Vilnius och Trakai

En kulturhistorisk resa till Litauen och dess huvudstad Vilnius samt medeltida borgen i Trakai med Östeuropakännaren Arthur Sehn.
Resan är framtagen för Svensk-polska föreningen i Stockholm. Medlemmar i systerföreningar och Herodotos vänner är självklart välkomna!
19-22 september 2019
Snabbfakta

Datum: 12-16 september 2019
Pris: 5.450 kr per person i dubbelrum. 
Specialpris för medlemmar i Svensk-polska och Herodotos trogna resenärer: 4.950 kr.

Info & anmälan

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i resebutiken, Birger Jarslgatan 71.

Sista anmälningsdag 15 juni 2019.

Med Herodotos i Vilnius

Följ med Herodotos till Vilnius i Europas mitt, där religioner, språk och kulturer levt sida vid sida genom århundradena. En gång i tiden en av två huvudstäder i det Polsk-Litauiska Samväldet, är Vilnius idag en modern huvudstad i det självständiga Litauen.

Här kan du följa i de stora poeternas fotspår: Adam Mickiewicz, Josef Brodsky och Litauens egen Tomas Venclova. Ströva omkring i gamla staden – den största barockstaden norr om Alperna – med dess rika utbud av caféer och restauranger och oförglömlig stämning av centraleuropeisk nostalgi.

I Vilnius besöker vi Gedyminasborgen, grundad när Litauen var Europas sista ”hedniska” land. Nedanför borgen bekantar vi oss med det nyligen återuppbyggda s.k. Nedre slottet eller Litauens storfurstars palats. Slottet förstördes redan 1655 och återuppbyggdes först år 2009, under den nyvunna självständigheten. Ett högt symboliskt och kontroversiellt beslut.

I Vilnius finner vi synliga och levande spår av ett mångreligiöst, multikulturellt och multietniskt samhälle som finns här sedan 1300- och 1400-talen. Vi tar en promenad i stadens historiska centrum längs Pilies gatve (Borggatan), från Katedralplatsen till Aušros Vartu (Ausrosporten, Gryningsporten) med den mytomspunna Madonnabilden. I grannskapet ser vi också den grekisk-katolska Basiliankyrkan och den rysk-ortodoxa Helige Andes kyrka.

Vi besöker St Stanislaus och St Vladislaus katedral, som under kommunismen omvandlades till ateismmuseum men nu åter hyser relikerna av Litauens skyddshelgon St Kasimir, samt St Annakyrkan, en av Europas främsta gotiska tegelbyggnader, prisad för sin skönhet bl a av kejsar Napoleon.

Från Vilnius tar vi vår buss till Trakai där vi besöker en restaurerad högmedeltida borg och äter lunch i en karaitisk restaurang med traditionellt tatarisk-karaitiskt kök. Karaiterna är en av Europas minsta etniska grupper, en i grunden reformerad judisk folkgrupp som talar ett turkiskt språk och har sin egen tro. Karaiterna kom till Trakai från Krim i början av 1400-talet som en följd av det litauisk-polska väldet som då sträckte sig från Östersjön till Svarta Havet. I Trakai kom karaiterna att inta en privilegierad ställning som Storfurstens livvakt.

I Litauen får vi tillfälle att bekanta oss med det robusta lokala köket och prova nationalrätten, köttfyllda kroppkakor cepelinai (zeppelinare) som vi sköljer ned med en sejdel av det lokala ölet Švyturys.

Vilnius är både Unesco-världsarv och Europas billigaste huvudstad – två utmärkta skäl att fara dit. Staden har dessutom genomgått en liten matrevolution och allt fler kockar serverar nyskapande mat med litauiska rötter.

➤ Njut av Europas billigaste huvudstad

Johan Öberg

Resor, DN.

POLIN - museet i Warszawa

Museet för de polska judarnas historia – POLIN

POLIN är ordet för Polen på hebreiska och jiddisch. Museet ligger i gamla judiska kvarter (idag senmodernistiska stadsdelen Muranów). Det inryms i en arkitektoniskt djärv byggnad ritad av den finske arkitekten Rainer Mahlamäki, belönad i november 2014 med historiens första Finlandiapris i arkitektur.  POLIN-museet belönades 2016 med prestigefyllda European Museum of the Year Award! 
Läs mer på: europeanmuseumforum.info

Polin i Warszawa har tagit ett befriande och avmystifierande grepp om judarnas tusen år i Polen. Här sprids ljus över hur judarna förblev judar genom att välja livet. Det mest omtumlande intrycket är hur lika vi alla är.

➤ Vardagsliv med exilens vemod i nyöppnat judiskt museum

Joanna Persman

SvD

Konsert, balett och opera

Packa ner en omgång lite finare kläder. En av kvällarna ska vi nämligen på opera, balett eller konsert. Oavsett vilket vi väljer, blir det garanterat en musikupplevelse i värdsklass. Teatr Wielki («Den stora teatern»), landets nationalscen för opera och balett, håller klass i nivå (och samarbete) med  Metropolitan Opera, Teatro alla Scala, English National Opera samt festivaler i Bregenz och Baden-Baden.

Warszawas symfoniorkester, en av landets två nationalorkestrar (den andra finns i Katowice) tillhör också de bästa i världen. Med lite tur kan vi höra den framföra verk av någon av Polens stora tonsättare, Wieniawski, Szymanowski, Górecki, Penderecki eller den störste av de alla, Warszawasonen Frederic Chopin!

 

 

Repertoaren är inte klar än

I skrivande stund är repertoaren inte klar. Vi uppdaterat programmet så snart vi kan. Kom ihåg att meddela oss om ni är intresserade så att vi kan boka innan biljetter säljer slut.

Teatr Wielki («Den stora teatern»), gör rätt för sitt namn och är en av världens största teaterbyggnader. Stora salen, «Sala Moniuszki», har hela 1768 åskådarplatser. Så som mycket annat i Warszawa förstördes teaterbyggnaden under kriget, återuppbyggdes och – invigdes på 1960-talet. Teatr Wielki  är landets nationalscen för opera och balett och en av världens ledande operahus och balettscener.
➤ teatrwielki.pl

Resfakta

Datum: 12-16 september 2019 (fyra nätter i Warszawa)
Pris: 5.450 kronor
Herodotos trogna resenärer åtnjuter alltid en rabatt på 500 kr per person och resa.*

I priset ingår:  flyg t/r från Stockholm  till Warszawa, transfer från flygplatsen till hotellet t/r, boende, del i dubbelrum med frukost på ett bra hotel i centrala Warszawa, bra, innehållsrikt program, två gemensamma middagar, initierad och kunnig guidning, svensktalande reseledare under resan. Tillägg för boende i enkelrum. Säg till om ni vill dela rum med någon!

Info och anmälan

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i resebutiken, Birger Jarslgatan 71. Välkommen!

Jag är intresserad av resan men...

Ingen avgång som passar? Resa på ett annat datum?

Skräddarsy din resa? Gruppresa?

* Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. För resans genomförande enligt ovanstående uppgifter För resans genomförande erfordras 16 deltagare.


Anslutningar

Våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm eller Köpenhamn. Därför erbjuder vi, genom vårt samarbete med resebyrån CE Travel , bra priser på anslutningsflyg från övriga Norden. Hör med oss om detaljer!

* Observera att datum och prisuppgifter är preliminära. Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Avbokningsregler
Vi tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Villkor och regler. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Herodotos resor  är medlem i Svenska resebyråföreningen (SRF) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

Share This