Faraonernas Egypten – klassisk resa (14 nätter)

Följ med på en klassisk resa till världens äldsta turistdestination–Egypten. Resan är framtagen i samarbete med egyptologen Carolin Johansson som följer med som reseledare och ciceron. Den här resan passar bäst för den som inte tidigare rest så mycket i Egypten, men som vill hinna se så mycket som möjligt av de viktigaste sevärdheterna.

♥ 30 mars–13 april 2019 (14 nätter)

Snabbfakta

Våren 2019: 30 mars–13 april 2019
Pris: 29 000 kr för del i dubbelrum*
Sista anmälningsdag: 30/11 2018

Info & anmälan

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i resebutiken, Birger Jarslgatan 71.

Specialpris föreningar

Genom ett särskilt samarbete kan vi erbjuda rabatt till medlemmar i...

Med Herodotos i Egypten

En resa med Herodotos till Egypten erbjuder ett unikt tillfälle att se och lära sig mycket mer än på vanliga turistresor. Självklart besöker vi Egyptens klassiska resmål – Sfinxen och Pyramiderna i Giza, Egyptiska museet i Kairo, Karnak-templen och Konungarnas dal i Luxor samt det underbart sköna Aswan och Nubien i landets södra ände. Men vi får också möjligheten att besöka ställen som inte många turistgrupper hittar till, lugna platser som erbjuder vackra vyer av både monument och landskap.

Programmet är framtaget i nära samarbete med vår ciceron, Carolin Johansson som också följer med på resan. Carolin har rest och bott i Egypten, deltagit i flera arkeologiska fältarbeten och besitter en gedigen erfarenhet av landet. Hennes kunskaper låter oss uppleva faraonernas skatter på ett initierat sätt, låter statyer, reliefer och hieroglyfer tala och ger oss chansen till en oförglömlig reseupplevelse.

Buss ⋅ Båt ⋅ Boende
Vi bor på riktigt bra och bekväma hotell (~5*) och med motsvarande standard på kryssningsbåten. Alla utfärder görs med rymlig och luftkonditionerad buss. Mellan Kairo och Luxor reser vi med inrikesflyg, vilket tar ungefär en timme. Frukost, lunch och middag ingår.

Varmt och skönt
Vid denna tid på året är det varmt i Egypten, särskilt i de södra delarna. Nätterna är ljumma och mitt på dagen kan det kännas hett. Vi startar därför våra utflykter tidigt. På eftermiddagen kan det vara skönt att svalka sig i hotellets pool. Även kryssningsbåten har en pool uppe på däck.

Är det säkert att resa till Egypten? Efter några turbulenta år kring Den arabiska våren har läget i landet stabiliseras och antalet turister i Egypten stiger stadigt. Säkerheten för resenärer är mycket god och Egypten har nyligen rankats som det 16e säkraste landet i världen*. Självklart observerar vi utvecklingen i landet och regionen och Herodotos resor följer alltid noga UDs rekommendationer.

* Gallup’s 2018 Global Law and Order report.

 

"Kan du se någonting?" frågade Carnavon, medan Carter lyste med ett ljus i öppningen.
 "Ja, underbara ting!" 

Lord Carnavon och Howard Carter vid upptäckten av Tutankhamons grav

Faraonernas Egypten - detaljbeskrivning
KAIRO ­– LUXOR – ASWAN med NILENKRYSSNING

IKairo rivstartar vi med två dagar fyllda av pyramider och faraoniska skatter: I Sakkara, begravningsplatsen till den gamla huvudstaden Memfis, besöker vi Egyptens äldsta pyramid som en gång blev farao Djosers sista vila (ca 2600 f.Kr). Denna så kallade trappstegspyramid är infattad i ett enigmatiskt komplex av murar, byggnader och andra gåtfulla arkitektoniska element, och är det äldsta kända exemplet på monumentalbygge i huggen sten. Har vi tur får vi även gå in i någon av de gravar från det Gamla riket som finns intill pyramiden. I Sakkara får vi också besöka ett system av långsträckta underjordiska gallerier, Serapeum. I dessa katakomber begravdes de heliga tjurar som ansågs vara representanter för guden Apis. Tjurarnas mumier finns inte kvar för beskådan men däremot rader av gigantiska granit-sarkofager där de en gång vilade i årtusenden. Innan vi lämnar Sakkara besöker vi ett nybyggt museum namngett efter ett egyptiskt universalgeni och självaste trappstegspyramidens konstruktör, Imhotep. Här får vi se en utställning av föremål som hittats på platsen, och en rekonstruktion av väggarna i kungapyramidens inre.

 

                           

Vi åker en liten bit söderut och hamnar i Dahshur. Hit är det märkligt nog inte så många turister som hittar. Vi kommer därför troligen att kunna utforska den Röda och den Brutna pyramiden för oss själva, och njuta av öknens sällsamma lugn. Den som vill (och vågar!) får hänga med genom passagerna till pyramidens inre, och hänföras av den imponerande arkitektur med så kallat krag-tak som möter oss i de inre kamrarna.

       Brutna pyramiden i Dahshur © Carolin Johansson, Herodotos resor          De tre pyramiderna i Gize © Carolin Johansson, Herodotos resor          Den stora sfinxen i Giza © Carolin Johansson, Herodotos resor

Vi kommer förstås också att besöka pyramiderna i Giza, varav den största, Khufus pyramid med sin imponerande höjd av 138m, är det enda av världens sju underverk som finns kvar i våra dagar. Vi hälsar också på den store sfinxen, var anlete tros avbilda farao Khafra, kungen som en gång begravdes i den mellersta pyramiden. Den som vill kan ta chansen att gå in i den av pyramiderna som för tillfället är öppen [Tillval ].

       Egyptiska museet i Kairo. ©  Carolin Johansson, Herodotos resor.          Khefren, Egyptiska museet. © Herodotos resor.          

I hjärtat av Kairo står det rosaskimrande Egyptiska museet som innehåller ett överdåd av faraoniska skatter. Här vandrar vi runt bland gallerier fulla av kungliga statyer, kistor, sarkofager, smycken, gudabilder blandade med allehanda forntida vardagsföremål. Beskåda Narmerpaletten, vars motiv tros avbilda ögonblicket då landet enades och Egypten blev till för mer än fem tusen år sedan, hänförs av kättarkungen Akhenatons märkliga statyer, konstföremål i gediget guld och finaste ädelstenar och njut av de silverglänsande skatterna från kungagravarna i Tanis. Besök djurmumierummet och finn mumifierade katter, krokodiler, fåglar och en och annan förevigad apa eller gasell. För den som vill, finns möjlighet att besöka de kungliga mumierummen och bokstavligen stå öga mot öga med Ramses den store och ett tjugotal av det Nya rikets övriga faraoner [Tillval ].

Djurmumierummet © Carolin Johansson, Herodotos resor.

Innan vi lämnar Kairo och beger oss mot vårt stora äventyr i Övre Egypten och resan uppför Nilen avnjuter vi en gemensam välkomstmiddag på en trevlig restaurang med magnifik utsikt över den vidsträckta staden.

Med inrikesflyg tar vi oss snabbt och bekvämt till hjärtat av Nildalen, det sagolika Luxor! Här checkar vi in på ett lyxigt kryssningsfartyg (M/S Premium) som kommer att vara vårt hem under de kommande sju nätterna. Flodbåten har alla tänkbara bekvämligheter och vi serveras alla måltider ombord (dryck betalar man själv).

                  Lejongudinna i Mut-templet. Foto: Carolin Johansson © Herodotos resor.          Karnak. © Carolin Johansson, Herodotos resor.

I Luxor besöker vi det magnifika tempelområdet Karnak. Platsen var en av de allra viktigaste i det gamla Egypten och många av Egyptens faraoner byggde vidare på monumenten under två tusen år. Det brukar kallas världens största utomhusmuseum och innehåller otaliga tempelväggar fulla av fantasieggande reliefer, mängder av statyer och en stor tempelsjö. I mitten av guden Amons tempel vandrar vi runt i den svindlande stora hypostylhallen, bestående av över ett hundra kolonner som en gång bar upp taket över den gigantiska salen. Överallt möter oss gudabilder och tusentals hieroglyfinskrifter som fullkomligen tar andan ur templets besökare.

Tempelsjön i Karnak © Carolin Johansson, Herodotos resor.

 

Efter att ha pustat ut i Karnak-templets kafeteria är det tags att ta sig till en annan del av Karnak, som väldigt få besökare får se, nämligen moder-gudinnan Muts tempel och den hästskoformade tempelsjön. Vi vandrar en kortare sträcka genom små bygator och på vägen får vi kanske en glimt av utgrävningarna av den sfinxallé som en gång förband Karnak-komplexet med templet i Luxor, över två kilometer bort. I Mut-templet går vi runt i ruiner översållade av statyer som föreställer Mut, eller hennes mer farliga skepnad, Sekhmet, i form av en lejonhövdad kvinna.

Solnedgång från floden © Carolin Johansson, Herodotos resor.

Nu är det dags för flodbåten att kasta loss och vi börjar vår resa uppför Nilen där vi fortsätter att utforska Egyptens enastående faraoniska kulturarv. Vid den här tiden på året är det varmt i Övre Egypten, ungefär som svensk högsommar. Då är det skönt att koppla av uppe på däck där det troligen fläktar behagligt mitt på dagen. Här finns också en mindre pool att svalka sig i när solen står som högst på himlen. Ett enastående panorama passerar framför oss. Nilens gröna stränder med betande kor och lekande barn, och lite längre i fjärran, öknens klippor i guldgul sandsten. Utöver spektakulära solnedgångar får vi säkert också se en och annan Nil-varan under färden.

På vägen upp mot Aswan besöker vi Edfu, där vi finner ett stort tempel från den ptolemeiska eran (ca 200 f.Kr) dedikerat till falkguden Horus. Templet är mycket välbevarat och vi kan vandra in i det allra innersta och finna de mörka rum som utgjorde sanktuariet. Båten stannar också i Kom Ombo där vi besöker ett ovanligt dubbeltempel i utsökt design, ungefär samtida med Edfu. Kom Ombo-templet är dedikerat till både Horus och krokodilguden Sobek. I närheten av templet brukar man kunna få se en rad gamla krokodilmumier som bevarats på platsen.

                 Kom Ombo-templet. cc0.          Horus i Edfu © Carolin Johansson

Väl framme vid målet för vår flodfärd, Aswan, slås vi av den dramatiska natur vi skådar framför oss. Här bryter graniten i dagen och gråa, rundade klippor kantar stränder och öar. Den sprudlande gröna växtligheten kontrasterar mot det klarblå vattnet. I bakgrunden ser vi den gyllengula öknen som tornar sig i höga sanddyner och steniga klippor. Nu befinner vi oss i Nubien, och Nilens första katarakt är nära!

I Aswan lägger vi ankar och stannar några dagar för att utforska sevärdheterna: Höga dammen i Aswan byggdes under 1960-talet och är ett ingenjörstekniskt mästerverk. Fördämningen med en höjd av 111 meter samt en bredd av 3,8 kilometer och 1000 meter vid basen skapar en enorm sjö (Nassersjön) och brukar benämnas som världens största konstgjorda sjö. Vi undersöker även forntida teknik och besöker ett faraoniskt granitbrott. Här bröt man sten till många monument som uppfördes på olika håll i landet. Här finns också det som skulle ha blivit den största (42m) obelisken i Egyptens historia, hade den inte gått itu redan under brytningen. Nu ligger den kvar i sitt ofärdiga tillstånd för oss att beskåda tre tusen år senare.

                            Philae © Carolin Johansson, Herodotos resor.

Ett av de tempel som behövde flyttas i samband med att Höga dammen byggdes var gudinnan Isis tempel på Philae. Det brukar ofta kallas det vackraste templet i hela Egypten och ligger på en liten ö, som vi når med motorbåt. Philae var det sista fornegyptiska templet som var i bruk i Egypten, innan landet blev helt kristet. Det är också här vi hittar den sista daterade inskriptionen skriven med hieroglyfer, från slutet av 300-talet e.Kr.

I Aswan passar vi också på att se Nubiska museet. Här finns föremål och berättelser från Nubiens långa historia t.ex en astronomisk stenring från förhistorisk tid, faraoniska statyer och minnen av de dramatiska förändringar som ägde rum i samband med dammbyggen under 1900-talet.

Mitt i Nilen finner vi ön Elefantine. Sedan forntiden har ön haft ett namn kopplat till elefanten, kanske för att man handlade med elfenben där eller för att de mjukt formade klipporna runt ön påminner om just elefanters stora och runda kroppar. Elefantine är full av arkeologiska lämningar som spänner över tusentals år. Flera platser är under utgrävning idag, delvis av tyska arkeologer. Vi besöker bland annat ett tempel dedikerat till Satet, en lokal gudinna som förknippades med Nilens årliga översvämningar, vilka i forntiden ansågs ha sitt ursprung just i första katarakten.

Qubbet el Howa Aswan © Carolin Johansson, Herodotos resor.

På Elefantine besöker vi också en nubisk by, där vi får lära oss mer om lokala traditioner och se hur människor bor och lever idag. De kulörta husen och byns smala gränder smälter vackert in i den färgrika naturen på ön.

Högt uppe på den västra stranden ligger Qubbet el Howa, eller ”vindens nekropol”. Här besöker vi gravar från slutet av det Gamla riket (ca 2200 fKr), bland annat den som tillhört Harkhuf, som i sina inskrifter berättar om hur han under sin levnad sändes på expeditioner till fjärran länder.

I Aswan har vi också en fri dag i programmet. Då kan man välja att bara ta det lugnt eller bege sig ut på egen hand. Man kan också följa med på en utflykt till templen i Abu Simbel [Tillägg]. Dessa tempel byggdes för ungefär tre tusen år sedan av farao Ramses II. På det stora templets fasad är Ramses själv avbildad i 20 meter höga statyer och inte mindre imponerande blir det när man kliver in i templet, som en gång höggs 60 meter rakt in i berget. Det mindre templet är dedikerat till Ramses fru, Nefertari, och visar upp dekorationer i allra högsta kvalitet. När man byggde den Höga dammen måste också dessa tempel flyttas för att inte svämmas över, och det gjordes delvis under överinseende av svenska ingenjörer.

Vi säger nu farväl till det vackra Aswan och vänder åter mot norr och vår flodbåt tar oss sakta tillbaka till Luxor. På vägen kommer vi att från båten kunna se Gebel Silsila och några av de kapell som ligger vid flodstranden. Gebel Silsila var en mycket viktig plats under faraonisk tid eftersom man här bröt den sandsten som bland annat användes till templen i Karnak. Platsen undersöks förnärvarande av en arkeologisk expedition ledd av Maria Nilsson och Lunds universitet.

       Gebel Silsila © Carolin Johansson, Herodotos resor.           Luxor temple cc0.          Luxortemplet © Carolin Johansson, Herodotos resor.

Efter ankomst följande dag väntar ett besök i Luxortemplet i kvällsbelysning. Statyer och kolonner glöder omkring oss i aftonens skuggor. Templet byggdes en gång till kulten av den egyptiska kungen, som efter sin död kom att bli en av gudarna. Här ser vi också tydligt hur templet fortsatt att vara en helig plats även efter den faraoniska eran. Rester av kyrkmålningar kan skådas ovanpå tempelrelieferna, och uppe på templet byggdes under medeltiden en moské, som fortfarande än idag är i bruk. Vi checkar ut från vårt kryssningsfartyg och flyttar in på ett av de finare hotellen i centrala Luxor.

Nu återstår för oss att uppleva den västra stranden av Luxor och vårt första stopp är vid de två jättestatyer vi kallar för Memnon-stoderna. Dessa sittande kolosser var ursprungligen huggna ut ett block vardera och väger ca 720 ton. De står framför det som en gång var Amenhotep III:s enorma dödstempel (1300-tal f.Kr). Spillrorna av templet låg under långa tider förlorat under markytan men har på senare år börjat grävas fram av arkeologer, och varje vinter gör de mängder av fynd, ofta i form av statyer i hårda stenarter. Har vi tur kanske vi från vägen kan få en skymt av det pågående arbetet.

       Memnonstoderna © Carolin Johansson, Herodotos resor.       Konungarnas Dal © Carolin Johansson, Herodotos resor.        Howard Carter's arbetsrum i "Castle Carter". © Herodotos resor.

Efter stoppet vid Memnonstoderna fortsätter vi raka vägen mot Konungarnas dal. Platsen, en uttorkad floddal som slingrar sig in mellan bergen, kallades av de gamla egyptierna ”platsen som ingen såg och ingen hörde”. Här begravdes de flesta av det Nya rikets faraoner (1500-tal till 1000-tal f.Kr) och det var tänkt att deras gravar skulle förbli hemliga och orörda i all evighet. Så blev det förstås inte, utan de flesta gravar, både de som tillhört kungar och privatpersoner, plundrades redan under Antiken.

I början av 1920-talet var det få som trodde att man någonsin skulle kunna finna en orörd faraograv. Arkeologen Howard Carter trodde annorlunda, och år 1922 hittade han, som av ett under, pojkkungen Tutankhamons grav, nästan helt intakt. Den lilla graven var fylld av ca 4000 föremål i allra finaste utförande och material. Det brukar fortfarande kallas för den största arkeologiska upptäckten genom tiderna.

I Konungarnas dal får vi möjligheten att själva välja tre av de öppna gravarna att gå ner i. Kungagravarna är stora och oftast fulla av bilder och berättelser, inte sällan finns rester av de ursprungliga färgerna kvar. Om självaste Tutankhamons grav är öppen när vi kommer kan man inte veta säkert, men om den är det kan man köpa till en biljett [tillägg] för den som gärna vill se den.

På vägen ut ur Konungarnas dal passerar vi en kulle med ett stort hus i gammaldags, traditionell stil. Det är ”Castle Carter II” och var Howard Carters bostad och kontor när han arbetade med utgrävningen i Konungarnas dal. I dag är huset iordningställt som ett museum med tidstypisk inredning. Här är vi välkomna att drömma oss tillbaka till 1920-talet och en tid då hela Västvärlden med stor spänning följde nyheterna om den sagolika upptäckten i Egypten.

       Statyhuvud av Hatshepsut i Deir el Bahri-templet. cc0.          Hatshepsuts tempel i Deir el Bahri © Carolin Johansson, Herodotos resor.          Hatshepsut som farao, Deir el Bahri © Carolin Johansson, Hreodotos resor.

På den västra sidan av Nilen finner vi också Hatshepsuts berömda klipptempel. Hatshepsut (1400-tal f.Kr) är mest känd som en av de få kvinnor som kom att besitta Egyptens tron och regera som farao. I templets otaliga statyer ser vi henne avbildad som just en kung, i manliga kläder och attribut, men vi ser också fantastiska scener från expeditioner till utlandet och berättelsen om hennes gudomliga tillblivelse och födsel. På vardera sida om det symmetriska huvudtemplet finns kapell tillägnade kogudinnan Hathor och sjakalguden Anubis.

Lite högre upp i berget ligger ruinerna av en faraonisk arbetarby, Deir el Medina. Här bodde de konstnärer och arkitekter som konstruerade och dekorerade kungagravarna i Konungarnas dal. Här har man grävt ut ruinerna av arbetarnas hus och vi kan föreställa oss hur det dagliga livet kunde ha sett ut när det en gång begav sig, för tre tusen år sedan. Vi får också besöka några av bybornas gravar. De är små, men utsökt dekorerade eftersom det oftast var de själva som förberedde gravarna, medan de fortfarande levde. På platsen finns även ett ptolemeiskt Hathor-tempel, litet men med vackra reliefer och ovanliga scener. Vi kan bland annat se avbildningar av den yttersta domen som visar hur den dödes hjärta ska vägas mot sanningens fjäder.

       Anubis mumifierar den döde - grav i Deir el Medina. © Herodotos resor.          Arbetarbyn Deir el Medina. © Herodotos resor.          Privatgrav i Deir el Medina. Foto: Carolin Johansson © Herodotos resor.

Fler privatgravar från det Nya riket hittar vi längre ner mot flodslätten. Vi besöker två gravar som tillhörde jordbruksministern Menna och prästen Nakht, eller liknande. Dessa gravar är också små, men fulla av vinjetter som ger oss inblick i gravägarnas liv, familjen, flora, fauna och jordbruksscener.

Till sist besöker vi templen i Medinet Habu, där Ramses III:s dödstempel (1100-tal f.Kr) är det största och bäst bevarande. Här kan vi se bland annat krigs-scener på väggarna, och hieroglyfer så stora och djupt huggna att små fåglar kan få plats i dem. I Medinet Habu finns också ett kapell från saitisk tid (ca 600 f.Kr), till minne av tre högt uppsatta prästinnor i guden Amons kult.

       Medinet Habu. Foto: Carolin Johansson © Herodotos resor.          Medinet Habu. Foto: Carolin Johansson © Herodotos resor.        Medinet Habu © Carolin Johansson, Herodotos resor.

Innan vi lämnar Luxor kan vi njuta av ytterligare en fri dag med tid för egen tid eller varför inte följa med på en frivillig utflykt till ytterligare sevärdheter utanför staden [Tillägg].

Det är dags för oss att fortsätta mot Norden och efter en timmas flygtur är vi tillbaka i Kairo. Våra två sista nätter bor vi bekvämt och centralt på Ramses Hilton.

        El Moallaqa, hängande kyrkan Kairo. © Carolin Johansson, Herodotos resor.                    

Nu återstår att utforska Kairos medeltida historia och vi vandrar tillsammans genom stadens koptiska kvarter och besöker bland annat den ”Hängande kyrkan”, byggd ovanpå murarna till ett romerskt fort. Kyrkan är en av Egyptens allra äldsta och är numera sätet för den koptiske påven.

Slående exempel på islamsk arkitektur från olika tidsperioder får vi i de magnifika moskéerna Sultan Hassan och El Rifai. Vi vandrar också längs Muezz-gatan i miljöer som hämtade ur Tusen och en natt. Vi ansluter till de myllrande bazaarerna i Khan el Khalili där vi får tillfälle att inhandla några souvenirer eller presenter till dem därhemma. Kanske en orientalisk lampa, eller några spännande kryddor?

Kvällen avslutas med en gemensam avskedsmiddag på någon av Kairos mysigaste restauranger.

 


Hämta resans dagsprogram som PDF

Obord på M/S Nile Premium

M/S Nile Premium är ett 5-stjärnig Ultra Luxury kryssningsfartyg, ett av de lyxigaste som seglar på Nilen. Inredningen i mörk trä och diskreta färger ger det en känsla av kolonialtidens elegans. Premium byggdes så sent som 2008 och har allt det  modernaste, både faciliteter och komfort. 

Efter en intensiv förmiddag med spännande besök är det skönt att koppla av ombord med ett dopp i poolen eller eller en drink poolbaren, och utsikt över det tidlösa livet längs Nilens stränder. Under seglatsen njuter vi av restaurangens specialiteter  – både internationella och lokala – som serveras i en avkopplande atmosfär. Lounge baren med sin attraktiva terass är ett perfekt ställe för en drink före middagen.

Lyxig seglats
Ombord bor vi i någon av fartygets 56 Juniorsviter. De rymliga sviterna (21 kvm) är smakfullt inredda med trägolv och har alla bekvämligeheter: individuellt styrd luftkonditionering, breda panoramafönster (öppningsbara), tv med satellitkanaler och lokala videokanaler (i hamnar), minibar, safebox, telefon med väckning, musiksystem, badrum med WC, dusch & hårtork. Det går att uppgradera till lyxsviter, det finnsa två sviter i vardera klasser: Ambassador och Presidential.

Kvällsunderhållning: Magdansuppvisning, Galabeya party, Welcome Cocktail reception.

Faciliteter ombord
Reception öppen dygnet runt 
Restaurang, lounge och bar 
Internet 
Tvättservice 
Spa
Stort soldäck med svimmingpool och poolbar 
Guldsmeds- och souvenirbutiker 
Skönhetssalong 
Fitness Room
International telefon & fax

Kreditkort/valuta ombord:
Egyptiska pund 
US dollar 
Euro 
Visa & Master cards

Carolin Johansson

Carolin Johansson

Herodotos specialciceron

Om Egypten ska jag tala länge, eftersom det är fyllt av så många förunderliga ting och underverk, märkligare än alla andra länder

(fritt efter Herodotos Historia, bok 2:35)

Carolin Johansson är egyptolog (Fil mag Uppsala universitet) och har ägnat större delen av sitt liv åt studiet av det forntida Egypten. Carolin har rest och periodvis bott i Egypten under många år, där hon också deltagit vid olika arkeologiska fältarbeten. Tidigare arbetade hon som intendent för den egyptiska samlingen vid Medelhavsmuseet i Stockholm och har medverkat ett flertal gånger som sakkunnig i TV och radio.

Carolin ser fram emot att ta er med till det sagolika landet vid Nilens stränder och dela med sig av sin kunskap om den förunderliga civilisation som en gång florerade under faraonernas tid, samtidigt som vi upplever det moderna Egyptens särpräglade charm och fascinerande egenheter.

Kurs i egyptiska hieroglyfer

Carolin håller även en kurs i egyptiska hieroglyfer vid Folkuniversitetet i Stockholm.

Egyptiska hieroglyfer

Lär dig tyda den fornegyptiska bildskriften.

I de egyptiska hieroglyferna förenas ord och bilder i en närmast magisk kombination. Skriftsystemet uppkom ca 3000 f Kr och kom att användas under mer än tre tusen år för allt från religiösa texter till administration, privata brev och sagor. Mängder av inskriptioner har överlevt tidens tand och kan idag ge oss en ovärderlig insikt i de gamla egyptiernas föreställningsvärld.

Skriften är mycket raffinerad och att läsa hieroglyfer är både klurigt och roligt, inte helt olikt hur man gör för att lösa en rebus men att lära sig grunderna är inte så komplicerat som man kanske först kan tro. De hundratals tecknen är alla små bilder som i sig berättar för oss om Nildalens människor, djur, natur och kultur. Tillsammans bär de ljud och idéer som på ett finurligt sätt låter de gamla egyptierna tala till oss över årtusendena.

Arbetssätt
I denna prova-på kurs får vi på ett lättsamt sätt närma oss hieroglyfskriften och det kulturella sammanhang den förekom i. Vi varvar teori med praktiska övningar och lägger ner mycket tid på att diskutera exemplens bakgrund och betydelse. Vi fokuserar på praktisk förståelse och arbetar med enkla exempel från riktiga föremål. Kursen avslutas med en specialvisning av Medelhavsmuseets egyptiska utställning.

Mer info och anmälan på Folkuniversitetet.se

Faraonernas Egypten -klassisk resa - bildgalleri

På Pintrest kan du se och följa Carolins bildsamling "Herodotos" med fler bilder på platser och objekt som resans program omfattar.

Sol & Bad?

Semester Röda Havet

På alla våra rundresor i Egypten finns möjlighet att lägga till en vecka sol & bad vid Rödahavs-kusten för den som önskar skön avkoppling med alla tänkbara bekvämligheter. Här finns en rad av populära semesterorter med fantastiska möjligheter till bad, dykning, naturupplevelser, shopping, restauranger och underhållning. Perfekt avslutning på en resa full av kulturella intryck!

Hör av dig till oss om dina önskemål så tar vi fram ett förslag som passar just dig.

Resfakta

Avgångar:
Våren 2019: 30 mars-13 april 2019 (14 nätter)*
Sista anmälningsdag: 30/11 2018

Pris: 29 000 kr för del i dubbelrum/-hytt*
Specialpris för Herodotos tidigare resenärer samt medlemmar i ISIS och EFIS: 28 000 kr*

I priset ingår: reguljärtflyg t&r Stockholm, Oslo eller Köpenhamn – Kairo med SAS/Egypt Air, 7 nätter på bra hotell***** i Kairo och Luxor, 7 nätter på  kryssningsbåten M/S Nile Premium*****, de flesta måltider och alla transporter och inträden enligt programmet, svensktalande reseledare under hela arrangemanget.
Tillägg enkelrum: ca 5300 kronor.* Ombord på Nilkryssningsfartygen finns det endast ytterst få enkelhytter. Säg gärna till om du vill dela rum & hytt med någon!

* Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. För resans genomförande enligt ovanstående uppgifter För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Info och anmälan

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i resebutiken, Birger Jarslgatan 71. Välkommen!

Jag är intresserad av resan men...

Ingen avgång som passar? Resa på ett annat datum?

Skräddarsy din resa? Gruppresa?

Specialpris för föreningar

Genom ett särskilt samarbete kan vi erbjuda rabatt till medlemmar i Sveriges Egyptologiska förening (ISIS)Egyptologiska föreningen i Stockholm (EFIS) samt Clios vänner.
På veckoresor (Highlights) erbjuder vi 500 kronor i medlemsrabatt och på vår klassiska resa (14 dagar) är rabatten hela 1.000 kr. Ange att du är medlem när du bokar!


Anslutningar

Våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm eller Köpenhamn. Därför erbjuder vi, genom vårt samarbete med resebyrån CE Travel , bra priser på anslutningsflyg från övriga Norden. Hör med oss om detaljer!

* Observera att datum och prisuppgifter är preliminära. Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Avbokningsregler
Vi tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Villkor och regler. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Copyright © 2010-2018 Herodotos resor All Rights Reserved Contact:info@herodotos.se

Herodotos resor  är medlem i Svenska resebyråföreningen (SRF) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

Share This