0739843325 info@herodotos.se

Vandra i slovakiska Tatra

En natur- och kulturresa till Spiš i Slovakien vid södra foten av Tatrabergen. Ett färdigt reseprogram för dig som reser i individuellt: transfer och boende med halvpension.
Svensktalande reseledare följer med grupper på minst 8 personer!

Snabbfakta

Avgång varje vecka maj-sept 2018
Pris från: 4 950:- per person
Svensktalande reseledare följer med grupper på minst 8 personer.

Mer information

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i CE Travels resebutiken, Birger Jarslgatan 71.

På vandring i slovakiska Tatra

Vår resa går till den historiska regionen Spiš (uttalas Spisj, ty. Zips, ungerska Szepesség, polska Spisz) som breder ut sig söder om Karpaterna i ett betagande vackert landskap.

Här har kulturerna mötts i århundraden – ungerska herrar och tjänstemän mötte slovakiska och rutenska bönder, romerska och grekiska katoliker eller ortodoxa. Polsktalande stolta och fria górale, bergsfolk med rumänska rötter vallade får på bergssluttningarna och tog till stråtröveri när de egna förråden tröt. Städerna byggdes och dominerades av tyska borgare – köpmän och hantverkare som mötte judar och kringresande romer. Med andra ord ett typiskt centraleuropeiskt, habsburgskt, österrikiskt-ungerskt land. Idag är mycket av det borta men överallt finns det spår av Spiš långa mångkulturella historia.

Vår huvudort under resan är Nový Smokovec, (ty. Neuschmeks, ung. Újtátrafüred), en kurort grundad år 1875 av den ungersk-tyske läkaren Nicolaus Szontagh, bredvid den gamla orten Starý Smokovec (ty. Altschmecks, ung. Ótátrafüred). Dr Szontagh, själv hängiven friluftsmänniska och bergsvandrare, organiserade och utbildade de första professionella Tatraguiderna. Han också pionjär inom skidvandringen och introducerade skidor i Tatraregionen.

I Smokovec bor vi i Nicolaus Szontaghs egen villa, från slutet av 1800-talet, utbyggd till pensionat 1914. Under kommunismen blev den konfiskerad och fungerade, under namnet Hotel Tokajik, som semesterhem för den styrande eliten. Efter 1989 återlämnades byggnaden till Szontaghs och är idag ett fungerande, delvis renoverat pensionat med många bevarade, påkostade originalinteriörer.

Tatrabergen - Tatry

Slovakiska Tatry – som bergen heter här – är Slovakiens viktiga nationalsymbol och besjungs i nationalsången Nad Tatrou sa blyska, (Ovan Tatra det blixtrar). Bergstoppen Kriváns stiliserade silhuett pryder både landets statsvapen och flagga. Bergens högsta topp Gerlach (slov: Gerlachovský štít), som vi dock inte planerar att bestiga, mäter 2,655 meter över havet och hette 1886-1919 Franz-Joseph-Spitze.

Vandringar i Tatranský národný park
Från vårt ”basläger” i Nový Smokovec gör ni dagligen utfärder och trekking i mer lättåtkomliga vandringsleder. Ni kommer att vandra i slovakiska Tatra Nationalpark TANAP, som tillsammans med sin motsvarighet på polska sidan sedan 1993 utgör ett UNESCO-naturreservat med rik flora och fauna i alpin miljö.

Fysiska förutsättningar
Här finns leder i alla svårighetsgrader, från lätta promenader på asgalterade allér vid fiten av bergen till hårda klättringar mot Tatras toppar. De flesta brukar nöja sig med lättare till medelsvåra vandringsleder och njuter av naturupplevelser som den fascinerande miljön i Tatrabergen erbjuder. Som i alla andra former av friluftsliv är det förstås viktigt att använda sunt förnuft, veta sina begränsningar, lyssna på den egna kroppen och inte pressa den alltför mycket. Vi vandrar sällan i regelrätt grupp utan lägger upp varje dags förslag på rutt som var och en kan tillryggalägga i egen takt och lunch på egen hand i någon av stugorna.

Slovakiskt kök – ungerska influenser

I Slovakien får vi flera tillfällen att bekanta oss med det ungerskinspirerade slovakiska köket med goda soppor – gulasch eller krämig vitlökssoppa och specialiteter som ungersk gulasch med knödel, segedinergulasch (med surkål och gräddfil). Den goda, paprikadoftande maten sköljer vi ner med en sejdel kall Zlaty Bazant (Den gyllene fasanen). Till dessert rekommenderas buhta – en stor, ångkokt bulle med fyllning av choklad- eller plommonsylt, serverad varm med smält smör. Kan vara bra att återställa kroppens alla förbrukade kalorier!

Resfakta
Avgång varje vecka maj- september
Svensktalande reseledare följer med grupper på minst 8 personer!

Pris från: 4.950 kr per person i dubbelrum*
Herodotos trogna resenärer reser för 4.450 kr.*

I priset ingår: Transfer t/r från flygplatsen i Kraków till Nový Smokovec. Del i dubbelrum, sju nätter med halvpension (frukost och middag). Tillägg: enkelrum 1 250 kr.
Flyg till/från Kraków ingår inte (se nedan).

Flyg till/från Kraków
I dagsläge flyger SAS, Finnair, Norwegian, Wizzair och RyanAir direkt till Kraków från Norden (Stockholm Arlanda, Skavsta, Köpenhamn, Oslo eller Helsingfors). Vi bokar gärna era biljetter, mot en mindre avgift, i samband med bokningen av resan. Hör med oss om aktuella tids- och prisuppgifter!

Budgetnivå?
För er med stramare budget kan vi ordna enklare boende till lägre pris samt studentrabatter.
Vill ni lyxa till det itället så finns det också bra alternativ i flera prisklasser.
Hör med oss om detaljer!

Extra vistelse i Kraków
Eftersom vi flyger till och från Kraków finns det möjligheter att förlänga vistelsen med extra nätter i denna Polens kungliga huvudstad. Vi kan erbjuda boende i alla prisklasser samt flera spännande programpunkter. Hör med oss om detaljer!

* Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. För resans genomförande enligt ovanstående uppgifter För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Ytterliga information

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i CE Travels resebutik, Birger Jarslgatan 71. Välkommen!

Jag är intresserad av resan men...


Anslutningar

Våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm eller Köpenhamn. Därför erbjuder vi, genom vårt samarbete med resebyrån CE Travel , bra priser på anslutningsflyg från övriga Norden. Hör med oss om detaljer!

* Observera att datum och prisuppgifter är preliminära. Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Avbokningsregler
Arrangören tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Villkor och regler. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Herodotos resor  är medlem i Svenska resebyråföreningen (SRF) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

Share This