidigt.

Är det säkert att resa till Egypten?
Efter några turbulenta år kring Den arabiska våren har läget i landet stabiliseras och antalet turister i Egypten stiger stadigt. Säkerheten för resenärer är mycket god och Egypten har nyligen rankats som det 16e säkraste landet i världen. Självklart observerar vi utvecklingen i landet och regionen och Herodotos resor följer alltid noga UDs rekommendationer.

"Kan du se någonting?" frågade Carnavon, medan Carter lyste med ett ljus i öppningen.
 "Ja, underbara ting!" 

Lord Carnavon och Howard Carter vid upptäckten av Tutankhamons grav

Faraonernas Egypten–highlights: detaljbeskrivning 2019/2020
KAIRO ­– LUXOR – ASWAN

Vi startar vårt äventyr i Kairo med Sakkara, begravningsplatsen som hörde till den urgamla huvudstaden Memfis. Här besöker vi den allra första pyramiden, trappstegspyramiden som byggdes till farao Netjerikhet, eller Djoser som han också kallas. I Sakkara får vi gå in i ämbetsmannen Kagemnis grav, som visar på otaliga scener ur den fortida Nildalens vardagsliv och natur. Om vi har tur är Tetis pyramid öppen för oss och vi får gå ner i den. Där kan vi beskåda de inre kamrarnas stjärnbeströdda tak och väggar fyllda av pyramidtexter, världens äldsta samling religiösa texter. I Sakkara besöker vi även det nyöppnade Imhotep-museet och vi kommer att gå ner i de labyrintliknande gångarna i Serapeum (tjurmumiekatakomberna) om det är öppet.

Djosers trappstegspyramid i Sakkara. Foto: Charles J Sharp cc-by-sa 3.0.

En bit söderut, i Dahshur, väntar Sneferus pyramider och den som vill och vågar får följa med in i den Röda pyramidens inre och begrunda den sällsamma arkitektur med 12 meter höga krag-tak.

Sneferus brutna pyramid i Dahshur. © Carolin Johansson

Nästa dag besöker vi pyramiderna på Giza-platån (ca 2500 f Kr) varav den största, Khufus (Keops) pyramid (138m!), är det enda av antikens sju underverk som fortfarande finns kvar i vår tid. För den som vill brukar det vara möjligt att gå in i någon av pyramiderna [tillägg] och via långa gångar nå in till kungens gravkammare! Självklart hälsar vi också på Den store sfinxen och besöker Khafres daltempel. På Giza-platån besöker vi också solbåts-museet där en av Khufus båtar  hämtats upp ur sin grav och monterats i ett specialbyggt museum.

       Den store sfinxen i Giza. Foto: Carolin Johansson © Herodotos resor.                

På eftermiddagen samma dag beger vi oss till centrala Kairo och världens största samling av fornegyptiska föremål, Egyptiska museet. Det är rent omöjligt att hinna se allt, även om vi så stannade på museet en hel vecka. Här finns så otroligt mycket att beundra och mängder av konstföremål i världsklass. Museet fungerar som en bra introduktion till det forntida Egyptens historia och vi möter storslagna statyer av både kända och okända faraoner. Här finns också föremål från farao Khufus mor, kungagravarna i Tanis och Tutankhamons skatter (utställningen under flytt). Ramses den store och en rad andra mumifierade faraoner från det Nya riket (ca 1500-1000 fKr) kan du besöka i de kungliga mumierummen, om du vill [tillägg].

       Khefren, Egyptiska museet. © Herodotos resor.        Egyptiska museet i Kairo. © Herodotos resor.        

Nästa dag beger vi oss med inrikesflyg till Luxor (ca 1 timme) där vi ägnar resten av dagen åt att utforska det enorma tempelkomplexet i Karnak. Dessa tempel var dedikerade till viktiga gudar såsom Khonsu, Ptah och Amon och monument byggdes där under två tusen år. Ruinerna är magnifika och tempelväggarna är täckta av tusentals scener och hieroglyfinskrifter i relief. Hypostylhallen i huvudtemplet är svindlande stor med över ett hundra enorma takpelare, upp till 24 meter höga!

                       

Därefter är det dags att checka in på vårt kryssningsbåt. På kvällen sena eftermiddagen besöker vi Luxortemplet och sfinxavenyn i dramatisk kvällsbelysning och varför inte passa på att besöka en av Egyptens allra bästa bokhandlare?

      Luxor temple © Carolin Johansson        Luxortemplets fasad i kvällsbelysning. Foto: Carolin Johansson © Herodotos resor.        

Nästa dag beger vi oss till Luxors västra strand. Det första som möter oss är två kolossalstatyer av den store faraon Amenhotep III (1300-tal fKr), de så kallade Memnon-stoderna. Huggna ur ett enda block vardera avbildar de 18 meter höga statyerna den sittande faraon framför det som en gång var hans enorma dödstempel. Har vi tur kanske vi kan få en skymt av utgrävningarna som pågår av templet strax bakom.

                      Tutankhamons grav. cc0.

Efter stoppet vid Memnonstoderna lämnar vi Nildalen och åker vidare in bakom ökenbergen och upp i en ödsligt belägen uttorkad floddal, nämligen Konungarnas dal. Här begravdes de flesta kungarna under Egyptens Nya rike (ca 1500-1000 fKr). Deras gravar är huggna direkt i klippan, ofta med långa gångar och kammare djupt in i berget. En av dessa, Tutankhamons grav, överlevde mirakulöst plundring under antiken och låg gömd i över tre tusen år tills arkeologen Howard Carter fann den för snart hundra år sedan. Det brukar fortfarande kallas den största arkeologiska upptäckten genom tiderna. Under vårt besök i Konungarnas dal får vi gå ner i tre av kungagravarna och beundra de fantasifulla och spännande gravmålningar som täcker korridorer och kamrar. Tillsammans med de tusentals hieroglyferna berättar de om kungens väg genom underjorden och hjälper honom till det eviga livet på andra sidan. Om Tutankhamons grav är öppen vid tillfället, finns möjlighet att gå in även i denna [tillägg].

                          Statyhuvud av Hatshepsut i Deir el Bahri-templet. cc0.

På vägen tillbaka mot Nilen och vårt fartyg stannar vi vid Hatshepsuts klipptempel. Byggnaden med terrasser och långa kollonader är hugget i bergsklippan som dramatiskt reser sig som en fond bakom det arkitekturella mästerverket. Templet var tillägnat guden Amon-Ra men fungerade också som hennes eget kult-tempel. Hatshepsut var nämligen en av de få kvinnor som regerade på Egyptens tron. Vi möter henne i statyer där hon iklädd manliga kläder, lösskägg och andra manliga attribut intar rollen som fullfjädrad farao.

På eftermiddagen börjar vår flodbåt färden uppför Nilen och längs färden kan vi förundras över scenerna som utspelar sig längs Nilens stränder. Och dricka te uppe på soldäck! Om eftermiddagssolen värmer kan man ta ett dopp i den lilla poolen.

Nilens strand från båten. © Carolin Johansson

Nästa morgon beger vi oss till det stora templet i Edfu från ptolemeisk tid. Det är kanske Egyptens allra mest välbevarade stora tempel. Här är det inte svårt att leva sig in i hur det kan ha varit en gång, när templet var i bruk och ceremonierna till falkguden Horus utfördes av templets prästerskap. Här finner vi otaliga scener ur berättelsen om kampen mellan Horus och den elake farbrodern Seth och vi får också höra berättelsen om hur gudinnan Hathor, Horus gemål, varje år kom på besök och prästerskapet ställde till med en stor festival.

Båten kryssar vidare söderut och på eftermiddagen stannar vi vid det pittoreska dubbeltemplet i Kom Ombo. Templet ligger alldeles vid Nilen och uppvisar många imponerande reliefer. I Kom Ombo hörde krokodilguden Sobek hemma, och innan vi kliver på vår båt igen besöker vi krokodil-mumiemuseet.

                   Gebel Silsila © Carolin Johansson      Esna © Carolin Johansson

Tidigt följande morgon beger vi oss med buss till de stora stenbrotten i Gebel Silsila. Härifrån bröt man sandsten till många av de tempel som byggdes under faraonisk tid. Platsen undersöks för närvarande av arkeologer från Lunds universitet och har vi tur får vi träffa någon ut teamet, om de är på plats! Efter lunch beger vi oss på en segeltur på Nilen och stiger i land på Kitcheners ö och vandrar genom den botaniska trädgården. På kvällen färdas vi till Isis-templet som en gång låg på ön Philae. I dramatisk belysning (ljus och ljud-show) vandrar vi runt i gudinnan Isis tempel som var ett av de tempel som flyttades under den internationella Nubienkampanjen.

         Isis-templet på Philae (Agilkia).                  

 

                    

Nästa morgon är det dags att checka ut från vår kryssningsbåt och vi reser tillbaka med inrikesflyg (drygt 1 timme) till Kairo. Nu lider resan mot sitt slut och vi lämnar därmed den faraoniska eran. I Kairo möter oss i stället en myllrande storstad med medeltida anor. Vi besöker en av de vackraste moskéerna och äter lunch i Azhar-parken med milsvid utsikt över Afrikas största stad. Vi avslutar dagen med ett besök i de gamla kvarteren och bazaarerna i Khan el Khalili vilka ger oss både ett stämningsfullt avslut på resan och ett utmärkt tillfälle att handla med sig minnen och presenter hem. För dem som i stället valt tillägget med Abu Simbel, fortsätter resan direkt från Aswan, i söderut, upp i Nubien.

                        

Här kan du hämta resans dagsprogram

 

MS Salima

Uppför Nilen (Luxor till Aswan) reser vi med MS Salima, en femstjärnig kryssningsbåt med alla bekvämligheter vi behöver.

Kryssning med Abu Simbel som tillägg

Templen i Abu Simbel ligger vid Nassersjöns strand i det ödsliga Nubien, så långt söderut i Egypten som man kan komma. Här byggde Ramses den store ett gigantiskt klipptempel till sig själv och till solgudens ära. Bredvid det stora templet ligger ett utsökt dekorerat tempel dedikerat till hans käresta Nefertari och gudinnan Hathor. Dessa helgedomar är inte bara storslagna exempel på forntida arkitektur men även vittne över internationellt samarbete och ingenjörskonst i vår egen tid. Under 1960-talet flyttades templen i Abu Simbel undan Nassersjöns stigande vatten i samband med att man byggde Höga Dammen i Aswan. I arbetet deltog svensk expertis och flera svenska företag arbetade på plats.

                    

På vår highlights resa finns möjlighet att lägga till extradagar för att se det säregna landskapet i Nubien, världsarvet Abu Simbel och flera av de andra tempel som flyttades under Nubienkampanjen. Vi bor mycket bekvämt på en lyxkryssare (3 nätter) och reser på den del av Nilen vi kallar Nassersjön. Båten stannar till vid Amada där vi ser Amada-templet, klipptemplet från Derr och Pennuts grav. I Wadi es Sebua ser vi Ramses II:s tempel med sfinxallen, guden Thots tempel från Dakka och det lilla romerska templet från Maharaqqa. Helpension ingår och resan leds av Herodotos ciceron eller engelsktalande guide, beroende på antal deltagare. Vi rekommenderar denna förlängning som en mycket avkopplande avslutning på resan!

Prince Abbas © Mövenpick

 

Carolin Johansson

Carolin Johansson

Herodotos specialciceron

Om Egypten ska jag tala länge, eftersom det är fyllt av så många förunderliga ting och underverk, märkligare än alla andra länder

(fritt efter Herodotos Historia, bok 2:35)

Carolin Johansson är egyptolog (Fil mag Uppsala universitet) och har ägnat större delen av sitt liv åt studiet av det forntida Egypten. Carolin har rest och periodvis bott i Egypten under många år, där hon också deltagit vid olika arkeologiska fältarbeten. Tidigare arbetade hon som intendent för den egyptiska samlingen vid Medelhavsmuseet i Stockholm och har medverkat ett flertal gånger som sakkunnig i TV och radio.

Carolin ser fram emot att ta er med till det sagolika landet vid Nilens stränder och dela med sig av sin kunskap om den förunderliga civilisation som en gång florerade under faraonernas tid, samtidigt som vi upplever det moderna Egyptens särpräglade charm och fascinerande egenheter.

Kurs i egyptiska hieroglyfer

Carolin håller även kurser i hieroglyfskrift samt föreläsningsserier vid Folkuniversitetet i Stockholm.

Egyptiska hieroglyfer

Lär dig tyda den fornegyptiska bildskriften.

I de egyptiska hieroglyferna förenas ord och bilder i en närmast magisk kombination. Skriftsystemet uppkom ca 3000 f Kr och kom att användas under mer än tre tusen år för allt från religiösa texter till administration, privata brev och sagor. Mängder av inskriptioner har överlevt tidens tand och kan idag ge oss en ovärderlig insikt i de gamla egyptiernas föreställningsvärld.

Skriften är mycket raffinerad och att läsa hieroglyfer är både klurigt och roligt, inte helt olikt hur man gör för att lösa en rebus men att lära sig grunderna är inte så komplicerat som man kanske först kan tro. De hundratals tecknen är alla små bilder som i sig berättar för oss om Nildalens människor, djur, natur och kultur. Tillsammans bär de ljud och idéer som på ett finurligt sätt låter de gamla egyptierna tala till oss över årtusendena.

Arbetssätt
I denna prova-på kurs får vi på ett lättsamt sätt närma oss hieroglyfskriften och det kulturella sammanhang den förekom i. Vi varvar teori med praktiska övningar och lägger ner mycket tid på att diskutera exemplens bakgrund och betydelse. Vi fokuserar på praktisk förståelse och arbetar med enkla exempel från riktiga föremål. Kursen avslutas med en specialvisning av Medelhavsmuseets egyptiska utställning.

Mer info och anmälan på Folkuniversitetet.se

Sol & Bad?

Semester Röda Havet

På alla våra rundresor i Egypten finns möjlighet att lägga till en vecka sol & bad vid Rödahavs-kusten för den som önskar skön avkoppling med alla tänkbara bekvämligheter. Här finns en rad av populära semesterorter med fantastiska möjligheter till bad, dykning, naturupplevelser, shopping, restauranger och underhållning. Perfekt avslutning på en resa full av kulturella intryck!

Hör av dig till oss om dina önskemål så tar vi fram ett förslag som passar just dig.

Resfakta

Datum: 8 november 2019 ( 8 nätter)

Sista anmälningsdag: 15 juni 2019.

Pris: ca 25.500 kr för del i dubbelrum*
Tillägg för Nubien med Abu Simbel 8000 kr för del i dubbelhytt (enkelhyttstillägg efter förfrågan).

Specialpris för Herodotos tidigare resenärer samt medlemmar i Sveriges Egyptologiska förening (ISIS), Egyptologiska föreningen i Stockholm (EFIS) samt Clios vänner.

I priset ingår:

 • Reguljärflyg Arlanda-Kairo (ett byte) tur och retur med de måltider som erbjuds på flyget.
 • Hotell och kryssningsbåt i bästa klass (~5*).
 • Alla utflykter, transporter och inträden enligt programmet.
 • Svensk färdledning och sakkunnig (egyptolog) tillsammans med engelsktalande lokalguide.
 • Alla måltider enligt programmet (6 luncher, 7 middagar). På förlängningen med kryssning i Nubien ingår helpension.
 • Inrikesflyg Kairo–Luxor och Aswan–Kairo (även Aswan–Abu Simbel för de som väljer tillägget med Nubien).
 • Dricks till guide och representanter, chaufförer samt personal på hotell och kryssningsbåt.

Tillägg enkelrum: ca 5000 kronor.*  Säg gärna till om du vill dela rum med någon!

Ingår ej:

 • Dryck till gemensamma måltider (det betalar man själv).
 • Visum. För resenärer med svenska pass kan man för närvarande köpa visum direkt på flygplatsen (25 USD). Vår representant hjälper oss med detta.
 • Eventuella frivilliga besöksmål som inte ingår i det ordinarie programmet. Fotobiljett på platser som kräver särskild biljett för fotografering.
 • Övriga personliga utgifter.

Observera! Programmet ovan kan komma att justeras av logistiska skäl (flygtider, trafiksituation, tillstånd osv) eller andra oförutsedda händelser, t.ex. ändringar av vilka besöksmål som är öppna eller stängda vid tillfället. Herodotos eftersträvar att göra eventuella ändringar så likvärdiga som möjligt. Vår svenska ciceron följer med på Nubien-tillägget/sista dagen i Kairo, beroende på antal deltagare för de två alternativen.

* Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. För resans genomförande enligt ovanstående uppgifter För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Ytterliga information

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i CE Travels resebutik, Birger Jarslgatan 71. Välkommen!

Jag är intresserad av resan men...

Ingen avgång som passar? Resa på ett annat datum?

Skräddarsy din resa? Gruppresa?

Specialpris för föreningar

Genom ett särskilt samarbete kan vi erbjuda rabatt, 500 kr per person, till medlemmar i Sveriges Egyptologiska förening (ISIS)Egyptologiska föreningen i Stockholm (EFIS) samt Clios vänner.
Ange att du är medlem när du bokar!


Anslutningar

Våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm eller Köpenhamn. Därför erbjuder vi, genom vårt samarbete med resebyrån CE Travel , bra priser på anslutningsflyg från övriga Norden. Hör med oss om detaljer!

* Observera att datum och prisuppgifter är preliminära. Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Avbokningsregler
Vi tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Villkor och regler. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Copyright © 2010-2018 Herodotos resor All Rights Reserved Contact:info@herodotos.se

Herodotos resor  är medlem i Svenska resebyråföreningen (SRF) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

Share This