Warszawa med POLIN-museet

En kulturhistorisk resa till nyhetsaktuella Polen och dess huvudstad Warszawa. Vi tar tempen på aktuell situation i regionens största land och njuter av vad stadens rika kulturliv har att erbjuda. Reseledare och ciceron är den Polenfödde Arthur Sehn. Resan arrangeras i samarbete med PRO-kultur, med specialpris för medlemmar.
12-16 september 2019

Följ med på vår resa till en fascinerande, centraleuropeisk storstad där den moderna, pulserande livsrytmen varvas med spår av omvälvande och dramatisk historia bland byggnader som vittnar om förkrigstidens charm då Warszawa var en metropol av parisiskt snitt.

Här bland moderna skyskrapor sticker den polsk-amerikanske stjärnarkitekten Daniel Libeskinds moderna bostadstorn upp, intill en futuristisk byggnad med stadens modernaste shoppinggalleria.

Bredvid detta Manhattanliknande område står Kulturpalatset  – Warszawas högsta byggnad, en äkta Stalinskrapa, 1950-talsgåva från storebror i Moskva.

Tillsammans reser sig skraporna över stadsdelar som under den tyska ockupationen delades av ghettomuren och senare ödelades under Warszawaupproret 1944.

Snabbfakta

Datum: 12-16 september 2019
Pris: 5.450 kr per person i dubbelrum.
Specialpris: 4.950 kr.
Specialpriset gäller för Herodotos trogna resenärer och medlemmar i PRO-kultur.

 

Info & anmälan

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i resebutiken, Birger Jarslgatan 71.

Sista anmälningsdag 15 juni 2019.

Med Herodotos i Warszawa

Från Kulturpalatsets utsiktsterrass blickar vi ut över stadens magnifika panorama, där det breder ut sig längs floden Wisla och den gamla, ruffiga stadsdelen på andra sidan, Praga, som idag domineras av den nybyggda nationalarenan vars siluett, i nationalfärgerna vitt och rött, symboliserar kungakronan eller ett örnnäste.

På våra vandringar och bussturer lär vi känna det klassiska Warszawa: Gamla staden, kungliga slottet, kolonnen på Slottsplatsen med den svenskättade kungen Sigismund Vasas staty. Både Slottet, kolonnen och hela Gamla stan förstördes fullständigt under Andra världskriget men har numera återuppbyggts.

På paradgatan Krakowskie Przedmiescie ser vi bland annat presidentpalatset med en ryttarstaty av den kände patrioten, Józef Poniatowski skulpterad av den danske skulptören Bertel Thorvaldsen och besöker Heliga Korsets kyrka där Frederic Chopins hjärta finns inmurat. Warszawa är hemorten för den årliga Chopinfestivalen där unga artister tävlar i framförande av hans verk. Vi hoppas att det kommer att finnas tillfälle att lyssna på Chopins musik på plats i Warszawa och ordnar gärna biljetter.

Efter att vi beundrat statyn av Polens store astronom Nicolaus Copernikus (även den av Thorvaldsen) tar vi en kort promenad längs Den Nya Världen (gatans namn Nowy Swiat betyder faktiskt det) till Nationalmuseet där vi tar del av en imponerande samling av framför allt polskt måleri. Den permanenta utställningen börjar med äldre europeiskt måleri, samt polsk och utländsk äldre porträttkonst. Huvuddelen av samlingarna ägnas 1800-talets måleri i en nyligen uppdaterad utställning som återspeglar kopplingar med samtida europeiska konstriktningar. Det senaste tillskottet i samlingarna är ett galleri över modern konst från tidigt 1900-tal till spännande polsk samtida konst på 2000-talet!

En av dagarna följer vi Warszawa-judarnas spår. Vi besöker platser förknippade med judarnas, långa, rika och slutligen tragiska historia: Plac Grzybowski med stadens enda kvarvarande synagoga, bevarade fragment av den mur som omgärdade ghettoområdet, barnhemmet som byggdes av den polsk-judiske barnläkaren och pedagogen Janusz Korczak, platsen för upprorsmännens bunker på Milagatan 18 och ghettohjältarnas monument.

Här, i gamla judiska kvarter (idag senmodernistiska stadsdelen Muranów) besöker vi Museet för de polska judarnas historia, POLIN, med dess nyöppnade permanenta utställning i åtta avsnitt som skildrar tusen år av judiskt liv i Polen.

Men vi hinner med mycket annat i Warszawa också. Här får vi tillfällen att bekanta oss med både det traditionella, polska köket och en modern mix av världskökets trender. Vi botaniserar bland stadens rika utbud av matställen, från toppkrogar, moderna nyskapande restauranger till enkla ställen som populära ”Pijalnia wódki i piwa” där traditionella polska smårätter sköljs ner med mycket prisvärda lokala öl- och vodkasorter.

Men snart skall du le under tåren
Likt blomman som vaknar om våren

Som förr din betagande skönhet

Skall stiga ur spillror och grus

Som förr skall du stråla i glädje och ljus

Ditt huvud du reser Warszawa

Och runtomkring världen skall gå som ett brus

Vår hyllning och sång om Warszawa

Bertil Boo

Sången om Warszawa, text & musik, Albert Harris

POLIN - museet i Warszawa

Museet för de polska judarnas historia – POLIN

POLIN är ordet för Polen på hebreiska och jiddisch. Museet ligger i gamla judiska kvarter (idag senmodernistiska stadsdelen Muranów). Det inryms i en arkitektoniskt djärv byggnad ritad av den finske arkitekten Rainer Mahlamäki, belönad i november 2014 med historiens första Finlandiapris i arkitektur.  POLIN-museet belönades 2016 med prestigefyllda European Museum of the Year Award! 
Läs mer på: europeanmuseumforum.info

Polin i Warszawa har tagit ett befriande och avmystifierande grepp om judarnas tusen år i Polen. Här sprids ljus över hur judarna förblev judar genom att välja livet. Det mest omtumlande intrycket är hur lika vi alla är.

➤ Vardagsliv med exilens vemod i nyöppnat judiskt museum

Joanna Persman

SvD

Konsert, balett och opera

Packa ner en omgång lite finare kläder. En av kvällarna ska vi nämligen på opera, balett eller konsert. Oavsett vilket vi väljer, blir det garanterat en musikupplevelse i värdsklass. Teatr Wielki («Den stora teatern»), landets nationalscen för opera och balett, håller klass i nivå (och samarbete) med  Metropolitan Opera, Teatro alla Scala, English National Opera samt festivaler i Bregenz och Baden-Baden.

Warszawas symfoniorkester, en av landets två nationalorkestrar (den andra finns i Katowice) tillhör också de bästa i världen. Med lite tur kan vi höra den framföra verk av någon av Polens stora tonsättare, Wieniawski, Szymanowski, Górecki, Penderecki eller den störste av de alla, Warszawasonen Frederic Chopin!

 

 

Repertoaren är inte klar än

I skrivande stund är repertoaren inte klar. Vi uppdaterat programmet så snart vi kan. Kom ihåg att meddela oss om ni är intresserade så att vi kan boka innan biljetter säljer slut.

Teatr Wielki («Den stora teatern»), gör rätt för sitt namn och är en av världens största teaterbyggnader. Stora salen, «Sala Moniuszki», har hela 1768 åskådarplatser. Så som mycket annat i Warszawa förstördes teaterbyggnaden under kriget, återuppbyggdes och – invigdes på 1960-talet. Teatr Wielki  är landets nationalscen för opera och balett och en av världens ledande operahus och balettscener.
➤ teatrwielki.pl

Resfakta

Datum: 12-16 september 2019 (fyra nätter i Warszawa)
Pris: 5.450 kronor*
Specialpris: 4.950 kr*
Specialpriset* gäller för Herodotos trogna resenärer och medlemmar i PRO-kultur.

I priset ingår:  flyg t/r från Stockholm Skavsta  till Warszawa, transfer från flygplatsen till hotellet t/r, boende, del i dubbelrum med frukost på ett bra hotel i centrala Warszawa, bra, innehållsrikt program, två gemensamma middagar, initierad och kunnig guidning, svensktalande reseledare under resan. Tillägg för boende i enkelrum. Säg till om ni vill dela rum med någon!

Info och anmälan

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i resebutiken, Birger Jarslgatan 71. Välkommen!

Betalning & försäkring

Bankerna erbjuder ofta kompletterande reseförsäkring utan extra kostnad, när resan betalas med deras kort. Detta gäller även om resan betalas via internetbank och girobetalning. Hör gärna med Din bank om detaljer!

Jag är intresserad av resan men...

Ingen avgång som passar? Resa på ett annat datum?

Skräddarsy din resa? Gruppresa?

* Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. För resans genomförande enligt ovanstående uppgifter För resans genomförande erfordras 16 deltagare.


Anslutningar

Våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm eller Köpenhamn. Därför erbjuder vi, genom vårt samarbete med resebyrån CE Travel , bra priser på anslutningsflyg från övriga Norden. Hör med oss om detaljer!

* Observera att datum och prisuppgifter är preliminära. Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Avbokningsregler
Vi tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Villkor och regler. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Herodotos resor  är medlem i Svenska resebyråföreningen (SRF) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

Share This