0739843325 info@herodotos.se

Det bästa av Kaukasus – Georgien & Armenien

Följ med på vår stora Kaukasienresa, där vi under två veckor kombinerar det bästa av Georgien och Tbilisi samt Armenien och Jerevan. Reseledare och ciceron är  Arthur Sehn.

♥ 5–19 oktober 2019

Snabbfakta

Tid: ♥ 5-19 oktober 2019
Pris: 21 950 kr för del i dubbelrum
Avreseort: Stockholm, Köpenhamn, Oslo
Reseledare: Arthur Sehn

Mer information

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i CE Travels resebutiken, Birger Jarslgatan 71.

PROGRAM Del 1: Georgien - 5-12 oktober 2019

Georgien – Kaukasiens varma hjärta
Det var hit, till det legendariska landet Kolchis, som Jason och argonauterna sökte sig på sin jakt efter det gyllene skinnet. Likt myternas Medea har georgierna upplevt en beskärd del av tragedi och drama men alla motgångar till trots behållit en häpnadsväckande livslust, fantasi och sällan skådad gästvänlighet.

I Georgien bor vi i landets huvudstad Tbilisi, vackert belägen vid floden Mtkvari (ryska: Kura)och – som det mesta i Georgien – omgiven av berg. Området ligger ju också mitt i Kaukasien som fått sitt namn av Kaukasus, en bergskedja högre än Alperna.

Förutom några storslagna byggnader i stadens centrum bär Tbilisi förvånansvärt få direkta spår av sovjettiden. Med tydlig inspiration i Baron Haussmanns boulevarder i Paris, domineras staden istället av praktfulla byggnadsverk från dess tidigare glansperiod, decennierna kring förra sekelskiftet, då Tiflis (som den då hette) var en central metropol i Tsarrysslands transkaukasiska domäner.

Tillsammans med vår reseledare och ciceron, den Krakówfödde historikern och föreläsaren Arthur Sehn, försöker vi i stadsbilden avläsa landets märkliga historia. Vi promenerar längs Tbilisis paradgata, Rustaveliavenyn, kantad av ståtliga byggnader från den gamla ryska tiden. Avenyn är uppkallad efter Sjota Rustaveli, Georgiens medeltida nationalskald, som på 1200-talet författade ett av dåtidens främsta riddarepos ”Riddaren i tigerskrud”. Verket tillägnade han den samtida georgiska drottning Tamara.

Mittemot den gamla parlamentsbyggnaden, som ursprungligen uppfördes under sovjettiden, besöker vi kyrkan Kashveti, byggd i början av 1900-talet i gammal georgisk stil men i vit sten istället för den traditionella, mörkare sandstenen. Kashvetikyrkan byggdes på en helig plats, vars kristna tradition går tillbaka till 500-talet. Intill kyrkan besöker vi Nationalgalleriet där huvudutställningen ägnas Georgiens främsta primitivist Niko Pirosmani, vanligen kallad Nikala (1862-1918). I Nationalmuseets huvudbyggnad i närheten, ägnas utställningar Georgiens långa historia från antiken, genom en lång persisk period till 1900-talets sovjetiska skräckvälde.

Frihetstorget i Tbilisi.

Rustaveliavenyn tar sin början vid Frihetstorget som pryds av en kolonn med gyllene staty av Sankt Göran (Georgiens symbol och beskyddare). Pelaren står på samma ställe som fram till 1991 dominerades av en gigantisk Leninstaty – ett obligatoriskt rituellt inslag för varje sovjetisk stad. Statyn revs ner direkt i samband med frigörelsen 1991.

År 1907, då platsen hette Jerevantorget, genomfördes här det ökända Tifliska bankrånet, i vilket Lenin, Stalin, m.fl. ledande bolsjeviker var inblandade. 40 människor omkom och 50 skadades vid råntillfället, som gav 25 miljoner svenska kronor i utbyte. En hel del av bytet bestod av märkta 500-rubelsedlar och kom aldrig rånarna tillgodo.

Tillsammans vandrar vi omkring i gränderna i Tbilisis gamla stad, nedanför fästningen Narikala. Här står flera georgiska kyrkor granne med armeniska, en synagoga och Tbilisis moské. I Sionikatedralen, länge centrum för den georgisk-ortodoxa kyrkan, hittar vi ett altare tillägnat Heliga Nino, ett av landets mest dyrkade helgon, som vigde sitt liv åt att sprida det kristna budskapet i Georgien under 300-talet.

Nedanför moskén besöker vi Abatotubani, Tbilisis gamla badhus med termalbad byggda på orientaliskt vis och, efter 1500 år, fortfarande i bruk. Här kan de som vill (och vågar) varva ner efter de intensiva dagarnas mödor och njuta av varma bad i svavelhaltigt vatten samt prova på traditionell orientalisk tvålmassage. Rekommenderas!

Från Tbilisi ger vi oss också ut på dagsutfärder med buss. Vi besöker den gamla huvudstaden Mtscheta och beundrar dess mäktiga katedral Svetitschoveli (”den levande pelarens katedral”), en av de viktigaste sakrala byggnaderna i Georgien. Både katedralkomplexet och den helt renoverade gamla staden intill finns på UNESCOs världsarvslista. Vidare fortsätter vi till stadenGori, ett centrum för en mycket märklig kult av stadens mest kände son, Ioseb Jugashvili – Josef Stalin. Vid Stalintorget ligger det återöppnade Stalinmuseet, med bl.a. diktatorns födelsehus som Beria lät bygga in i ett slags tempel i sovjetklassicism.

I närheten av Gori besöker vi den märkliga grott- och klippstaden Uplistsiche, med sina mycket välbevarade lämningar troligen Georgiens äldsta stad. Den är delvis huggen direkt ur klippan och dateras till mellan ca 500-talet f.Kr. till senmedeltiden. Under sin glansperiod fram till 300-talet räknade staden ca 5.000 invånare! Genom seklernas gång har staden övergivits och förfallit men alltid rustats upp igen. I närheten finns en kyrka från tidigt 600-tal, ansedd som en av de äldsta kyrkorna i världen.

En annan dag ger vi oss ut på en längre tur, norrut till Kaukasus. Strax efter att vi lämnar Tbilisi börjar den Georgiska militärvägen, byggd av ryssarna strax efter att området erövrades av Ryssland. Under färden får vi tillfälle att beundra de allt mäktigare, men fortfarande skogbeklädda bergsmassiven, djupa floddalar och raviner. Vårt mål är den lilla staden Kazbegi (Stepantsminda) belägen ca 1 800 meter över havet, vid foten av det mäktiga berget Kazbek (ca 5 000 m ö.h.).

Det var här, vid Kazbeks klippväggar, som gudarna fjättrade Prometeus innan han befriades av Herakles. Högt ovanför samhället vid foten av Kazbek ligger Georgiens främsta symbol och turistattraktion, klostret och Treenighetskyrkan Gergeti (Tsminda Sameba). Om vädret tillåter blir det möjligt att gå eller ta en terrängbil upp till kyrkan, varifrån man har en helt majestätisk utsikt.

Men vi hinner med mycket annat i Georgien också. Matsäcken under våra utflykter kan vi förstärka med chatjapuri (bokstavligen ”ostbröd”) ett slags surdegs-piroger fyllda med ost, gärna den salta suluguni. Serverad med stekt ägg förvandlas chatjapurin till en enkel men matig rätt. Den trevligaste rätten att äta i sällskap är stora pastaknyten, chinkali, med olika fyllningar, gärna kött. I motsats till andra typer av pastaknyten kokas inte fyllningen i förväg utan inuti själva knytet, vilket resulterar i saftigt och väldoftande innehåll.

Vi försöker anpassa oss till den lokala traditionen och gör varje middag till supra – en festmåltid med ett rikt dukat bord, med många små och stora – gärna grillade – rätter med välsmakande tillbehör och sist men inte minst det aromrika georgiska vinet, vita

Granatäpplen och auberginer är ett fast inslag i Georgiens matkultur.

 Rkatsiteli eller röda Saperavi. Den anrika georgiska matkulturen återspeglar landets otroliga rikedom i färska råvaror, örter, kryddor och nötter, främst valnötter som rikligt används i matlagningen. Vår favorit är satsivi, grillad kyckling serverad i en mustig och aromatisk valnötssås.

PROGRAM Del 2: Armenien 12-19 oktober 2019

Del 2: Armenien – vid foten av Ararat
Landet ligger i skuggan av det heliga, bibliska, snöklädda berget Ararat, på vars sluttningar Noaks ark strandade enligt Bibeln och livet på Jorden kunde börja på nytt. På samma sätt försöker det hårt prövade armeniska folket resa sig efter varje motgång och stolt börja leva på nytt, i diasporan eller i sitt eget land.

Självklart tillbringar vi mest tid i landets moderna huvudstad, Jerevan, där Armeniens äldre, rika, 4.500 år långa historia döljer sig – ofta under en arkitektonisk dräkt från Sovjettiden och dess modernistiska framtidstro på 1920-talet och senare, mognare nyklassicism, byggnader oftast uppförda i karakteristisk, armenisk röd-rosa tuffsten. Stadens absoluta kärna, Republiktorget, ritat av Aleksander Tamanian, byggdes under åren 1926-1958.

Vår reseledare och ciceron, den Krakówfödde historikern och föreläsaren Arthur Sehn, guidar oss runt i Jerevan och Armeniens dramatiska historia. Vi promenerar längs stadens centrala stråk Masjtotsavenyn till torget och parken kring Operan, där Jerevanborna samlas under sommaren för att njuta av kvällarnas svalka på någon av dess fashionabla uteserveringar. Vi klättrar (eller tar rulltrapporna) uppför Kaskaderna med dess fontäner och skulpturer till Cafesjians Konstcenter, grundad av den armenisk-amerikanska miljonären, Brooklynsonen Gerard L. Cafesjian.

På kullen Tsitsernakaberd (Svalornas fästning), överväldigas vi av monumentkomplexet till minnet av folkmordet på armenierna 1915. Tillsammans besöker vi också Matenadaran, ett museum med världens största samling av armeniska illuminerade manuskript. Här finns också världens minsta bok som endast går att läsa med lupp. Praktexemplar, både armeniska och utländska, som vi beskådar utgör bara en bråkdel av samlingen som bevaras i valv insprängda i bergen så djupt att de skulle motstå ett kärnvapenanfall.

För konstälskare blir säkert höjdpunkten på resan ett besök på Nationalgalleriet, inrymt i en pampig byggnad vid Republiktorget och med något ålderdomliga utställningssalar. Där stiftar vi bekantskap med Armeniens främsta konstnärer genom tiderna vars verk hänger granne med imponerande samlingar av både rysk och västerländsk konst med ett spann från äldre italienska och holländska mästare till ryska och sovjetiska modernister, inklusive Kandinsky och Chagall. Här finner vi också flera verk av världens kanske främsta marinmålare, den rysk-armeniske Ivan Ajvazovskij (arm. Hovhannes Ajvazian).

För att hitta äldre minnesmärken lämnar vi Jerevan och ger oss iväg på dagsutfärder i buss. I staden Etchmiadzin (vars namn uttyds ”härstammande från den enfödde”), sätet för den armenisk-apostolska kyrkans katholikos (överhuvud) finns flera kyrkor att besöka, bl a den imponerande Etchmiadzinkatedralen (på UNESCOs världsarvslista), inte bara Armeniens utan hela världens äldsta katedral. Enligt traditionen uppfördes den av Gregorios Upplysaren, grundaren av den kristna kyrkan i Armenien. Armenien blev kristet som första land i världen, och katedralen tjänade och tjänar som inspiration för kyrkor i hela regionen. Dess arkitektoniska och konstnärliga influenser sträcker sig ännu längre bort, till Bysantinska riket och in i medeltidens Västeuropa.

En annan dag, i Garni, ser vi ett rekonstruerat hellenistiskt tempel med osannolikt vacker utsikt över floden Azats djupa dal. Någon mil uppför floden därifrån besöker vi klostret Geghard, ett fascinerande byggnadsverk med anor ända från 300-talet, och tillbyggt under 1100- och 1200-talen, delvis hugget direkt ur berget. Enligt traditionen fördes det spjut som skadade Jesus under korsfästelsen hit av aposteln Judas Taddeus.

Men vi hinner med mycket annat i Jerevan också. Här kretsar vardagen kring den centrala avenyn Masjtots, här shoppar man och äter på något av stråkets många fina som enkla ställen. Tillsammans lär vi känna det aromrika armeniska köket med röror, soppor och sallader, som förutom från Kaukasus både hämtat inspiration från och berikat såväl turkiskt, persiskt, arabiskt som grekiskt kök.

Vid någon av våra gemensamma måltider på utvalda restauranger, får vi flera tillfällen att smaka på bjorek, piroger med kött-, ost- eller spenatfyllning, yoghurtliknande matsun eller djadjuk (jfr turkiska djadjik eller grekiska tsatsiki), armeniska kötbullar kjufta (turk. köfte), det osyrade tunnbrödet lavasj vars användning har spritts från Armenien bortom Anatolien och Iran eller – sist men inte minst – chorovats, dvs grillat kött som finns i flera varianter och utgör en huvudrätt i varje riktig armenisk middag med aktning.

Till den rikliga maten kan vi beställa en sejdel Kotayk eller Kilikia, en flaska av många lokala vinsorter, testa nran gini, ett fruktvin gjort på granatäpplen, och till sist avrunda med ett glas fruktdestillat odji, eller riktig armenisk konjak av märket – just det – Ararat, som tillverkats sedan 1897 och vars berömda fabrik i Jerevan också går att besöka. Faller provsmakningen väl ut kan vi, likt tusentals armenier från diasporan som årligen besöker landet, köpa en flaska Ararat med oss hem, som souvenir. Den finns att välja i över 10 varianter och prisklasser, från enkla treåriga Ararat*** till 20-åriga Nairi.

Eftersom vi flyger till Tbilisi ingår får vi tillfälle att bekansta oss med Georgiens, huvudstad, vackert belägen vid floden Mtkvari (ryska: Kura) och – som det mesta i Georgien – omgiven av berg. Området ligger ju också mitt i Kaukasien som fått sitt namn av Kaukasus, en bergskedja högre än Alperna.

Arthur Sehn

Arthur Sehn

Herodotos reseledare & ciceron

Arthur är född och uppvuxen i Kraków, bor i Stockholm sedan 1981. Studier i historia i Kraków, historia samt antikens kultur och samhällsliv i Stockholm och Uppsala. Sedan flera år håller han uppskattade kulturhistoriska föreläsningar med inriktning främst på Central- och Östeuropa. Han har som reseledare lett ett antal grupp- och rundresor till USA, Polen, Baltikum, Ryssland, Ukraina, Georgien och Armenien.

Sedan 2010 är Arthur verksam ägare i Herodotos Resor AB. Hans kunskaper i ryska kommer väl till pass under resor till länder i forna Sovjet.

Jag vandrar gärna i bergen - senast med en grupp i underbara slovakiska Tatra. Reser även privat mycket, gärna med familjen, senast till Grekland. På min favoritö - Amorgos, vandrar vi, simmar och fridyker i jakt på bläckfiskar.
Arthur

Resfakta
Tid: ♥ 5–19 oktober 2019

Pris: 21 950 kr för del i dubbelrum*
Specialpris för Herodotos tidigare resenärer: 21 450 kr*

I priset ingår: reguljärt flyg t&r, Stockholm eller Köpenhamn – Tbilisi/Jerevan, 7 nätter på ett bra, centralt hotell*** i Tbilisi, transport Tbilisi-Erevan, 7 nätter på ett bra, centralt hotell*** i Jerevan, de flesta måltider, alla transporter och inträden enligt programmet, svensk- och rysktalande reseledare under hela arrangemanget. Tillägg enkelrum: 2 550 kronor*

Frågor om resan besvaras gärna av: Arthur Sehn, Herodotos resor, tel. 073 984 33 25, e-post: arthur.sehn@herodotos.se.

Resan går också att dela upp, med endast en vecka i taget. För priser och villkor se respektive resebeskrivningar:
Georgien eller Armenien.

* Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. För resans genomförande enligt ovanstående uppgifter För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Ytterliga information

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i CE Travels resebutik, Birger Jarslgatan 71. Välkommen!

Jag är intresserad av resan men...


Anslutningar

Våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm eller Köpenhamn. Därför erbjuder vi, genom vårt samarbete med resebyrån CE Travel , bra priser på anslutningsflyg från övriga Norden. Hör med oss om detaljer!

* Observera att datum och prisuppgifter är preliminära. Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Avbokningsregler
Arrangören tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Villkor och regler. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Herodotos resor  är medlem i Svenska resebyråföreningen (SRF) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

Share This