0739843325 info@herodotos.se

Kungliga Kraków

Följ med på vår resa till en fascinerande, centraleuropeisk storstad där den moderna, pulserande livsrytmen varvas med spår av omvälvande och dramatisk historia bland byggnader som vittnar om förkrigstidens charm då Warszawa var en metropol av parisiskt snitt.
Här bland moderna skyskrapor sticker den polsk-amerikanske stjärnarkitekten Daniel Libeskinds moderna bostadstorn upp, intill en futuristisk byggnad med stadens modernaste shoppinggalleria. Bredvid detta Manhattanliknande område står en äkta Stalinskrapa – Kulturpalatset – en 1950-talsgåva från storebror i Moskva. Tillsammans reser sig skraporna över stadsdelar som under den tyska ockupationen delades av ghettomuren och senare ödelades under Warszawaupproret 1944.

Inget datum? När skulle det passa dig?

Med Herodotos i Kraków

Med Herodotos i Kraków

Vi börjar vår promenad på Rynek Glówny (Stortorget), stadens eviga mötesplats. Här kan ni även mäta tiden som Krakówborna alltid gjort – efter kyrkklockorna eller trumpetsignalen från Mariakyrkan varje timme, varje dag, år efter år.

Vår ciceron, den Krakówfödde historikern och föreläsaren Arthur Sehn låter oss möta kungarnas, konstnärernas och poeternas stad, där Czeslaw Milosz valde att bosätta sig efter hemkomsten från sin exil. En annan Nobelpristagare, Wislawa Szymborska bodde här större delen av sitt liv.

På en sidogata till Rynek möter det berömda Jagellonska universitet, grundat 1365 och som räknar 1500-tals astronomen Nicolaus Copernicus bland sina studenter. Följ med på en vandring längs Kungliga vägen till Wawelklippan med den gamla borgen inom vars murar det kungliga slottet och Wawelkatedralen med bl.a. Sigismund Vasas grav är belägna. Självklart ser vi också Leonardo da Vincis berömda porträtt, Damen med hermelinen.

Tillsammans vandrar runt i den judiska stadsdelen Kazimierz med bl.a. Remuh-synagoganoch -begravningsplats från 1500-talet. Renässanssynagogan är uppkallad efter dess störste rabbin Moses Isserles kallad Remuh.

En av dagarna gör vi en busstur till världsarvet, saltgruvan i Wieliczka (på UNESCOs världsarvslista) berömd för sina underjordiska kammare och kapell huggna direkt ur saltklippan.

För den kaffe- eller ölsugne finns det – på promenadavstånd – över 365 ställen att välja bland. På resan njuter vi av det bästa av polskt och habsburgskt kök med bl a specialiteter som zrazy staropolskie (oxrulader med saltgurka och bovetegryn), gulasch med klimp eller wienerschnitzel.

Tillval:
– Ett besök på det medeltida Universitetsmuseet.

– Ett besök på museet i Oscar Schindlers Emaljfabrik med den prisade utställningen ”Kraków under andra världskriget”.

– Konsert med musik av den världsberömde polske kompositören och pianisten Frédéric Chopin

POLIN - museet i Warszawa

Museet för de polska judarnas historia – POLIN

POLIN är ordet för Polen på hebreiska och jiddisch. Museet ligger i gamla judiska kvarter (idag senmodernistiska stadsdelen Muranów). Det inryms i en arkitektoniskt djärv byggnad ritad av den finske arkitekten Rainer Mahlamäki, belönad i november 2014 med historiens första Finlandiapris i arkitektur.  POLIN-museet belönades 2016 med prestigefyllda European Museum of the Year Award! 
Läs mer på: europeanmuseumforum.info

Krakow börjar bli en favorit bland weekendresmålen. Kultur- och lärdomsstaden i södra Polen har en välbevarad medeltida stads­kärna med kullersten och anrika hus. Men också nyare områden med barer och kaféer.

Kultur och kaféliv i Krakow

Marko T Wramén , DN

Resfakta

Längd: 4 dagar (tre nätter i Warszawa)
Pris på begäran: räkna med ca 1000-1500 kr per en heldag på plats + flygbiljett
Herodotos trogna resenärer åtnjuter alltid en rabatt på 500 kr per person och resa.*

I priset ingår: reguljärt flyg t/r till Warszawa med LOT eller SAS, boende, del i dubbelrum med frukost på Hotel Gromada Warszawa Centrum***+ i centrala Warszawa, bra, innehållsrikt program inklusive gemensamma måltider, initierad och kunnig guidning, svensktalande reseledare under resan (vid grupper på minst 8 personer). Tillägg för boende i enkelrum. Säg till om ni vill dela rum med någon!

Budgetnivå?
För er med stramare budget kan vi ordna enklare boende till lägre pris samt studentrabatter.
Vill ni lyxa till det itället så finns det också bra alternativ i flera prisklasser.
Hör med oss om detaljer!

Vårt boende i Warszawa

Hotel Gromada Warszawa Centrum***+

Hotellet ligger i stadens absoluta centrum, vid Plac Powstanców Warszawy 2 (f.d. Plac Napoleona). Hotellet byggdes 1961 och arkitekterna inspirerades av samtida italiensk modernism. Fram till år 2012 fungerade hotellet som som Dom Chlopa (Bondens hus). Från den perioden härstammar interiörernas karakteristiska utsmyckning – mosaiker inspirerade av polsk folkkonst. Hotellet renoverades flera gånger och fungerar i dag som ett modern hotell med alla faciliteter inklusive satellit tv och wifi.

Ytterliga information

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i CE Travels resebutik, Birger Jarslgatan 71. Välkommen!

Jag är intresserad av resan men...

Ingen avgång som passar? Resa på ett annat datum?

Skräddarsy din resa? Gruppresa?

* Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. För resans genomförande enligt ovanstående uppgifter För resans genomförande erfordras 16 deltagare.


Anslutningar

Våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm eller Köpenhamn. Därför erbjuder vi, genom vårt samarbete med resebyrån CE Travel , bra priser på anslutningsflyg från övriga Norden. Hör med oss om detaljer!

* Observera att datum och prisuppgifter är preliminära. Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Avbokningsregler
Arrangören tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Villkor och regler. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Herodotos resor  är medlem i Svenska resebyråföreningen (SRF) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

Share This