0739843325 info@herodotos.se

Georgien – Kaukasiens varma hjärta

Följ med på vår resa till natursköna Georgien, landet mellan öst och väst, med ryggen mot Asien, blicken mot Europa, stoltheten i själen och generösiteten i hjärtat. Besök Stalins födelsestad Gori och kyrkan Tsminda Sameba vid foten av majestatiska kaukasustoppen Kazbek. Reseledare och ciceron: Arthur Sehn.

♥ Bästa tid att resa: hösten & våren.

Stalin, konjak och kaukasiskt kaos tänker du. Vidunderlig natur, glittriga badorter och mat i världsklass säger vi. Häng med till uppstickaren Georgien.

Mikael Persson, SvD

Georgien lockar med högt och lågt

Snabbfakta

♥ Bästa tid att resa: hösten & våren

Prisindikation: 18.000 kr för del i dubbelrum

Avreseort: Stockholm, Köpenhamn, Oslo

Reseledare: Arthur Sehn

Kan kombineras med resan till Armenien,

se: Det bästa av Kaukasus

Mer information

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i CE Travels resebutiken, Birger Jarslgatan 71.

Georgien - Kaukasiens varma hjärta

Georgien – Kaukasiens varma hjärta

გამარჯობა (gamarjoba) Welcome!

Det var hit, till det legendariska landet Kolchis, som Jason och argonauterna sökte sig på sin jakt efter det gyllene skinnet. Likt myternas Medea har georgierna upplevt en beskärd del av tragedi och drama men alla motgångar till trots behållit en häpnadsväckande livslust, fantasi och sällan skådad gästvänlighet.

I Georgien bor vi i landets huvudstad Tbilisi, vackert belägen vid floden Mtkvari (ryska: Kura) och – som det mesta i Georgien – omgiven av berg. Området ligger ju också mitt i Kaukasien som fått sitt namn av Kaukasus, en bergskedja högre än Alperna.

Förutom några storslagna byggnader i stadens centrum bär Tbilisi förvånansvärt få direkta spår av sovjettiden. Med tydlig inspiration i Baron Haussmanns boulevarder i Paris, domineras staden istället av praktfulla byggnadsverk från dess tidigare glansperiod, decennierna kring förra sekelskiftet, då Tiflis (som den då hette) var en central metropol i Tsarrysslands transkaukasiska domäner.

Tillsammans med vår reseledare och ciceron, den Krakówfödde historikern och föreläsaren Arthur Sehn, försöker vi i stadsbilden avläsa landets märkliga historia. Vi promenerar längs Tbilisis paradgata, Rustaveliavenyn, kantad av ståtliga byggnader från den gamla ryska tiden. Avenyn är uppkallad efter Sjota Rustaveli, Georgiens medeltida nationalskald, som på 1200-talet författade ett av dåtidens främsta riddarepos ”Riddaren i tigerskrud”. Verket tillägnade han den samtida georgiska drottning Tamara.

På Tbilisis loppmarknad “Sukhyj most”

Mittemot den gamla parlamentsbyggnaden, som ursprungligen uppfördes under sovjettiden, besöker vi kyrkan Kashveti, byggd i början av 1900-talet i gammal georgisk stil men i vit sten istället för den traditionella, mörkare sandstenen. Kashvetikyrkan byggdes på en helig plats, vars kristna tradition går tillbaka till 500-talet. Intill kyrkan besöker vi Nationalgalleriet där huvudutställningen ägnas Georgiens främsta primitivist Niko Pirosmani, vanligen kallad Nikala (1862-1918). I Nationalmuseets huvudbyggnad i närheten, ägnas utställningar Georgiens långa historia från antiken, genom en lång persisk period till 1900-talets sovjetiska skräckvälde.

Rustaveliavenyn tar sin början vid Frihetstorget som pryds av en kolonn med gyllene staty av Sankt Göran (Georgiens symbol och beskyddare). Pelaren står på samma ställe som fram till 1991 dominerades av en gigantisk Leninstaty – ett obligatoriskt rituellt inslag för varje sovjetisk stad. Statyn revs ner direkt i samband med frigörelsen 1991.

År 1907, då platsen hette Jerevantorget, genomfördes här det ökända Tifliska bankrånet, i vilket Lenin, Stalin, m.fl. ledande bolsjeviker var inblandade. 40 människor omkom och 50 skadades vid råntillfället, som gav 25 miljoner svenska kronor i utbyte. En hel del av bytet bestod av märkta 500-rubelsedlar och kom aldrig rånarna tillgodo.

Frihetstorget med Sankt Görans staty.

Tillsammans vandrar vi omkring i gränderna i Tbilisis gamla stad, nedanför fästningen Narikala. Här står flera georgiska kyrkor granne med armeniska, en synagoga och Tbilisis moské. I Sionikatedralen, länge centrum för den georgisk-ortodoxa kyrkan, hittar vi ett altare tillägnat Heliga Nino, ett av landets mest dyrkade helgon, som vigde sitt liv åt att sprida det kristna budskapet i Georgien under 300-talet.

Nedanför moskén besöker vi Abatotubani, Tbilisis gamla badhus med termalbad byggda på orientaliskt vis och, efter 1500 år, fortfarande i bruk. Här kan de som vill (och vågar) varva ner efter de intensiva dagarnas mödor och njuta av varma bad i svavelhaltigt vatten samt prova på traditionell orientalisk tvålmassage. Rekommenderas!

Från Tbilisi ger vi oss också ut på dagsutfärder med buss. Vi besöker den gamla huvudstaden Mtscheta och beundrar dess mäktiga katedral Svetitschoveli (”den levande pelarens katedral”), en av de viktigaste sakrala byggnaderna i Georgien. Både katedralkomplexet och den helt renoverade gamla staden intill finns på UNESCOs världsarvslista. Vidare fortsätter vi till stadenGori, ett centrum för en mycket märklig kult av stadens mest kände son, Ioseb Jugashvili – Josef Stalin. Vid Stalintorget ligger det återöppnade Stalinmuseet, med bl.a. diktatorns födelsehus som Beria lät bygga in i ett slags tempel i sovjetklassicism.

I närheten av Gori besöker vi den märkliga grott- och klippstaden Uplistsiche, med sina mycket välbevarade lämningar troligen Georgiens äldsta stad. Den är delvis huggen direkt ur klippan och dateras till mellan ca 500-talet f.Kr. till senmedeltiden. Under sin glansperiod fram till 300-talet räknade staden ca 5.000 invånare! Genom seklernas gång har staden övergivits och förfallit men alltid rustats upp igen. I närheten finns en kyrka från tidigt 600-tal, ansedd som en av de äldsta kyrkorna i världen.

Klostret Tsminda Sameba vid foten av Kazbek.

En annan dag ger vi oss ut på en längre tur, norrut till Kaukasus. Strax efter att vi lämnar Tbilisi börjar den Georgiska militärvägen, byggd av ryssarna strax efter att området erövrades av Ryssland. Under färden får vi tillfälle att beundra de allt mäktigare, men fortfarande skogbeklädda bergsmassiven, djupa floddalar och raviner. Vårt mål är den lilla staden Kazbegi (Stepantsminda) belägen ca 1 800 meter över havet, vid foten av det mäktiga berget Kazbek (ca 5 000 m ö.h.).

Det var här, vid Kazbeks klippväggar, som gudarna fjättrade Prometeus innan han befriades av Herakles. Högt ovanför samhället vid foten av Kazbek ligger Georgiens främsta symbol och turistattraktion, klostret och Treenighetskyrkan Gergeti (Tsminda Sameba). Om vädret tillåter blir det möjligt att gå eller ta en terrängbil upp till kyrkan, varifrån man har en helt majestätisk utsikt.

Men vi hinner med mycket annat i Georgien också. Matsäcken under våra utflykter kan vi förstärka med chatjapuri (bokstavligen ”ostbröd”) ett slags surdegs-piroger fyllda med ost, gärna den salta suluguni. Serverad med stekt ägg förvandlas chatjapurin till en enkel men matig rätt. Den trevligaste rätten att äta i sällskap är stora pastaknyten, chinkali, med olika fyllningar, gärna kött. I motsats till andra typer av pastaknyten kokas inte fyllningen i förväg utan inuti själva knytet, vilket resulterar i saftigt och väldoftande innehåll.

Granatäpplen och auberginer är ett fast inslag i Georgiens matkultur.

Vi försöker anpassa oss till den lokala traditionen och gör varje middag till supra – en festmåltid med ett rikt dukat bord, med många små och stora – gärna grillade – rätter med välsmakande tillbehör och sist men inte minst det aromrika georgiska vinet, vita

 Rkatsiteli eller röda Saperavi. Den anrika georgiska matkulturen återspeglar landets otroliga rikedom i färska råvaror, örter, kryddor och nötter, främst valnötter som rikligt används i matlagningen. Vår favorit är satsivi, grillad kyckling serverad i en mustig och aromatisk valnötssås.

Arthur Sehn

Arthur Sehn

Herodotos reseledare & ciceron

Arthur är född och uppvuxen i Kraków, bor i Stockholm sedan 1981. Studier i historia i Kraków, historia samt antikens kultur och samhällsliv i Stockholm och Uppsala. Sedan flera år håller han uppskattade kulturhistoriska föreläsningar med inriktning främst på Central- och Östeuropa. Han har som reseledare lett ett antal grupp- och rundresor till USA, Polen, Baltikum, Ryssland, Ukraina, Georgien och Armenien.

Sedan 2010 är Arthur verksam ägare i Herodotos Resor AB. Hans kunskaper i ryska kommer väl till pass under resor till länder i forna Sovjet.

Jag vandrar gärna i bergen - senast med en grupp i underbara slovakiska Tatra. Reser även privat mycket, gärna med familjen, senast till Grekland. På min favoritö - Amorgos, vandrar vi, simmar och fridyker i jakt på bläckfiskar.
Arthur

Resfakta – exempel

Tid: ♥ 5–12 oktober

Pris: 18 000 kr för del i dubbelrum*

I priset ingår: reguljärt flyg t&r, Stockholm eller Köpenhamn – Tbilisi, 7 nätter på ett bra, centralt hotell i Tbilisi, de flesta måltider, alla transporter och inträden enligt programmet, svensk- och rysktalande reseledare under hela arrangemanget. Tillägg enkelrum: 2100 kr.

Frågor om resan: Arthur Sehn, Herodotos resor, tel. 073 984 33 25, e-post: arthur.sehn@herodotos.se.

Resan går också att kombinera med en vecka i Armenien:

Det bästa av Kaukasus – Georgien och Armenien

 

* Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. För resans genomförande enligt ovanstående uppgifter För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Ytterliga information

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i CE Travels resebutik, Birger Jarslgatan 71. Välkommen!

Jag är intresserad av resan men...

Grönt som Irland. Högt som Himalaya. Lilla Georgien, med ena benet i Asien och det andra i Europa, har på kort tid blivit en av resevärldens stora snackisar. Åk hit, innan alla andra gör det!

Mikael Persson, Vagabond

Georgien – storslaget reseäventyr i öst


Anslutningar

Våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm eller Köpenhamn. Därför erbjuder vi, genom vårt samarbete med resebyrån CE Travel , bra priser på anslutningsflyg från övriga Norden. Hör med oss om detaljer!

* Observera att datum och prisuppgifter är preliminära. Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Avbokningsregler
Arrangören tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Villkor och regler. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Share This