0739843325 info@herodotos.se

Katowice med Pszczyna och Tychy

Följ med Svensk-Polska Föreningen i Stockholm på en ny specialresa med Herodotos. Nu reser vi till Katowice – centralorten i Polens största urbana område, kanske rent av centrum i landets största stad? Vi möter en stad i förvandling, från gamla tiders hårda industristad till dagens moderna, vibrerande kulturcentrum med en av världens bästa konsertsalar! Allteftersom gamla lager koldamm tvättas bort, träder en ljus och fräsch modernistisk stadscenter fram.

♠ 5-9 juni 2019 (onsdag-söndag, 4 nätter)

Snabbfakta

Datum: 5-9 juni 2019 (onsdag-söndag, 4 nätter)

Pris: 2.950 kr per person i dubbelrum*

Sista anmälningsdag: 15 mars 2018

Mer information

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i CE Travels resebutiken, Birger Jarslgatan 71.

Med Herodotos i Katowice

Tillsammans besöker vi nerlagda gruvor som omvandlats till spännande museer och njuter av grönskan i parken med upprorsmonumentet intill vårt hotell. Här får vi höra historien om blodiga strider om regionen som utkämpades här i början 1920 talet. Mer dramatisk historia från augusti 1939, tar vi del av under besöker radiostationen i Gliwice (ty. Gleiwitz).

En av dagarna åker vi på bussutflykt och besöker också släkten Hochberg von Pless stamgods i Pszczyna (ty. Pless) och dess magnifika palats i klassisk stil, där det sista ägarparet, Hans Heinrich XV von Hochberg och hans maka furstinnan Daisy von Pless, gästades av såväl kejsar Vilhelm II som generalen Erich Ludendorff.

På tillbakavägen besöker vi museet i det furstliga bryggeriet i Tychy (ty. Tichau). Här bryggs en av landets bästa ölsorter – Tyskie. Bryggeriet grundades redan 1629 men fick sitt uppsving på 1860- och 70-talet under ledning av furst Hans Heinrich XI von Hochberg. Tichauer Gold levererades i stora mängder till Wien, Berlin, Hamburg och Leipzig.

Vi avslutar besöket med ölprovning (frivilligt tillval). Under ledning av en cervesario (ölexpert) smakar vi av tre sorter av bryggeriets paradmärke – Ksiażęce („det furstliga”).

 

An old mining town in southern Poland is gradually becoming a symbol of the sustainable energy movement for the country, boasting a new office complex that could soon be rated the greenest in continental Europe.

A former Polish mining town reinvents itself

Jenny Hoff, Deutsche Welle, DW.com

Konsertkväll på NOSPR

Packa ner en omgång lite finare kläder. En av kvällarna ska vi nämligen på konsert i nya konsert­huset, öppnad så sent som 2014. Huset uppfördes i ett gammalt industriområde, prydd med bevarad gruvlave. En gång i tiden tillhörde den numera nedlagda kolgruvan Katowice (tyska Ferdinandgrube). Området håller på att omvandlas till en ”kulturzon”, med ett kongresscenter, Muzeum Śląskie och Polska radions symfoniorkesterns (NOSPR) säte.

Byggnaden ritades av Tomasz Konior, en av Polens mest spännande, unga arkitekter. Stora konsertsalens akustik designades av Yasuhisa Toyota, världsledande specialist från japanska, Nagata Acoustics.

Musikkväll i stora konsertsalen

Musiker: NOSPR-orkester, Alexander Gavrylyuk, piano | Dirigent: Michiyoshi Inoue.
Program: Ludwig van Beethoven – VIII Symfoni, Johannes Brahms – I Pianokonsert
Torsdag 6 juni 2019 | kl 19:30
Fullständigt program på NOSRPs webbsida: »nospr.org.pl

Kammarmusik i stora konsertsalen

Musiker: NOSPRs blåsare | Dirigent: Boon Hua Lien
Fredag 6 juni 2019 | kl 19:30
Program: W. A. Mozart – uvertyr till „Così fan tutte” (bearb. Josef Triebensee), George Enescu – Decet D-dur för blåsinstrument, Richard Strauss – I Sonatina F-dur „Aus der Werkstatt eines Invaliden” för 14 blåsinstrument.
Fullständigt program på NOSRPs webbsida: » nospr.org.pl

Biljettpris (tillägg): ca 80-160 kr. Meddela oss gärna om ni är intresserade!

Peter Brandkvist

Peter Brandkvist

Herodotos specialciceron

Peter Brandkvist, styrelsemedlem i Svensk-Polska Föreningen i Stockholm, där han bl.a. föreläste om Katowice:
Mellan Krakow och Wroclaw – Katowice
Vad finns där? Ett av Europeiska Unionens 15 ekonomiskt mest starka områden. Polens största urbana område, som utgörs av flera städer som vuxit samman. Är detta nu landets största stad? Hur ser den ut? Hur växte den fram? Vilka är människorna som bor här? Vad talar de för språk. Välkommen till ett besök i ett spännande gränsområde, som genom århundradena dominerats av Silinger, Mongoler och Tjecker.

PS
Peter, som fyller år direkt efter hemkomsten från Katowice, bjuder på tårta under resan.

Resfakta

Datum: 5-9 juni 2019 (onsdag-söndag, 4 nätter)

Pris: 2.950 kr per person i dubbelrum*

Specialpris för medlemmar i Svensk-polska samfundet och Herodotos trogna resenärer: 2.650* 

Sista anmälningsdag: 15 mars 2018

I priset ingår: boende, del i dubbelrum, 3 nätter med frukost på ett trestjärnigt hotell i centrala Katowice, innehållsrikt program, svensktalande reseledare under hela resan. Tillägg: för boende i enkelrum tillkommer ca 1000 kr. Säg till om ni vill dela rum med någon!

I priset ingår inte: resa till och från Katowice från Sverige, transfer, måltider, entréer, ev. spårvagns- eller bussbiljetter.

Budgetnivå?

För er med stramare budget kan vi ordna enklare boende till lägre pris samt studentrabatter.

Vill ni lyxa till det itället så finns det också bra alternativ i flera prisklasser.

Hör med oss om detaljer!

Hotel Katowice

Hotel Katowice*** byggdes 1965 i hjärtat av Katowice, granne med Universitetet, mittemot stadens landmärken – Upprorsmonumentet och evenemangshallen Spodek. På gångavstånd hittar du stadens viktiga punkter: monument, shopping, underhållning och universitetet.  Hotellet har två avdelningar: en trestjärnig och en enklare. Vi bor i den finare, trestjärniga delen.

Adress: Aleja Korfantego 9, 40-951 Katowice
Webb: hotel-katowice.com.pl 

Ytterliga information

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i CE Travels resebutik, Birger Jarslgatan 71. Välkommen!

Jag är intresserad av resan men...

Ingen avgång som passar? Resa på ett annat datum?

Skräddarsy din resa? Gruppresa?

* Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. För resans genomförande enligt ovanstående uppgifter För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Om du gillar 1800-talsromaner eller filmer om Sherlock Holmes, kommer du säkert att trivas i Katowice. Det var ungefär för 200 år sedan som staden utvecklades snabbast och Katowices bebyggelse präglas numera av 1800-talets jakt efter moderna industri-och arkitekturlösningar.
Katowice - Polens industripärla

Go for Poland, goforpoland.pl


Anslutningar

Våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm eller Köpenhamn. Därför erbjuder vi, genom vårt samarbete med resebyrån CE Travel , bra priser på anslutningsflyg från övriga Norden. Hör med oss om detaljer!

* Observera att datum och prisuppgifter är preliminära. Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Avbokningsregler
Arrangören tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Villkor och regler. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Herodotos resor  är medlem i Svenska resebyråföreningen (SRF) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

Share This