0739843325 info@herodotos.se

Sidenvägens pärlor – Samarkand, Buchara, Chiva, Tasjkent och Nukus

En annorlunda resa till Centralasiens hjärta med besök i klassiska städer längs Sidenvägen. Vi besöker också Karakalpakstan och Savitskijs museumi Nukus, med en av världens främsta samlingar av ryska modernister. Reseledare: Arthur Sehn.

♠ 26 oktober–3 november 2019

Snabbfakta

Tid:  26 oktober–3 november 2019

Pris: 21 950 kr för del i dubbelrum

Avreseort: Stockholm, Köpenhamn, Oslo

Reseledare: Arthur Sehn

Mer information

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i CE Travels resebutiken, Birger Jarslgatan 71.

Med Herodotos på Sidenvägen

Följ med på vår exotiska rundresa till Orientens mytomspunna städer längs Sidenvägen. Vi tillbringar flera dagar i såväl Samarkand som huvudstäder i sina respektive khanater: Buchara och Chiva. Tillsammans besöker vi de allra viktigaste monumenten. Inte utan anledning är både Samarkand, Buchara, Chiva och Timur Lenks födelseort, Shakhrisabz som vi också besöker, upptagna på UNESCOs världsarvslista. Städer som tack vare Sidenvägens livliga handel åtnjöt en lång period av välstånd och rikedom och utvecklades till dåtidens verkliga världsmetropoler. Möten mellan folk, kulturer och utbyten av idéer ledde till en kulturell och vetenskaplig blomstringstid under 1300- och 1400- talen.

Ledda av utmärkta, engelsktalande guider besöker vi alla de viktigaste kulturella sevärdheterna i Centralasien. Den viktigaste av dem alla är utan tvekan Registankomplexet, byggt redan under Timur Lenks tid i Samarkand. Registans numera restaurerade ruiner utgjorde favoritmotiv för 1800-talets tillresta europeiska konstnärer som sökte avbilda det genuint orientaliska. Registans centrala plats fungerade dessutom förr som en livlig marknadsplats – en fröjd för ögat och ett spännande konstnärsmotiv.

Dagens resenärer förstår vid åsynen av det monumentala Registantorget att komplexet faktiskt står i rang med Petersplatsen i Rom eller stormogulernas Taj Mahal i Indien. Det sistnämnda inspirerades faktiskt av Timur Lenks mausoleum Gur-Emir i Samarkand!

På vår resa kommer vi också till ökenrepubliken Karakalpakstan och dess huvudstad Nukus. Där besöker vi ett av de mest spännande museerna i världen: Savitskijs konstmuseum. Den viktigaste delen av museets bestånd är utan tvekan en gigantisk samling av ryska modernister. Större samling finns endast i Ryska museet i Sankt Petersburg!

I Nukus finns också att beskåda en samling med tusentals föremål av de nomadiska karakalpakernas unika folkkonst, som Savitskij blev fascinerad av, med bl.a. grovt indigofärgat bomullstyg som användes här redan 200 år innan Levi Strauss började sy sina byxor i Kalifornien!

Är det säkert att resa till Uzbekistan?
Uzbekistan är en starkt auktoritär stat. Paradoxalt innebär det också att landet är ett mycket säkert resmål. Säkerheten för resenärer är mycket god och Uzbekistan har nyligen rankats som det 5:e säkraste landet i världen!*. Självklart observerar vi utvecklingen i landet och regionen och Herodotos resor följer alltid noga UDs rekommendationer.

Varmt välkommen att följa med oss till Sidenvägen!

* Gallup’s 2018 Global Law and Order report.

 

Sidenvägen - program

Dag 1
Avresedagen
Förmiddagsflyg Stockholm/Köpenhamn/Oslo/Helsingfors – Tasjkent.

Dag 2
Tasjkent
Kl 02.35 ankomst till Tasjkent. Organiserad visumhantering, transfer till vårt Hotel Uzbekistan***, incheckning. Fri förmiddag för vila. Frukosten serveras mellan 07-10.

Kl 12.00 Samling för guidad sightseeing i Tasjkent, som betyder ”stenstaden”. Vi besöker Självständighetstorget, Andra världskrigets monument, Khasti Imam-moskén med dess madrasa, Tjorsu bazaar. Stora delar av staden raserades i en massiv jordbävning 1966; den byggdes senare upp i modern sovjetisk stil inklusive metro med pampiga stationer som vi också besöker ett par av.
Kl 19:00 gemensam middag.

Dag 3
Tasjkent – Nukus – Ajaz Kala – Chiva
Tidig frukost, utcheckning, transfer till inrikesflygplatsen.
Kl 07.10 flyg med Uzbekistan Airways till Nukus, huvudstaden i den autonoma republiken Karakalpakstan.

Kl 08.55 ankomst till Nukus, kort transfer till Karakalpakstans konstmuseum med Savitskijs osannolika samlingar, The Desert of Forbidden Art!

Vi får en guidad visning av unika samlingar skapade av den våghalsige och framsynte visionären med passion för konsten: Igor Savitskij.
I utställningssalarna visas endast en bråkdel av kollektionen som Savitskij samlade i smyg på sina långa resor i Brezjneverans Sovjetunionen. Förbjuden och oönskad avant gardekonst som samlade damm, gömd eller glömd i konstnärsfamiljernas boningar. Urvalet presenterade verk ger oss en fängslande insikt i de sovjetiska konstnärernas tragiska öden – Gulag, förvisningar, trakasserier, socialrealismens tvångströjor och ett aldrig sinande behov av att skapa fritt, trots vetskapen om att deras verk aldrig skulle komma att visas offentligt. Tack vare Savitskij blev det annorlunda.
Läs mer om Savitskij museum i Nukus

Bricklunch i Nukus på lokal servering med både lokala och ryska rätter.

Efter lunchen tar vi egen buss (ca 200 km, ca 4 timmar) genom öknen Kyzyl Kum till Chiva. På vägen ser vi ruiner av det imponerande fortet Ajaz-Kala, byggt på 100-talet e. Kr. under Kushanrikets härskare, som då var i färd med att erövra Indien. På fortets höga murar stod bågskyttar beredda att möta fienden. Sedan färdas vi i ett frodigt landskap längs floden Amu-Darja (antikens Oxus), nu i den gamla provinsen Chorezm (Khwarezm), och dess huvudort, khanernas befästa stad Chiva (Khiva). Här i Itjan Kala, den gamla staden innanför murarna (på UNESCOs väldsarvslista), finns mer än 50 historiska monument och 250 gamla hus, främst från 1700- och 1800-talen.

Ankomst till Hotel Malika Keiyvak*** mitt i gamla staden, incheckning.
Kl 19.00 gemensam middag.

Dag 4
Chiva
För morgonpigga: samling i ottan för att uppleva gryningen över Chiva. Det är just under natten och tidig gryning som Chivas säregna charm och atmosfär kommer bäst till sin rätt.)
Frukost serveras från kl 07.00.

Kl 09.00 Samling för vår första guidade tur i Chiva. Staden var huvudstad i ett rike som bar dess namn – Chivakhanatet. Här i gamla staden, Intj Kala – ”den muromgärdade staden”, innanför 10 meter höga, tjocka murar tog man sin tillflykt undan fiender som öknen omkring kunde frambringa. Här fann Sidenvägens karavaner sin sista anhalt inför den långa färden genom öknen, till Persien. Chiva var känd för sina mattor som ansågs vara de bästa och finaste längs hela Sidenvägen.

Under vår vandring i gamla stadens typiskt orientaliska, smala gränder kommer vi att besöka några verkstäder där man aktivt arbetar för att bevara den lokala hantverkstraditionen, som t.ex. ett mattväveri och en finsnickeriverkstad. Självklart blir det åtskilliga tillfällen att handla både i verkstäderna och i en mängd souvenirbutiker. Lunch på vägen. Resten av eftermiddagen fri.
Kl 19.00 gemensam middag.

Dag 5
Chiva
Frukost serveras från kl 07.00.
Kl 09.00 Vår guidade tur i Chiva fortsätter med flera av de viktiga minnesmärkena, bl.a. Oq-moskén, den ofullbordade, bastanta minareten Kalta Minor. Vi besöker flera madrasor (utbildningssäten) grundade av Chivas khaner Alla-Kulli, Muhammad Amin och den lärde och upplyste Muhammad Rakhims som själv brukade besöka madrasan och diskutera med studenter. Madrasornas symmetriska gårdar av majestätiska proportioner, omgärdade av pelargångar, utgör de främsta exemplen på Centralasiens islamiska byggnadskonst.

Djuma-moskén (Fredagsmoskén), med innergården täckt av ett tak vilande på 215 träpelare, och med gårdens imponerande dimensioner (55m x 46m), är unik i sina proportioner, allt byggt med hänsyn till Centralasiens hårda klimat. På gården samlades de troende till fredagsbönen. Lunch på vägen.

Resten av eftermiddagen och kvällen fri för att på egen hand utforska det lokala restauranglivet. Reseledaren tipsar gärna eller följer med!

Dag 6
Chiva – Buchara
Frukost serveras från kl 07.00.
Kl 08.00 Avfärd för resans längsta bussresa, till Buchara (450 km 7–8h). På våra 8 timmars bussresa genom öknen Kyzyl Kum avverkar vi en sträcka som för kamelkaravaner brukade ta 10 dagar!
Lunch på ett ”långtradarställe” i öknens enda oas.
Ankomst till Hotel Kukeldash*** i Buchara, incheckning.
Kl 19.00 gemensam middag.

Dag 7
Buchara
Frukost serveras från kl 07.00.
Kl 09.00 Samling för vår första guidade stadsvandring i Buchara. Även här har gamla, centrala delar av staden – med anor från 500-talet f. Kr. — med sina moskéer och madrasor upptagits på UNESCOs världarvslista. Vi vandrar genom trånga och skuggade gränder i en välbevarad stadskärna med gatunätet i stort sätt oförändrat i över 2000 år! Sidenvägens handelsresande kunde här ta in på karavanseraj, ta ett uppfriskande bad på en hamam och handla i en av stadens kupoltäckta bazaarer. På kvällen lyssnade man gärna till spännande traditionella berättelser.

Buchara är känd som både ”kunskapens stad” och ”de tusen legendernas stad”. Den mest populära sagofiguren, en folklig filur Hodja Nasredin, ridande på en åsna, står staty på torget vid dammen, Ljab-i Hauz. Bänkar och serveringar vid dammen är ett perfekt ställe att pusta ut med en kanna te.

Vi avslutar dagens stadsvandring med att beundra Bucharas gigantiska citadell, Ark, som med sina höga och bastanta murar i århundraden avskräckte möjliga anfallare. Det var först bolsjevikerna, anförda av generalen Mikhail Frunze som med hjälp av flygbombningar och artilleribeskjutning lyckades förstöra och inta Arken.

Lunch äter vi under vägen på en populär uteservering nedanför Arken med enkla rätter som vi sköljer ned med grönt te på traditionellt sätt. Så som traditionen också påbjuder äter vi sittande/halvliggande på mjuka mattor, runt ett lågt bord på en upphöjd, fyrkantig, möbel – taptjan. Men – det är gott om vanliga bord och stolar också. Resten av eftermiddagen fri.

Kl 19.00 gemensam middag.

Alternativ/Tillval: Prova på ett riktigt, traditionellt hamam-bad med upprepade tvagningar och massage.

Dag 8
Buchara
Frukost serveras från kl 07.00.
Kl 09.00 Vi fortsätter stadsvandringen i Buchara. Vi börjar med besök i bl.a. Bochara-khanens sommarresidens utanför staden, en kvarts bussresa från hotellet. Tillbaka i gamla staden besöker vi Samanidernas mausoleum samt Chasjma Ayub (eg. Jobs källa), också det ett mausoleum. Vi besöker Kalon- moskén som kan rymma hela 12 000 personer med tillhörande madrasor. På gårdsplanen utanför ser vi den höga Kalon Minor-minareten, ”den stora minareten” som fungerade som landmärke för gamla tidens karavaner. Minareten var den enda byggnaden i Buchara som klarade sig när Djingis khan intog och förstörde staden.

Buchara reste sig och behöll sin ställning som den viktigaste staden längs Sidenvägen. Spår av stadens roll som mötesplats för folk från tre kontinenter ser vi i Char Minor-madrasan, som på var och en av sina fyra, lika höga minareter bär utsmyckningar som symboliserar fyra stora historiska religioner: islam, kristendom, buddhism och zoroastrianism. Den utmärkta akustiken i under kupolen i centralsalen gjorde madrasan till en favorit bland musikälskande dervisher-sufister. Fram träder en bild av Buchara som en riktig världsmetropol. Inom den islamiska världen var Buchara den näst största största staden i rang efter Bagdad!

Lunch på vägen. Resten av eftermiddagen och kvällen fri för att på egen hand utforska det lokala restauranglivet. Reseledaren tipsar gärna eller följer med!

Dag 9
Buchara – Samarkand
Frukost serveras från kl 07.00.
Kl 08.00 Avfärd för bussresa (270 km, 4–5 timmar) till vårt nästa mål, det mytomspunna Samarkand – Österns Rom, Centralasiens pärla, Timur Lenks (Tamerlans) älskade huvudstad. Till skillnad från Chiva och Buchara är Samarkand en relativt stor stad med större avstånd mellan de mest intressanta objekten. När det är möjligt förflyttar vi oss med buss.

Vi möter vår lokala guide, Samarkandsonen, ryske Sasja och passar på att besöka Gur-Emirs mausoleum i utkanten av Samarkand. Det är gravplats åt Timur Lenk och hans söner och sonsöner (däribland Ulug Bek). Byggnaden, uppförd 1404, har en framträdande plats inom den persisk-mongoliska byggnadstraditionen. Mausoleet kom att stå som föregångare och modell för kommande generationers stormoguler (Timur Lenks arvtagare) och deras mausoleer, inklusive Taj Mahal.

Ankomst till vårt Hotel Platan*** vid en lugn gata i Samarkand. Incheckning och vila.
Kl 19.00 gemensam middag på restaurang Platan, intill hotellet, ett av de bästa ställena i Samarkand

Dag 10
Samarkand
Frukost serveras från kl 7.00.
Kl 9.00 Samling för sightseeing i Samarkand vars gamla arkitektur också finns på UNESCOs världsarvslista. Tillsammans besöker vi Shakhi-Zinda – ett mausoleumkomplex med spektakulära gravar prydda med utsökt mosaik. Den allra heligaste gravkammaren tillhör Qusam ibn-Abbas, kusin till profeten Muhammed.
Lunch på vägen.

Dagens höjdpunkt blir ett besök till hela resans allra främsta arkitekturobjekt – det mytomspunna Registan, ett moské- och madraskomplex. Här strävade byggmästarna efter harmoni och symmetri och uppförde ett byggnadsverk som kantar den rektangulära centralplatsens tre sidor, varav två är varandras arkitektoniska spegelbilder.

En av byggnaderna pryds av vacker ornamenterad mosaik som – tvärtemot islams strikta förbud – föreställer levande varelser, i det här fallet tigrar som då levde i regionen. Också solens antropomorfa avbildningar leder tanken till zoroastrianismen som var regionens dominerande religion innan islam.

Vi avrundar dagen med att besöka moskén Bibi-Khanum som med sin stora kupol, klädd med turkosa keramikplattor är kanske det mest avbildade objektet i hela Centralasien. När den byggdes i början på 1400-talet, var det en av den islamiska världen största moskéer. Timur Lenk stod för kostnaderna, men i hans permanenta frånvaro leddes projektet av hans hustru och kallades i folkmun med hennes namn: Bibi-Khanum.

Kl 19.00 Gemensam middag på restaurang Samarkand – mycket populär bland stadens invånare. Kanske råkar vi få uppleva en av många bröllopsfester som brukar hållas här?

Dag 11
Samarkand- Shakhrisabz
Frukost serveras från kl 07.00.
Kl 08.00 Samling för dagens utflykt (90 km) to Shakhrisabz, Timur Lenks födelseort. Vi reser på Emirens väg, genom det vackra Takhtakaratja-passet, samma väg som karavaner som tog av från Sidenvägen söderut, mot Indien, använde. Shakhrisabz identifieras ofta med antika Nautaka i satrapien Baktrien. Här tillbringade Alexander den store vintern 328-327 f. Kr. och här mötte han sin blivande hustru Roxanna.

Vi besöker bl.a. Timur Lenks påbörjade grandiosa projekt – sommarpalatset Ak-Saray (Vita palatset) – på UNESCOs världsarvslista. Projektet fick avbrytas efter Timurs död. Kvar finns bl.a. den gigantiska (65 m höga) porten, prydd med mosaik och stor devis ovanför: ”Om du utmanar oss – se på våra byggnader!”

Tillbaka i Samarkand besöker vi en verkstad där man med traditionella metoder tillverkar silkespapper.

Resten av eftermiddagen och kvällen fri för att på egen hand utforska det lokala restauranglivet. Reseledaren tipsar gärna eller följer med!

Vladimir Lysenko, Tjuren (med gevärsmynningsögon), 1930-talet.

Dag 12
Samarkand-Tasjkent
Frukost, serveras från kl 07.00 och utcheckning.
Kl 09.00 Vi börjar dagen med ett besök i sultanen, matematikern och astronomen Ulug Beks rekonstruerade observatorium innehållande en astronomisk sextant med en radie på hela 16 meter! Här beräknade han i början av 1400-talet det astronomiska årets längd med en felmarginal som faktiskt var mindre än de både Copernicus och Tycho Brahe presenterade långt efter honom!

Sedan blir det dags för besök på Samarkands stora basar. Vi insuper dess moderna till formen men ack så traditionella atmosfär av en orientalisk handelsplats. Här står handlarna grupperade i sina respektive varuområden och låter oss överväldigas av dofterna från kött, grönsaker, frukter – färska och torkade, nötter, sötsaker och, sist men inte minst, kryddor, aromatiska och färggranna i stora högar. Allt medan försäljarna högljutt inbjuder att prova, smaka, köpa… Nästan all mat som säljs här är producerad lokalt och utbudet varierar med årets säsonger.

Samling och transfer till tågstationen.

Kl 17.10 Avgång för snabbtåget Afrosiyob tillbaka till Tasjkent.
Kl 19.10 Ankomst till Tasjkent. Transfer till vårt Hotel Uzbekistan och incheckning.
Middag i hotellets restaurang.

Dag 13
Tasjkent
Hemresedagen
Tidig frukost, utcheckning och transfer till flygplatsen.
Kl 09.15 Avgång för flyg hem.
Ankomst till mellandestination och byte för vidare flyg till Stockholm, Köpenhamn, Oslo och Helsingfors.

Arthur Sehn

Arthur Sehn

Herodotos reseledare & ciceron

Arthur är född och uppvuxen i Kraków, bor i Stockholm sedan 1981. Studier i historia i Kraków, historia samt antikens kultur och samhällsliv i Stockholm och Uppsala. Sedan flera år håller han uppskattade kulturhistoriska föreläsningar med inriktning främst på Central- och Östeuropa. Han har som reseledare lett ett antal grupp- och rundresor till USA, Polen, Baltikum, Ryssland, Ukraina, Georgien och Armenien.

Sedan 2010 är Arthur verksam ägare i Herodotos Resor AB. Hans kunskaper i ryska kommer väl till pass under resor till länder i forna Sovjet.

Jag vandrar gärna i bergen - senast med en grupp i underbara slovakiska Tatra. Reser även privat mycket, gärna med familjen, senast till Grekland. På min favoritö - Amorgos, vandrar vi, simmar och fridyker i jakt på bläckfiskar.
Arthur

Resfakta

Tid:  ♠ 13-21 oktober 2018 

Pris: 21 950 kr för del i dubbelrum*

Specialpris för Herodotos tidigare resenärer: 21 450 kr*

I priset ingår:  Stockholm/Köpenhamn/Oslo/Helsingfors–Tasjkent t/r; del i dubbelrum på trestjärniga hotell, 11 nätter: två nätter i Tasjkent (en vid ankomst och en inför avfärd) samt tre nätter i vardera Chiva, Buchara & Samarkand, med frukost. Wifi på alla hotell. Transporter, utflykter, entréer och alla måltider enligt program. Svensktalande reseledare under hela vistelsen. Hjälp med visumansökan. Tillägg enkelrum: 2 450 kronor*.

* Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. För resans genomförande enligt ovanstående uppgifter För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Ytterliga information

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i CE Travels resebutik, Birger Jarslgatan 71. Välkommen!

Jag är intresserad av resan men...


Anslutningar

Våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm eller Köpenhamn. Därför erbjuder vi, genom vårt samarbete med resebyrån CE Travel , bra priser på anslutningsflyg från övriga Norden. Hör med oss om detaljer!

* Observera att datum och prisuppgifter är preliminära. Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Avbokningsregler
Arrangören tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Villkor och regler. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Herodotos resor  är medlem i Svenska resebyråföreningen (SRF) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

Share This