Faraonernas Egypten – Highlights (7 nätter)

Följ med på en klassisk resa till världens äldsta turistdestination – Egypten. Resan är framtagen i samarbete med egyptologen Carolin Johansson som följer med som reseledare och ciceron. Den här resan passar bäst för den som inte tidigare rest i Egypten, men som vill hinna se så mycket som möjligt av de viktigaste sevärdheterna på bara en vecka.

♥ 23 februari–2 mars 2019 (7 nätter)

Enstaka platser kvar på resan! Hör med oss om detaljer.

Snabbfakta

Datum: 23/2–2/3 2019 (7 nätter)

Pris: 20.000 kr för del i dubbelrum*

Enstaka platser kvar på resan!
Hör med oss om detaljer.

Info & anmälan

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i resebutiken, Birger Jarslgatan 71.

Specialpris föreningar

Genom ett särskilt samarbete kan vi erbjuda rabatt till medlemmar i...

Med Herodotos i Egypten

En resa med Herodotos till Egypten erbjuder ett unikt tillfälle att se och lära sig mycket mer än på vanliga turistresor. Självklart besöker vi Egyptens klassiska resmål – Sfinxen och Pyramiderna i Giza, Egyptiska museet i Kairo, Karnak-templen och Konungarnas dal i Luxor samt det underbart sköna Aswan i landets södra ände.

Programmet är framtaget i nära samarbete med vår ciceron, Carolin Johansson som också följer med på resan. Carolin har rest och bott i Egypten, deltagit i flera arkeologiska fältarbeten och besitter en gedigen erfarenhet av landet. Hennes kunskaper låter oss uppleva faraonernas skatter på ett initierat sätt, låter statyer, reliefer och hieroglyfer tala och ger oss chansen till en oförglömlig reseupplevelse.

Den här resan passar bäst för den som inte tidigare rest i Egypten, men som vill hinna se så mycket några de viktigaste sevärdheterna. Resan är en förkortad version (7 nätter) av Faraonernas Egypten (14 nätter). På den resan hinner vi med lite fler sevärdheter och även valfria utflykter/fria dagar.

Varmt välkommen att följa med oss till Nildalen i vinter! 

Vi bor på ett riktigt bra och bekvämt hotell (~5*) och med motsvarande standard på kryssningsbåten. Alla utfärder görs med rymlig och luftkonditionerad buss. Mellan Kairo och Luxor reser vi med inrikesflyg, vilket tar ungefär en timme. Frukost, lunch och middag ingår.

Milt klimat
Vid denna tid på året (februari) väntar oss ett milt och behagligt klimat. Mitt på dagen värmer solen skönt, men inte alltför hett. På tidiga morgnar och under kvällen kan man behöva en lättare jacka, särskilt om man vill sitta ute på båten.

Är det säkert att resa till Egypten?
Efter några turbulenta år kring Den arabiska våren har läget i landet stabiliseras och antalet turister i Egypten stiger stadigt. Säkerheten för resenärer är mycket god och Egypten har nyligen rankats som det 16e säkraste landet i världen. Självklart observerar vi utvecklingen i landet och regionen och Herodotos resor följer alltid noga UDs rekommendationer.

"Kan du se någonting?" frågade Carnavon, medan Carter lyste med ett ljus i öppningen.
 "Ja, underbara ting!" 

Lord Carnavon och Howard Carter vid upptäckten av Tutankhamons grav

Faraonernas Egypten Highlights - detaljbeskrivning
 
KAIRO ­– LUXOR – ASWAN med NILENKRYSSNING

Vi startar vårt äventyr i Kairo med en heldag i faraonernas tecken. Först besöker vi pyramiderna på Giza-platån (ca 2500 f Kr) varav den största, Khufus (Keops) pyramid (138m!), är det enda av antikens sju underverk som fortfarande finns kvar i vår tid. För den som vill brukar det vara möjligt att gå in i någon av pyramiderna [tillägg] och via långa gångar nå in till kungens gravkammare! Självklart hälsar vi också på Den store sfinxen och besöker Khafres daltempel. På Giza-platån besöker vi också solbåts-museet där en av Khufus båtar i full skala hämtats upp ur sin grav och monterats i ett specialbyggt museum.

       Den store sfinxen i Giza. Foto: Carolin Johansson © Herodotos resor.                

På eftermiddagen samma dag beger vi oss till centrala Kairo och världens största samling av fornegyptiska föremål, Egyptiska museet. Det är rent omöjligt att hinna se allt, även om vi så stannade på museet en hel vecka. Här finns så otroligt mycket att beundra och mängder av konstföremål i världsklass. Museet fungerar som en bra introduktion till det forntida Egyptens historia och vi möter storslagna statyer av både kända och okända faraoner. Här finns också föremål från farao Khufus mor, kungagravarna i Tanis och Tutankhamons skatter (utställningen under flytt). Ramses den store och en rad andra mumifierade faraoner från det Nya riket (ca 1500-1000 fKr) kan du besöka i de kungliga mumierummen, om du vill [tillägg].

       Khefren, Egyptiska museet. © Herodotos resor.        Egyptiska museet i Kairo. © Herodotos resor.        

Nästa dag beger vi oss med inrikesflyg till Luxor (ca 1 timme) där vi ägnar resten av dagen åt att utforska det enorma tempelkomplexet i Karnak. Dessa tempel var dedikerade till viktiga gudar såsom Khonsu, Ptah och Amon och monument byggdes där under två tusen år. Ruinerna är magnifika och tempelväggarna är täckta av tusentals scener och hieroglyfinskrifter i relief. Hypostylhallen i huvudtemplet är svindlande stor med över ett hundra enorma takpelare, upp till 24 meter höga!

                       

Därefter är det dags att checka in i bekväma hytter på vårt kryssningsfartyg (M/S Jaz Legacy eller liknande) som väntar oss nere vid Nilenstranden. På kvällen finns möjlighet för den som vill att ta en promenad genom staden, se Luxortemplet och sfinxavenyn i dramatisk kvällsbelysning eller varför inte besöka en av Egyptens allra bästa bokhandlare?

       M/S Steigenberger Jaz Legacy         Luxortemplets fasad i kvällsbelysning. Foto: Carolin Johansson © Herodotos resor.        

Nästa dag beger vi oss till Luxors västra strand. Det första som möter oss är två kolossalstatyer av den store faraon Amenhotep III (1300-tal fKr), de så kallade Memnon-stoderna. Huggna ur ett enda block vardera avbildar de 18 meter höga statyerna den sittande faraon framför det som en gång var hans enorma dödstempel. Har vi tur kanske vi kan få en skymt av utgrävningarna som pågår av templet strax bakom.

                      Tutankhamons grav. cc0.

Efter stoppet vid Memnonstoderna lämnar vi Nildalen och åker vidare in bakom ökenbergen och upp i en ödsligt belägen uttorkad floddal, nämligen Konungarnas dal. Här begravdes de flesta kungarna under Egyptens Nya rike (ca 1500-1000 fKr). Deras gravar är huggna direkt i klippan, ofta med långa gångar och kammare djupt in i berget. En av dessa, Tutankhamons grav, överlevde mirakulöst plundring under antiken och låg gömd i över tre tusen år tills arkeologen Howard Carter fann den för snart hundra år sedan. Det brukar fortfarande kallas den största arkeologiska upptäckten genom tiderna. Under vårt besök i Konungarnas dal får vi gå ner i tre av kungagravarna och beundra de fantasifulla och spännande gravmålningar som täcker korridorer och kamrar. Tillsammans med de tusentals hieroglyferna berättar de om kungens väg genom underjorden och hjälper honom till det eviga livet på andra sidan. Om Tutankhamons grav är öppen vid tillfället, finns möjlighet att gå in även i denna [tillägg].

                          Statyhuvud av Hatshepsut i Deir el Bahri-templet. cc0.

På vägen tillbaka mot Nilen och vårt fartyg stannar vi vid Hatshepsuts klipptempel. Byggnaden med terrasser och långa kollonader är hugget i bergsklippan som dramatiskt reser sig som en fond bakom det arkitekturella mästerverket. Templet var tillägnat guden Amon-Ra men fungerade också som hennes eget kult-tempel. Hatshepsut var nämligen en av de få kvinnor som regerade på Egyptens tron. Vi möter henne i statyer där hon iklädd manliga kläder, lösskägg och andra manliga attribut intar rollen som fullfjädrad farao.

Nu är det dags att kasta loss och kryssningsbåten tar oss med uppför Nilen med sikte på Aswan i södra Egypten. Längs vägen kan vi njuta av Nildalens säregna landskap från övre däck. Pittoreska scener utspelar sig på stränderna; kor som betar, kvinnor som tvättar och barn som leker. Kanske skymtar vi en och annan Nilvaran längs de knallgröna stränderna? Övre Egypten är fortfarande dominerat av jordbruk och på åkrarna varvas traktorer och dieselpumpar med traditionella metoder liknande de som användes under faraonisk tid.

                    Luxors västra strand sedd från floden. Foto: Carolin Johansson © Herodotos resor.

Nästa morgon beger vi oss till det stora templet i Edfu från ptolemeisk tid (första århundradena fKr). Det är kanske Egyptens allra mest välbevarade stora tempel. Här är det inte svårt att leva sig in i hur det kan ha varit en gång, när templet var i bruk och ceremonierna till falkguden Horus utfördes av templets prästerskap.

Efter att ha lämnat Edfu passerar vi Gebel Silsila, en enigmatisk plats från faraonisk tid med både tempel, skengravar och ett enormt stenbrott. Platsen undersöks för närvarande av arkeologer från Lunds universitet. Vi har inte möjlighet att stanna men vi kan skymta några av monumenten från båten.

                            Kom Ombo-templet. cc0.

På eftermiddagen når vi fram till Kom Ombo och besöker det utsökta dubbeltemplet som ligger direkt vid Nilens strand. Detta tempel är speciellt då en och samma helgedom är tillägnad både guden Horus och krokodilguden Sobek. Har vi tur får vi se några av de många krokodilmumier som hittats på platsen.

På kvällen når båten fram till Aswan där vi lägger till för natten.

Följande dag ägnas åt sevärdheterna i och kring denna stad som genom årtusendena varit gränsen mellan det egentliga Egypten och kulturområdet som tar vid i söder, Nubien. Vi börjar med den Höga dammen, en av världens mest storslagna fördämningar som under 1960-talet byggdes för att reglera Nilens flöde genom Egyptens landskap. Därmed upphörde de årliga översvämningar som varit grunden till jordbruket under 5000 år, men fördämningen generar också stora mängder el.

         Isis-templet på Philae (Agilkia).                  

På en ö i Nilen ligger det kanske allra vackraste templet i hela Egypten. Templet var tillägnat moders-gudinnan och magins mästare, Isis. Isis-templet var ett av de monument som flyttades under den internationella Nubien-kampanjen i samband med att Höga dammen byggdes. Stenblock för stenblock flyttades templet från den ursprungliga ön Philae, där det stått under vatten stora delar av året sedan förra sekelskiftet, till en ny plats högre upp där det återuppfördes. Här, långt upp i Söder, levde de gamla traditionerna kvar länge efter att den faraoniska eran gått i graven. Isis-templet på Philae var det sista hedniska templet som stängde under 500-talet eKr då Egypten blivit helt kristet. Här finns också den sista, kända, daterade hieroglyfinskriften.

På vägen tillbaka mot vår båt besöker vi också ett gammalt stenbrott varifrån de gamla Egyptierna hämtade granit till monument runt om i landet. Det som en gång skulle blivit den största obelisken av dem alla (42m) ligger fortfarande kvar, ofärdig, då den så olyckligt spräcktes under brytningen.

                    

På eftermiddagen njuter vi av Aswans fantastiskt färgrika landskap bland öarna i den första katarakten med en klassisk segelbåt (felucca). Vi stannar till vid Kitcheners ö och besöker den botaniska trädgården.

Nästa morgon är det dags att checka ut från vår kryssningsbåt och vi reser tillbaka med inrikesflyg (drygt 1 timme) till Kairo. Nu lider resan mot sitt slut och vi lämnar därmed den faraoniska eran. I Kairo möter oss i stället en myllrande storstad med medeltida anor. Vi besöker en av de vackraste moskéerna och äter lunch i Azhar-parken med milsvid utsikt över Afrikas största stad. Vi avslutar dagen med ett besök i de gamla kvarteren och bazaarerna i Khan el Khalili vilka ger oss både ett stämningsfullt avslut på resan och ett utmärkt tillfälle att handla med sig minnen och presenter hem.

                        

Här kan du hämta resans dagsprogram

Vill du se templen i Abu SImbel?

Templen i Abu Simbel ligger vid Nassersjöns strand i det ödsliga Nubien, så långt söderut i Egypten som man kan komma. Här byggde Ramses den store ett gigantiskt klipptempel till sig själv och till solgudens ära. Bredvid det stora templet ligger ett utsökt dekorerat tempel dedikerat till hans käresta Nefertari och gudinnan Hathor. Dessa helgedomar är inte bara storslagna exempel på forntida arkitektur men även vittne över internationellt samarbete och ingenjörskonst i vår egen tid. Under 1960-talet flyttades templen i Abu Simbel undan Nassersjöns stigande vatten i samband med att man byggde Höga Dammen i Aswan. I arbetet deltog svensk expertis och flera svenska företag arbetade på plats.

På vår highlights resa finns möjlighet att lägga till extradagar för att se Abu Simbel. Ange när du bokar resan om du är intresserad av av detta!

Ombord på M/S Steigenberger Jaz Legacy

M/S Steigenberger Jaz Legacy är ett 5-stjärnig deluxe kryssningsfartyg med 76 hytter. Alla hytter har individuellt styrd luftkonditionering, breda panoramafönster (öppningsbara), tv med satellitkanaler och lokala videokanaler (i hamnar), minibar, safebox, telefon med väckning, musiksystem, badrum med WC, dusch & hårtork.

Restaurang erbjuder frukost-, lunch- och middagsbuffé med en varierande utbud av rätter tillhörande både det egyptiska och internationella köket. På eftermiddagen serveras på soldäcket té med färska kakor och snacks.

Kvällsunderhållning: Magdansuppvisning, Galabeya party, Welcome Cocktail reception.

Faciliteter ombord
Reception öppen dygnet runt
Restaurang, lounge och bar
Internet
Tvättservice
Stort soldäck med svimmingpool och poolbar
Souvenirbutik
Skönhetssalong
Fitness gym
International telefon & fax

Kreditkort/valuta ombord
Egyptiska pund
US dollar
Euro
Visa & Master cards

Fartyget M/S Steigenberger Jaz Legacy
längd x bredd: 72 m x 14 m
antal däck: 5
el ombord: 220 V

Carolin Johansson

Carolin Johansson

Herodotos specialciceron

Om Egypten ska jag tala länge, eftersom det är fyllt av så många förunderliga ting och underverk, märkligare än alla andra länder

(fritt efter Herodotos Historia, bok 2:35)

Carolin Johansson är egyptolog (Fil mag Uppsala universitet) och har ägnat större delen av sitt liv åt studiet av det forntida Egypten. Carolin har rest och periodvis bott i Egypten under många år, där hon också deltagit vid olika arkeologiska fältarbeten. Tidigare arbetade hon som intendent för den egyptiska samlingen vid Medelhavsmuseet i Stockholm och har medverkat ett flertal gånger som sakkunnig i TV och radio.

Carolin ser fram emot att ta er med till det sagolika landet vid Nilens stränder och dela med sig av sin kunskap om den förunderliga civilisation som en gång florerade under faraonernas tid, samtidigt som vi upplever det moderna Egyptens särpräglade charm och fascinerande egenheter.

Kurs i egyptiska hieroglyfer

Carolin håller även en kurs i egyptiska hieroglyfer vid Folkuniversitetet i Stockholm.

Egyptiska hieroglyfer

Lär dig tyda den fornegyptiska bildskriften.

I de egyptiska hieroglyferna förenas ord och bilder i en närmast magisk kombination. Skriftsystemet uppkom ca 3000 f Kr och kom att användas under mer än tre tusen år för allt från religiösa texter till administration, privata brev och sagor. Mängder av inskriptioner har överlevt tidens tand och kan idag ge oss en ovärderlig insikt i de gamla egyptiernas föreställningsvärld.

Skriften är mycket raffinerad och att läsa hieroglyfer är både klurigt och roligt, inte helt olikt hur man gör för att lösa en rebus men att lära sig grunderna är inte så komplicerat som man kanske först kan tro. De hundratals tecknen är alla små bilder som i sig berättar för oss om Nildalens människor, djur, natur och kultur. Tillsammans bär de ljud och idéer som på ett finurligt sätt låter de gamla egyptierna tala till oss över årtusendena.

Arbetssätt
I denna prova-på kurs får vi på ett lättsamt sätt närma oss hieroglyfskriften och det kulturella sammanhang den förekom i. Vi varvar teori med praktiska övningar och lägger ner mycket tid på att diskutera exemplens bakgrund och betydelse. Vi fokuserar på praktisk förståelse och arbetar med enkla exempel från riktiga föremål. Kursen avslutas med en specialvisning av Medelhavsmuseets egyptiska utställning.

Mer info och anmälan på Folkuniversitetet.se

Egypten Highlights - bildgalleri

På Pintrest kan du se och följa Carolins bildsamling “Herodotos” med fler bilder på platser och objekt som resans program omfattar.

Sol & Bad?

Semester Röda Havet

På alla våra rundresor i Egypten finns möjlighet att lägga till en vecka sol & bad vid Rödahavs-kusten för den som önskar skön avkoppling med alla tänkbara bekvämligheter. Här finns en rad av populära semesterorter med fantastiska möjligheter till bad, dykning, naturupplevelser, shopping, restauranger och underhållning. Perfekt avslutning på en resa full av kulturella intryck!

Hör av dig till oss om dina önskemål så tar vi fram ett förslag som passar just dig.

Resfakta

Datum: 23 februari–2 mars 2019 (7 nätter)

Pris: 20 000 kr för del i dubbelrum*

Specialpris för Herodotos tidigare resenärer samt medlemmar i ISIS och EFIS: 19 500 kr*

Platser kvar. Hör med oss om detaljer! 

I priset ingår:

• Reguljärflyg Arlanda-Kairo (ett byte) tur och retur med de måltider som erbjuds på flyget.

• Hotell (3 nätter) och kryssningsfartyg (4 nätter) i bästa klass (~5*).

• Alla utflykter, transporter och inträden enligt programmet.

• Svensk färdledning och sakkunnig (egyptolog).

• Alla måltider (ej dryck) enligt program (7 frukost, 6 luncher, 6 middagar).

• Inrikesflyg Kairo–Luxor och Aswan–Kairo.

Tillägg enkelrum: ca 3300 kronor.* Kryssningsfartygen på Nilen har endast ytterst få enkelhytter. Säg gärna till om du vill dela rum & hytt med någon!

Ingår ej:

• Dryck till gemensamma måltider (det betalar man själv)

• Dricks till personal på hotell och båt, guide, representant, chaufför osv…

• Visum. För resenärer med svenska pass kan man för närvarande köpa visum direkt på flygplatsen (25 USD). Vår representant hjälper oss med detta.

• Övriga personliga utgifter

* Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. För resans genomförande enligt ovanstående uppgifter För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Info och anmälan

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i resebutiken, Birger Jarslgatan 71. Välkommen!

Jag är intresserad av resan men...

Ingen avgång som passar? Resa på ett annat datum?

Skräddarsy din resa? Gruppresa?

Specialpris för föreningar

Genom ett särskilt samarbete kan vi erbjuda rabatt till medlemmar i Sveriges Egyptologiska förening (ISIS)Egyptologiska föreningen i Stockholm (EFIS) samt Clios vänner.
På veckoresor (Highlights) erbjuder vi 500 kronor i medlemsrabatt och på vår klassiska resa (14 dagar) är rabatten hela 1.000 kr. Ange att du är medlem när du bokar!


Anslutningar

Våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm eller Köpenhamn. Därför erbjuder vi, genom vårt samarbete med resebyrån CE Travel , bra priser på anslutningsflyg från övriga Norden. Hör med oss om detaljer!

* Observera att datum och prisuppgifter är preliminära. Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Avbokningsregler
Vi tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Villkor och regler. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Copyright © 2010-2018 Herodotos resor All Rights Reserved Contact:info@herodotos.se

Herodotos resor  är medlem i Svenska resebyråföreningen (SRF) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

Share This