0739843325 info@herodotos.se

Mellanegypten – med pyramidfälten och Akhenatons solstad (9 nätter)

Följ med på en äventyrlig resa utanför de upptrampade turiststråken! Vi startar i Sakkara, utforskar pyramidfälten på vägen upp till Faijum, besöker gravar och katakomber, fortsätter mot Akhenatons solstad i Amarna och avslutar med det ståtliga templet i Abydos i närheten av Luxor. Och så förstås massor av platser däremellan!

Programmet är framtaget i nära samarbete med vår ciceron, egyptolog Carolin Johansson. Carolin har rest och bott i Egypten, deltagit i flera arkeologiska fältarbeten och besitter en gedigen erfarenhet av landet. Hennes kunskaper låter oss uppleva faraonernas skatter på ett initierat sätt, låter statyer, reliefer och hieroglyfer tala och ger oss chansen till en oförglömlig reseupplevelse.

Obs! Program, priser och andra detaljer är i nuläget preliminära.

♥ 14 febrauri 2020 (9 nätter)

Snabbfakta

Datum: 14 februari 2020 (9 nätter)
Anmälan senast: 30/9 2019
Pris: 26.000 kr per person.

Mer information

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i CE Travels resebutiken, Birger Jarslgatan 71.

Specialpris föreningar

Genom ett särskilt samarbete kan vi erbjuda 500 kr rabatt till medlemmar i Sveriges Egyptologiska förening (ISIS), Egyptologiska föreningen i Stockholm (EFIS) samt Clios Vänner.

Med Herodotos i Egypten

Resan passar bäst för den som vi se spännande platser från den egyptiska historien som inte många andra resenärer hittar till. På resan längs Nilen kommer vi både natur och vardagsliv nära.

Varmt välkommen att följa med oss till Nildalen i vinter!

Vi bor på bra hotell men av enklare standard (3*–4*). Alla utfärder görs med bekväma fordon. Från Luxor tillbaka till Kairo reser vi med inrikesflyg, vilket tar drygt en timme. 

Varmt och skönt
Vid denna tid på året brukar det vara milt, men det kan vara varmt mitt på dagen. På tidiga morgnar och under kvällen kan det dock vara något svalt. Vi börjar våra utflykter tidigt, ibland mycket tidigt.

Är det säkert att resa till Egypten?
Efter några turbulenta år kring Den arabiska våren har läget i landet stabiliseras och antalet turister i Egypten stiger stadigt. Säkerheten för resenärer är mycket god och Egypten har nyligen rankats som det 16e säkraste landet i världen. Självklart observerar vi utvecklingen i landet och regionen och Herodotos resor följer alltid noga UDs rekommendationer.

Mellanegypten: detaljbeskrivning
SAKKARA–FAIJUM–MINIA–SOHAG–LUXOR
 • Dag 1. Avresa från Skandinavien, ankomst till Kairo på kvällen; meet & greet, incheckning hotell i pyramidområdet.
 • Dag 2. Pyramider och mastaba-gravar i Sakkara samt tjurmumie-katakomberna (Serapeum) och Imhotep-museet. (FLM)
 • Dag 3. Sneferus pyramider i Dahshur och Meidum samt Sahures pyramidkomplex i Abusir. (FLM)
 • Dag 4. Besök i ruinerna av de grekisk-romerska städerna Karanis och Qasr Qarun samt national-parken Wadi Rayan. Incheckning hotell i Faijum. (FLM)
 • Dag 5. Mellersta rikets pyramider i Hawara (Amenemhat III) och El Lahun (Sesostris II) samt ”Frasers gravar” från det gamla riket.
  Incheckning hotell i Minya. (FLM)
 • Dag 6. Besök i skrivarguden Thots stad (Hermopolis) och nekropolen Tuna el Gebel. Museet i Mallawi samt mellersta rikets gravar i Beni Hassan. (FLM)
 • Dag 7. Akhenatons sol-stad (Akhetaton) i Amarna samt mellersta rikets gravar i Deir el Bersha.
  Incheckning hotell i Asyut eller Sohag. (FLM)
 • Dag 8. Museet i Sohag, utomhusmuseet i Akhmim samt Seti I:s tempel i Abydos. Incheckning hotell i Luxor. (FLM)
 • Dag 9. Inrikesflyg till Kairo. Ev. halvdagprogram beroende på aktuella flygtider. Incheckning hotell Kairo. (FLM)
 • Dag 10. Utcheckning hotell, transfer till flygplatsen och avresa mot Skandinavien. (FM)(

  F=frukost(-låda); L=lunch(-låda); M=middag

Här kan du hämta resans dagsprogram

Extradagar i Luxor som tillägg

Vill du förlänga resan med några extra dagar med sevärdheter i Luxor? Hör av dig till oss för prisförslag!

Karnak-templen i Luxor. Foto: Jorge Láscar cc-by.

Carolin Johansson

Carolin Johansson

Herodotos specialciceron

Om Egypten ska jag tala länge, eftersom det är fyllt av så många förunderliga ting och underverk, märkligare än alla andra länder

(fritt efter Herodotos Historia, bok 2:35)

Carolin Johansson är egyptolog (Fil mag Uppsala universitet) och har ägnat större delen av sitt liv åt studiet av det forntida Egypten. Carolin har rest och periodvis bott i Egypten under många år, där hon också deltagit vid olika arkeologiska fältarbeten. Tidigare arbetade hon som intendent för den egyptiska samlingen vid Medelhavsmuseet i Stockholm och har medverkat ett flertal gånger som sakkunnig i TV och radio.

Carolin ser fram emot att ta er med till det sagolika landet vid Nilens stränder och dela med sig av sin kunskap om den förunderliga civilisation som en gång florerade under faraonernas tid, samtidigt som vi upplever det moderna Egyptens särpräglade charm och fascinerande egenheter.

Kurs i egyptiska hieroglyfer

Carolin håller även kurser i hieroglyfskrift samt föreläsningsserier vid Folkuniversitetet i Stockholm.

Egyptiska hieroglyfer

Lär dig tyda den fornegyptiska bildskriften.

I de egyptiska hieroglyferna förenas ord och bilder i en närmast magisk kombination. Skriftsystemet uppkom ca 3000 f Kr och kom att användas under mer än tre tusen år för allt från religiösa texter till administration, privata brev och sagor. Mängder av inskriptioner har överlevt tidens tand och kan idag ge oss en ovärderlig insikt i de gamla egyptiernas föreställningsvärld.

Skriften är mycket raffinerad och att läsa hieroglyfer är både klurigt och roligt, inte helt olikt hur man gör för att lösa en rebus men att lära sig grunderna är inte så komplicerat som man kanske först kan tro. De hundratals tecknen är alla små bilder som i sig berättar för oss om Nildalens människor, djur, natur och kultur. Tillsammans bär de ljud och idéer som på ett finurligt sätt låter de gamla egyptierna tala till oss över årtusendena.

Arbetssätt
I denna prova-på kurs får vi på ett lättsamt sätt närma oss hieroglyfskriften och det kulturella sammanhang den förekom i. Vi varvar teori med praktiska övningar och lägger ner mycket tid på att diskutera exemplens bakgrund och betydelse. Vi fokuserar på praktisk förståelse och arbetar med enkla exempel från riktiga föremål. Kursen avslutas med en specialvisning av Medelhavsmuseets egyptiska utställning.

Mer info och anmälan på Folkuniversitetet.se

Sol & Bad?

Semester Röda Havet

På alla våra rundresor i Egypten finns möjlighet att lägga till en vecka sol & bad vid Rödahavs-kusten för den som önskar skön avkoppling med alla tänkbara bekvämligheter. Här finns en rad av populära semesterorter med fantastiska möjligheter till bad, dykning, naturupplevelser, shopping, restauranger och underhållning. Perfekt avslutning på en resa full av kulturella intryck!

Hör av dig till oss om dina önskemål så tar vi fram ett förslag som passar just dig.

Resfakta

Datum: 14 februari 2020 (9 nätter)

Anmälan senast: 15/10 2019

Pris: 26.000 kr per person.
Tillägg för extradagar i Luxor efter förfrågan.

Specialpris för Herodotos tidigare resenärer samt medlemmar i Sveriges Egyptologiska förening (ISIS), Egyptologiska föreningen i Stockholm (EFIS) samt Clios vänner.

I priset ingår:

 • Reguljärflyg Arlanda-Kairo (ett byte) tur och retur med de måltider som erbjuds på flyget.
 • Hotell (del i dubbelrum) 3*–4*. Observera att standarden kan varia eftersom utbudet av hotell i Mellanegypten är litet.
 • Alla utflykter, transporter och inträden enligt programmet.
 • Svensk färdledning och sakkunnig (egyptolog) tillsammans med engelsktalande lokalguide.
 • Alla måltider enligt programmet (9 middagar, 9 luncher). Vissa frukostar och luncher ersätts med matsäck av logistiska skäl.
 • Inrikesflyg Luxor–Kairo
 • Dricks till guide och representanter, chaufförer samt personal på hotell och kryssningsbåt.

Tillägg enkelrum: ca 4000 kronor.*  Säg gärna till om du vill dela rum med någon!

Ingår ej:

 • Dryck till gemensamma måltider (det betalar man själv).
 • Visum. För resenärer med svenska pass kan man för närvarande köpa visum direkt på flygplatsen (25 USD). Vår representant hjälper oss med detta.
 • Eventuella frivilla besöksmål som inte ingår i det ordinarie programmet. Fotobiljett på platser som kräver särskild biljett för fotografering.
 • Övriga personliga utgifter.

 

Observera! Programmet ovan kan komma att justeras av logistiska skäl (flygtider, trafiksituation, tillstånd osv) eller andra oförutsedda händelser, t.ex. ändringar av vilka besöksmål som är öppna eller stängda vid tillfället. Herodotos eftersträvar att göra eventuella ändringar så likvärdiga som möjligt.

* Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. För resans genomförande enligt ovanstående uppgifter För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Ytterliga information

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i CE Travels resebutik, Birger Jarslgatan 71. Välkommen!

Jag är intresserad av resan men...

Ingen avgång som passar? Resa på ett annat datum?

Skräddarsy din resa? Gruppresa?

Specialpris för föreningar

Genom ett särskilt samarbete kan vi erbjuda rabatt, 500 kr per person, till medlemmar i Sveriges Egyptologiska förening (ISIS)Egyptologiska föreningen i Stockholm (EFIS) samt Clios vänner.
Ange att du är medlem när du bokar!


Anslutningar

Våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm eller Köpenhamn. Därför erbjuder vi, genom vårt samarbete med resebyrån CE Travel , bra priser på anslutningsflyg från övriga Norden. Hör med oss om detaljer!

* Observera att datum och prisuppgifter är preliminära. Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Avbokningsregler
Vi tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Villkor och regler. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Copyright © 2010-2018 Herodotos resor All Rights Reserved Contact:info@herodotos.se

Herodotos resor  är medlem i Svenska resebyråföreningen (SRF) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

Share This