0739843325 info@herodotos.se

Skidor i slovakiska Tatra

En skidresa till Spiš i Slovakien vid södra foten av Tatrabergen. Prova det bästa som vinter i Tatra i Slovakien har att erbjuda: Tatranská Lomnica, Štrbské Pleso, Starý Smokovec-Hrebienok, Chopok-Jasna.
Avgång varje vecka januari-mars 2019.

Snabbfakta
Avgång varje vecka januari-mars 2019 Pris från: 6 950:- per person
Mer information

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i CE Travels resebutiken, Birger Jarslgatan 71.

Skidresa till slovakiska Tatra
Vår resa går till den historiska regionen Spiš (uttalas Spisj, ty. Zips, ungerska Szepesség, polska Spisz) som breder ut sig söder om Karpaterna i ett betagande vackert landskap. Här har kulturerna mötts i århundraden – ungerska herrar och tjänstemän mötte slovakiska och rutenska bönder, romerska och grekiska katoliker eller ortodoxa. Polsktalande stolta och fria górale, bergsfolk med rumänska rötter vallade får på bergssluttningarna och tog till stråtröveri när de egna förråden tröt. Städerna byggdes och dominerades av tyska borgare – köpmän och hantverkare som mötte judar och kringresande romer. Med andra ord ett typiskt centraleuropeiskt, habsburgskt, österrikiskt-ungerskt land. Idag är mycket av det borta men överallt finns det spår av Spiš långa mångkulturella historia. Tatranská Lomnica Vår huvudort under resan är Tatranská Lomnica (ty. Tatralomnitz , ung. Tátralomnic)), en kurort på 1890 talet som en systerstad till de lite äldre kurorterna Novy och Starý Smokovec. Grundaren greve Dr Szontagh, själv hängiven friluftsmänniska och bergsvandrare, organiserade och utbildade de första professionella Tatraguiderna. Han var också pionjär inom skidvandringen och introducerade skidor i Tatraregionen.
Tatrabergen - Tatry
Slovakiska Tatry – som bergen heter här – är Slovakiens viktiga nationalsymbol och besjungs i nationalsången Nad Tatrou sa blyska, (Ovan Tatra det blixtrar). Bergstoppen Kriváns stiliserade silhuett pryder både landets statsvapen och flagga. Bergens högsta topp Gerlach (slov: Gerlachovský štít), som vi dock inte planerar att bestiga, mäter 2,655 meter över havet och hette 1886-1919 Franz-Joseph-Spitze. Vandringar i Tatranský národný park Från vårt ”basläger” i Nový Smokovec gör ni dagligen utfärder och trekking i mer lättåtkomliga vandringsleder. Ni kommer att vandra i slovakiska Tatra Nationalpark TANAP, som tillsammans med sin motsvarighet på polska sidan sedan 1993 utgör ett UNESCO-naturreservat med rik flora och fauna i alpin miljö. Fysiska förutsättningar Här finns leder i alla svårighetsgrader, från lätta promenader på asgalterade allér vid fiten av bergen till hårda klättringar mot Tatras toppar. De flesta brukar nöja sig med lättare till medelsvåra vandringsleder och njuter av naturupplevelser som den fascinerande miljön i Tatrabergen erbjuder. Som i alla andra former av friluftsliv är det förstås viktigt att använda sunt förnuft, veta sina begränsningar, lyssna på den egna kroppen och inte pressa den alltför mycket. Vi vandrar sällan i regelrätt grupp utan lägger upp varje dags förslag på rutt som var och en kan tillryggalägga i egen takt och lunch på egen hand i någon av stugorna.
Skidåkning i Tatra
Tatranská Lomnica Slovakiens klassiska skidort, Tatranská Lomnica erbjuder enastående vyer över Slovakiens näst högsta bergstopp (Lomnický štít). Den kan endast nås med en särskild linbana som du kan använda från restaurangterrassen på linbanestationen Skalnaté Pleso. Skidsystemet i Tatranská Lomnica erbjuder 11 kilometer pister, två linbanor och fyra sittliftar. Den högst belägna och brantaste delen vid Lomnické sedlo 2.196 m ö.h. bör tillfredsställa även krävande skidåkare. Den längsta sammanlagda nerfarten, med fallhöjd på ca 1.300 meter ner till dalen, är ca 6,5 km lång. Dessutom finns det ca 6 km enklare backar för barnfamiljer. Starý Smokovec-Hrebienok Ett ställe för nybörjare som här hittar hittar fem mycket snälla nerfarter. Fyra av dem når man via bergbanan till Hrebienok. I skicentret går det att köpa, till förmånligt pris, liftkort till enbart detta lilla skidområde. Vill du lära ditt barn åka skidor? Här är det perfekta stället för dig. Ett team av professionella skidlärare kan ge lektioner också till absoluta nybörjare – såväl barn som vuxna. Starý Smokovec är också den perfekta utgångspunkten för vintervandringar upp till fjällstugor och fascinerande frusna vattenfall. Här kan man också till långt in på kvällen åka den populära rodelbanan från bergbanans topp Hrebienok till Starý Smokovec. Från Tatranská Lomnica tar man sig enklast ditt med elektricka – Tatras eget pendeltåg. Resan tar ca en kvart. Štrbské Pleso Den högtst belägna orten i Tatrabergen – Štrbské Pleso erbjuder 9 kilometer blåa och röda pister placerade på sydsluttningar av berget Predné Solisko. Området är populärt bland barnfamiljer men också bland mer erfarna skidåkare. Här njuter man av bästa service i en lugn harmonisk fjällort. I år kan skidåkarna njuta av mer än två nya pistkilometer med konstsnö. För längdåkare finns det över 26 kilometer preparerade skidspår. Från Tatranská Lomnica tar man sig enklast ditt med elektricka. Resan tar ca tre kvart. Chopok-Jasná Skidsystemet Jasná erbjuder skidåkning för alla, både nybörjare och krävande expertåkare. Området Jasná Nízke Tatry är beläget i bergskedjan Låga Tatra – en del av nationalparken Národný park Nízke Tatry (NAPANT). Låga Tatras 82 km långa massiv sträcker sig i öst-västlig riktning i mitten av Slovakien, mellan dalarna Váh och Hron. Högsta topp är Dumbier 2.043 m.ö.h. och näst högsta är den kända skid- och hikingtoppen Chopok 2.024 m.ö.h. Jasná NízkeTatry är det största skidområdet i Slovakien och är uppbyggt på Chopoks norra och södra sluttningar. Området erbjuder 46 km välpreparerade pister i olika svårighetsgrader. Här anordnas dessutom alpina skidtävlingar i världsklass. Dessutom finns fri ride-zoner och snow park. Snökanoner finns längs 27 kilometer av pisterna. Systemet betjänas av 40 linbanor och liftar med en kapacitet på över 30 000 personer i timmen. Chopok-Jasna ligger ca 1 tim 20 minuters bussresa från Tatranská Lomnica.
Slovakiskt kök – ungerska influenser
I Slovakien får vi flera tillfällen att bekanta oss med det ungerskinspirerade slovakiska köket med goda soppor – gulasch eller krämig vitlökssoppa och specialiteter som ungersk gulasch med knödel, segedinergulasch (med surkål och gräddfil). Den goda, paprikadoftande maten sköljer vi ner med en sejdel kall Zlaty Bazant (Den gyllene fasanen). Till dessert rekommenderas buhta – en stor, ångkokt bulle med fyllning av choklad- eller plommonsylt, serverad varm med smält smör. Kan vara bra att återställa kroppens alla förbrukade kalorier!
Resfakta Avgång varje vecka januari-mars Svensktalande reseledare följer med grupper på minst 8 personer! Pris från: 6.950 kr per person i dubbelrum* Herodotos trogna resenärer reser för 6.450 kr.* I priset ingår: sju nätter med del i dubbelrum med frukost, på ett Apartmány Moravienka i Tatranská Lomnica  Lokala transporter till flera skidsystem i området. Tillägg för enkelrum 2.100 kr.* Vid en grupp på minst 8 personer finns en svensktalande reseledare tillgänglig under hela vistelsen. Tillkommer: resa till/från Tatranska Lomnica, kostnad för liftkort, ev. lokala transporter. Resa till/från Tatranska/Lomnica Säsongflyg genom Riga har annonserats, Annars är det flyg till Kraków som gäller. I dagsläge flyger SAS, Finnair, Norwegian och RyanAir direkt till Kraków från Norden, Wizzair till närbelägna Katowice. Vi ordnar transfer och bokar gärna era biljetter. Hör med oss om aktuella tids- och prisuppgifter! Budgetnivå? För er med stramare budget kan vi ordna enklare boende till lägre pris samt studentrabatter. Vill ni lyxa till det itället så finns det också bra alternativ i flera prisklasser. Hör med oss om detaljer! Extra vistelse i Kraków Eftersom vi flyger till och från Kraków finns det möjligheter att förlänga vistelsen med extra nätter i denna Polens kungliga huvudstad. Vi kan erbjuda boende i alla prisklasser samt flera spännande programpunkter. Hör med oss om detaljer!

* Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. För resans genomförande enligt ovanstående uppgifter För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Ytterliga information

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i CE Travels resebutik, Birger Jarslgatan 71. Välkommen!

Jag är intresserad av resan men...


Anslutningar

Våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm eller Köpenhamn. Därför erbjuder vi, genom vårt samarbete med resebyrån CE Travel , bra priser på anslutningsflyg från övriga Norden. Hör med oss om detaljer!

* Observera att datum och prisuppgifter är preliminära. Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Avbokningsregler
Arrangören tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Villkor och regler. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Herodotos resor  är medlem i Svenska resebyråföreningen (SRF) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

Share This