Sankt Petersburg – tsarer och samovarer

En kulturhistorisk resa till de ryska tsarernas huvudstad. På resan möter vi Tsarrysslands prakt från imperiets glansdagar i Peter den stores stad – Sankt Petersburg – en gång revolutionernas Petrograd och Sovjettidens Leningrad.
Reseledare & ciceron: Arthur Sehn.

♠ 29 april–6 maj 2019 (7 nätter)

Snabbfakta

Tid:  29 april–6 maj 2019 (7 nätter)
Pris: 14 450 kr för del i dubbelrum
Avreseort: Stockholm, Köpenhamn, Oslo
Reseledare* & ciceron: Arthur Sehn

Info & anmälan

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i resebutiken, Birger Jarslgatan 71.

Med Herodotos i Sankt Petersburg

Bronsryttaren – Peter den stores monument, ritad av fransmannen Étienne Maurice Falconet.

I Sankt Petersburg gör vi en historisk bussrundtur i spåren av de ödesdigra händelserna revolutionsåret 1917. Vi besöker Peter-Paulsfästningen, tsarernas begravningskyrka Senare besöker vi Uppståndelsekyrkan, uppförd i ryskstil på platsen för attentatet mot Alexander II.

I Museet för politisk historia i Matylda Ksjesinskajas palats på Kujbyshevagatan den permanenta utställningen med bl.a. Russian Revolution 1917-1922, Lenins arbetsrum och balkong från vilken han talade till sina anhängare. Vi besöker också Plosjtjad Pobedy (Segertorget) och minnesmärket över Leningrads hjältar under Andra världskrige då staden uthärdade en skoningslös belägring i nästan 900 dagar.

En hel förmiddag ägnar vi åt Vinterpalatset och Eremitaget. På vår guidad tur utforskar vi en överdådigt inrett palatskompleks med en gigantisk konstsamling med verk av bl.a. Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael och den största Rembrandtsamlingen i världen.

Vid Konstärernas torg besöker vi Ryska museet med en omfattande samling av rysk konst från tiden både före och efter revolutionen. Det var bl.a. härifrån som en rad konstverk lånades ut till den prisade utställningen Peredvizjniki på Nationalmuseum i Stockholm och senare också Från tsarer till folkkommissarier.

Från Sankt Petersburg ger vi oss också ut på halvdagsutfärder med buss. Vi besöker staden Pusjkin (som bär den stora ryska poetens Aleksandr Pusjins namn) och besöker de sista tsarfamiljens favoritresidens Tarskoje Selo med dess magnifika barockpalats. I Katarinapalatset beskådar vi det legendariska Bärnstensrummet, spårlöst försvunnet under andra världskriget kriget och återskapad 2003.

En av dagarna gör vi en utflykt till den legendariska fästningstaden Kronstadt, som i tre hundra år har skyddat floden Nevas myning och själva Sankt Petersburg. Här besöker vi bl.a. Kronstadts Sankt Nikolajs sjökatedral och ser en rad minnesmärken från Rysslands och Sovjethistoriens sjö- och revolutionsstrider.

Bortsjt och pelmeni – två klassiker på det ryska matbordet. Båda serveras med en klick smetana .

Men vi hinner med mycket annat i Sankt Peterburg också. Här får vi tillfällen att bekanta oss med både det traditionella, ryska köket och en modern mix av världskökets trender. Våra gemensamma måltider, väl anpassade till programmet, njuter vi av på noga utvalda, spännande restauranger.

Vi får också tillfällen att på egen hand botanisera bland stadens rika utbud av matställen, från toppkrogar till enkla ställen som serverar borsjtj eller ryska dumplings – pelmeni och varieniki, allt med en klick smetana. Maten sköljs ner med mycket prisvärda lokala öl-och vodkasorter.

Dagsprogram - kan du läsa här

Observera att alla tidsangivelser är lokala!

Dag 1
Flyg till Sank Petersburg. Incheckning i god tid innan avgångstiden. (Detaljerad information om flyg, biljetter, incheckning, bagageregler mm hittar du längre ner i programmet.)
Kl 08:40 Avgång med flyg från Oslo (mellanlandning på Arlanda).
Kl 09:00 Avgång med flyg från Köpenhamn (mellanlandning på Arlanda)
Kl 11:50 Avgång med flyg från Stockholm Arlanda till Sankt Petersburg.
Kl 14:15 Ankomst till flygplatsen Pulkovo i Sankt Petersburg.

Alexanderkolonnen restes på Palats-platsen för att hylla Napoleons besegrare, tsar Alexander I.

Kl 15:30 Transfer med buss till centrum och guidad sightseeing med några av de viktigaste minnesmärken i Sankt Petersburg: stadens huvudstråk Nevskij Prospekt, Kyrkan på blodet, Amiraliteten, Isaksatedralen, Senatstorget (Dekabristernas torg) med Peter den stores ryttarstaty – Bronsryttaren. Vidare fortsätter vi över floden Neva till Vasilijön (Vasilievskij ostrov). På vår färd längs gatorna ser vi bland annat Universitetets gamla byggnader längs spikraka gator, som egentligen är igengrävda kanaler. Vi stannar till utanför det gamla börshuset, vid ytterligare n symbol för Sankt Peterbusrg – rostra. Härifrån får vi en enastaende vy över stadens centrala delar – med Vinterpalatset och Amiralitetens tvillingsbyggnader tvärs över floden.På vägen ett stopp för välkomstfika i stadsdelen Nya Holland – tidigare stängt militärområde idag ett spännande kulturcentrum i varande.
Kl 18:30 Ankomst till vårt hotell Cronwell Inn Stremyannaya***, incheckning.

Kl 19:30 Gemensam välkomstmiddag på hotellets restaurang.

~

Dag 2 
Frukost serveras från kl 7:00.
Kl 9:30 Samling for kortare busstur längs Nevskij Prospekt till Palatstorget, för dagens besök i Eremitagmuseets olika avdelningar.

Alexander Rortjenko, Röd och gul, Ryska museet i Sankt Peterburg.

Kl 10:00 En historisk introduktion till Vinterpalatsets och Palatstorgets historia. Vi beundrar omkringliggande byggnadernas karakteristiska siluetter – Vinterpalatsets grönmålade fasad i petrinbarock samt, på motsatta sidan av torget, Generalstabens halv kilometerlånga bågformade byggnad i empirestil, ritad av Carlo Rossi.

Byggnadens mitt utgörs av en triumfbåge rest till Napoleon i fosterländska kriget 1812. Mitt på torget ser vi en av mest kända symbolerna för Sankt Petersburg, Alexanderkolonnen som byggdes på 1830-talet för att hylla Napoleons besegrare, Alexander I. Rossis idé om en kolonn mitt på Palatstorget förverkli­gades av den franske arkitekten Auguste de Montferranda. Palatstorget blev senare skådeplatsen för Blodiga söndagen 1905 och Oktoberrevolutionen 1917.
Kl 10:30 Vi börjar med ett guidat besök på Eremitagets impressionistsamling i General­stab­bens byggnad (tvärs över Palatstorget från Vinterpalatset). Byggnaden restau­rerades nyligen och 2014 flyttade hit Eremitagets samlingar av rysk och europeisk konst från senare 1800 och 1900-talet – inklusive impressionister, postimpressionister (van Gogh, Gauguin, Renoir, Cézanne, Monet), Matisse, Picasso och senare konstnärer). Utställningen inkluderar nyrestaurerade interiörer av Tsarrysslands Utrikesdepartament och rikskanslern, greve Karl Nesselrodes residens.
Kl 12:30 Lunch på Generalstabens café-bar (Egen).

En av Eremitagets konstskatter – Rafaels Conestabile Madonna.

Kl 13:15 Guidat besök i Vinterpalatset och Eremitagets huvudavdelning. Tillsammans tittar vi på några höjdpunkter i Eremitagets historiska statssalar och osannolikt rika konstsamling med verk av bl.a. Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, Rubens och den största Rembrandtsamlingen i världen.

Extra tid i Eremitaget
För de som vill finns det möjlighet att stanna kvar på Eremitaget och fortsätta utforska dess grandiosa interiörer och konstsamlingar. För den intresserade finns det gott om salar förknippade med viktiga händelser i historien: rummet där regeringen greps av bolsjeviker 1917 (premiärministern Kerenskij lyckades fly, förklädd till kvinna), tsarernas tronsal prydd med stats­sym­boler eller salar tillägnade Rysslands militära triumfer med hjälte­generalernas porträtt och erövrade fanor (inklusive Karl XIIs). Rekommenderas varmt!
I dag, fredag, håller museet öppet till 21:00. En enklare servering finns på plats. Tillbaka till hotellet på egen hand, med taxi eller metro. Promenad, längs Nevskij Prospekt tar ca 30-40 minuter.
Kl 16:00 (Övriga deltagare) Buss tillbaka till hotellet, resten av eftermiddagen och kvällen fri.

Kvällens tillval:
Konsert, balett & opera.
Se detaljerat program längre ner på sidan

~

Dag 3
Frukost serveras från kl 7:00.
Kl 9:30 Samling för en promenad längs huvudstråket Nevskij Prospekt till Ryska museet.

Uppståndelsekyrkan också kallad Kyrkan på blodet .

Kl 10:00 Gemensamt besök på Ryska museet. VI guidas runt samlingens viktigaste delar: ikonsamlingen, gamla mästare och 1900-talets avantgarde och realism.
Kl 12:00 Paus för lunch på egen hand, på någon av ställen i närheten. Vi lämnar gärna tips om ställen i närheten. Ett populärt val bland lokalbefolkningen är att slinka in på ett téhus och äta en n tallrik pirozjki, små ryska piroger med olika fyllningar.
Kl 13:15 Samling för gemensamt besök i Uppståndelsekyrkan också kallad Kyrkan på blodet. Den byggdes 1907 vid Gribojedovkanalen, exakt på platsen för dödligt attentat på Alexan-der II 1881. I motsats till övriga kyrkobyggnader i Sankt Peters­burg centrum uppfördes den, i enlighet med tidens nationalromantiska anda, i traditionell rysk stil med färggranna lökkupoler. Vi besöker kyrakn och beundrar fascinerande, gigantiska mosaiker som förenar traditionella rysk ikonmotiv med jugendstilens grafiska stil.
Kl 14:00 Kort promenad till närbelägna Zinger-huset som idag inrymmer stadens finaste bokhandel. Därefter promenad tillbaka till hotellet.
Resten av eftermiddagen och kvällen fri för att på egen hand utforska vad kvällslivet och matscenen i Sankt Peterburg har att erbjuda. Vi lämnar gärna aktuella tips på bra ställen i alla prisklasser.

~

Dag 4 
Hemresedagen för weekend-gästerna
Frukost serveras från kl 7:00, utcheckning.

Tsarskoje Selo.

Kl 09:30 Samling för busstur till Tsarskoje Selo (ca 1 timme), där vi besöker Katarinapalatset. På vägen stannar vi till vi ett monument tillägnad offer och hjältar för försvaret under Leningrads 900 dagars långa belägring.
Kl 10:30 Guidat besök i grandiosa Katarinapalatset med det legendariska Bärnstensrummet, återskapad under modern tid. Originalet, som var en gåva från Frederik den store av Preussen till Katarina den stora, försvann under mystiska omständigheter under andra världskriget och återfanns aldrig. En promenad genom Imperialparken.

Kl 11:30 Lättare lunch på restaurang Sochi/Odessa, intill Katarinapalatset (egen).

Kl 12:30 Buss tillbaka till närbelägna flygplatsen Pulkovo (ca 25 min).För weekend-gästerna är det dags att ta farväl, stiga av och checka in på flygplatsen.

Kl 13:30 Buss tillbaka till staden. Resten av eftermiddagen fri.
Kl 19:00 Gemensam middag på en utvald restaurang.

~

Dag 5 
Frukost serveras från kl 7:00.
Kl 09:30 Samling för buss till Jusupovs palats vid Mojka.
Kl 10:00 Besök i Jusupovs palats. Jusupovs vår ett högadligt släkt med en privat förmögenhet och sociala ställning som matchade tsarernas. Vi besöker palatsets bländande interiörer, både offentliga och privata, inklusive teatersalen, skapade och ritade av en rad konstnärer med av italienske skulptören Emilio Sala i spetsen.
Hit till Zinaida Jusupovas palats lurades en kväll 1916 den ökände Rasputin, för att senare mördas i källaren, som vi också besöker.
Kl 11:30 Buss till Sankt Isakstorget ca 10 min.

Fabergéägg – gåva från Nikolaj II till hustrun, Alexandra Fiodorovna på 15:e bröllopsdagen, 1911. Det enda bevarade ägget med bilder tsarfamiljen.

Kl 11:45 Besök i Isakskatedralen, Rysslands andra största kyrka med plats för 14 000 besökare. Bygget beställdes av Alexander I och leddes av den franske arkitekten Auguste de Montferranda. Katedralen är byggd i klassicistisk stil och stoltserar med externa kolumner i pyterlit (rödbrun granit från finska Pyterlahti) och kupoler förgyllda med 100 kg guld.
Kl 12:15 Kort bussresa till delikatessbutiken Jelisejevskij Gastronom på Nevskij Preospekt.
Kl 12:30 Gemensam trerätterslunch på Jelisejevskijs restauranf Sklad#5.

Kl 14:00 Kort promenad till Sjuvalovs palats vid Fontankafloden. Idag inrymmer palatset Fabergé­musum. På en guidad tur (ca 1 timme) får vi tillfälle att beskåda dyrbarheterna ur världens största samling av Fabergéägg och en rad andra preciösa skapade i husets Fabergés ateljé.
En hel del av dyrbarheterna – inte bara påskägg – ritades av en två av husets ledande juvelerare, finländaren Henrik Wigström. Samlingen skapades av amerikanska tidningskungen Malcolm Forbes. En hel del av föremålen såldes till utlandet av bolsjevikerna som konfiskerade ateljén. Samlingen köptes tillbaka till Ryssland av oligarken Viktor Vekselberg, som också bekostade renoveringen av Sjuvalovpalatset.
Resten av eftermiddagen och kvällen fri.

~

Dag 6 
Frukost serveras från kl 7:00.

Kl 09:30 Samling för gemensamt besök i Peter och Paulsfästning. Idag tar vi metro och åker två stationer, från Majakovskaja till Gorkovkaja. Stationerna har tillägnats två Sovjets mest framstående skriftställare Vladimir Majakovskij och Maxim Gorkij. Från Stationer tar vi en kort promenad till Harön, där Sankt Petersburgs första byggnad uppfördes på order av Pater den store. Senare blev byggnaden till stadens fästning uppkallad efter apostlarna Peter och Paul. Här besöker vi kyrkan som sedan Peter den stores tid fungerar som tsarernas nekropol. Här begravdes för några år sedan Nikolaus II med sin hustru och barn.

Peter och Paulskurkans med den karakteristiska spiran – ett av stadens kännemärken.

Kl 12:00 Metro tillbaka till centrum. Vi stiger av på stationen Dostojevskaja – uppkallad efter Fjodor Dostojevskij. Tid för lunch på egen hand.
Kl 13:30 Samling och en kort promenad till Vladimirskaja-kyrkan. Byggnaden utgör ett mycket intressant exempel på en fungerande(?) kombination av två helt motstridiga stilar: barock och nyklassicism. Interiören domineras av den magnifika ikonostasen i barockstil och 1700-tals ikonen av Vår fru av Vladimir, som gav kyrkan och området sitt namn. I motsats till de stora katedralerna är kyrkan ett normal fungerande ortodox kyrka med regelbundna gudstjänster och en strid ström av tillbedjande. Dostojevskij, som bodde i krokarna var en gång i tiden medlem Vladimirskajas församling. Paus för kaffe (egen).
Kl 14:30 Vi fortsätter till saluhallen Kuznetjny Rynok. Här kan vi handla eller bara betrakta mat från Ryssland och dess grannrepubliker. Idag är saluhallen snarast en turistattraktion. Lokalbefolkningen föredrar att handla på en supermarket som t.ex. Leland, bredvid. Resten av eftermiddagen fri.
Kl 19:00 Gemensam middag på en utvald restaurang.

Kvällens tillval:
Konsert, balett & opera.
Se detaljerat program längre ner på sidan

~

Mariinskijteaterns foto på dess prima balerina Matylda Ksjesinskaja. Ksjesinskajas palats, togs över av bolsjeviker på våren 1917. Hennes älskare Nikolaj II sköts i Jekaterinburg. Själv lyckades hon fly utomlands.

Mariinskijteaterns foto på dess prima balerina Matylda Ksjesinskaja. Ksjesinskajas palats, togs över av bolsjeviker på våren 1917. Hennes älskare Nikolaj II sköts i Jekaterinburg. Själv lyckades hon fly utomlands.

Dag 7 
Frukost serveras från kl 7:00.
Kl 09:30 Samling för buss resans sista museibesök. Först tar vi bussen till Ksjesinskajas palats. Här besöker vi den permanenta utställningen med bl.a. Russian Revolution 1917-1922, Lenins arbetsrum, Matylda Ksjesinskajas bostad. Därefter kort resa till kryssaren Aurora.
Kl 11:30 Besök på museifartyget Aurora. Utställningen visar den berömda kryssarens historia som i sin återspeglar flera dramatiska händelser i Rysslands 1900-talshistoria: tsartiden, slaget vid Tsushima, rysk-japanska kriget, och första världskriget, revolutionsåret 1917, Leningrads belägring under andra världskriget m.m.
Kl 12:30 Vi fortsätter med buss till Troitskij-bron (Treenighetsbron) och Marsfältet där vi promenerar till minnesmärktet över Blodiga söndagens offer (1905). 
Kl 13:00 Tillbaka till hotellet, resten av eftermiddagen fri och kvällen fri.

~

Dag 8 
Frukost serveras från kl 7:00, utcheckning och ev. bagageförvaring.
Fri förmiddag för sista inköp eller kaffe i kvarteren runt Nevskij Prospekt.

Kl 12:00 Samling för transfer till flygplatsen Pulkovo (ca 1 tim), incheckning.
Kl 15:30 Avgång med flyg till Stockholm, ev. vidare till Köpenhamn och Olso.

Konsert, balett & opera (tillval)

Vi ordnar bra biljetter och bekväm transport t/r. Hämtning från hotellet ca 1 timme 15 min innan föreställningen/konserten. Priser per person. Observera att vissa biljetter kan snabbt ta slut.
Förboka helst i god tid: arthur.sehn@herodotos.se
Kl 17:45 Samling i lobbyn för transport till respektive evenemang.

Alla kvällar:
Kl 19:00 Känn dig rysk – folkmusik- och dansuppvisning på Storfursten Nikolas palats. (Bilden ovan är från deras gästspel på Broadway).
Onumrerade platser. Tillbaka till hotellet ca 21:30. Pris: 2700 RUB

Vi återkommer med program för Michailovskij teater (f.d. Mussorgskij) samt Mariinskijteatern (fd Kirovbaletten), så fort program för maj 2019 blir klart.

 

Arthur Sehn

Arthur Sehn

Herodotos reseledare & ciceron

Arthur är född och uppvuxen i Kraków, bor i Stockholm sedan 1981. Studier i historia i Kraków, historia samt antikens kultur och samhällsliv i Stockholm och Uppsala. Sedan flera år håller han uppskattade kulturhistoriska föreläsningar med inriktning främst på Central- och Östeuropa. Han har som reseledare lett ett antal grupp- och rundresor till USA, Polen, Baltikum, Ryssland, Ukraina, Georgien och Armenien.

Sedan 2010 är Arthur verksam ägare i Herodotos Resor AB. Hans kunskaper i ryska kommer väl till pass under resor till länder i forna Sovjet.

Jag vandrar gärna i bergen - senast med en grupp i underbara slovakiska Tatra. Reser även privat mycket, gärna med familjen, senast till Grekland. På min favoritö - Amorgos, vandrar vi, simmar och fridyker i jakt på bläckfiskar.
Arthur

Resfakta

Tid: 29 april–6 maj 2019 (7 nätter)

Pris: 16 950 kr för del i dubbelrum*

Specialpris för Herodotos tidigare resenärer: 16 450 kr*

I priset ingår:  reguljärt flyg t&r från Stockholm/Oslo/Köpenhamn, övernattningar på ett bra, centralt tre- eller fyrstjärningt hotell, de flesta måltider, alla transporter och inträden enligt programmet, svensk- och rysktalande reseledare under hela arrangemanget*.

Tillägg enkelrum: 2 800 kronor*

I priset ingår inte: kostnader för visum till Ryssland, enstaka måltider, alkoholdrycker, eventuella evenemangsbiljetter.

* Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. För resans genomförande enligt ovanstående uppgifter För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Info och anmälan

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i resebutiken, Birger Jarslgatan 71. Välkommen!

Visum till Ryssland
EU-medborgare behöver i regel visum till Ryssland. Vi hjälper gärna till med visumansökan mot en mindre avgift. Hör med oss om detaljer!


Anslutningar

Våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm eller Köpenhamn. Därför erbjuder vi, genom vårt samarbete med resebyrån CE Travel , bra priser på anslutningsflyg från övriga Norden. Hör med oss om detaljer!

* Observera att datum och prisuppgifter är preliminära. Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Avbokningsregler
Vi tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Villkor och regler. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Herodotos resor  är medlem i Svenska resebyråföreningen (SRF) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.