0739843325 info@herodotos.se

Warszawas många ansikten

Följ med på vår resa till en fascinerande, centraleuropeisk storstad där den moderna, pulserande livsrytmen varvas med spår av omvälvande och dramatisk historia bland byggnader som vittnar om förkrigstidens charm då Warszawa var en metropol av parisiskt snitt.
Här bland moderna skyskrapor sticker den polsk-amerikanske stjärnarkitekten Daniel Libeskinds moderna bostadstorn upp, intill en futuristisk byggnad med stadens modernaste shoppinggalleria. Bredvid detta Manhattanliknande område står en äkta Stalinskrapa – Kulturpalatset – en 1950-talsgåva från storebror i Moskva. Tillsammans reser sig skraporna över stadsdelar som under den tyska ockupationen delades av ghettomuren och senare ödelades under Warszawaupproret 1944.

Inget datum? När skulle det passa dig?

Med Herodotos i Warszawa

Med Herodotos i Warszawa

Från Kulturpalatsets utsiktsterrass blickar vi ut över stadens magnifika panorama, där det breder ut sig längs floden Wisla och den gamla, ruffiga stadsdelen på andra sidan, Praga, som idag domineras av den nybyggda nationalarenan vars siluett, i nationalfärgerna vitt och rött, symboliserar kungakronan eller ett örnnäste.

På våra vandringar och bussturer lär vi känna det klassiska Warszawa: Gamla staden, kungliga slottet, kolonnen på Slottsplatsen med den svenskättade kungen Sigismund Vasas staty. Både Slottet, kolonnen och hela Gamla stan förstördes fullständigt under Andra världskriget men har numera återuppbyggts.

På paradgatan Krakowskie Przedmiescie ser vi bland annat presidentpalatset med en ryttarstaty av den kände patrioten, Józef Poniatowski skulpterad av den danske skulptören Bertel Thorvaldsen och besöker Heliga Korsets kyrka där Frederic Chopins hjärta finns inmurat. Warszawa är hemorten för den årliga Chopinfestivalen där unga artister tävlar i framförande av hans verk. Vi hoppas att det kommer att finnas tillfälle att lyssna på Chopins musik på plats i Warszawa och ordnar gärna biljetter.

Efter att vi beundrat statyn av Polens store astronom Nicolaus Copernikus (även den av Thorvaldsen) tar vi en kort promenad längs Den Nya Världen (gatans namn Nowy Swiatbetyder faktiskt det) till Nationalmuseet där vi tar del av en imponerande samling av framför allt polskt måleri. Den permanenta utställningen börjar med äldre europeiskt måleri, samt polsk och utländsk äldre porträttkonst. Huvuddelen av samlingarna ägnas 1800-talets måleri i en nyligen uppdaterad utställning som återspeglar kopplingar med samtida europeiska konstriktningar. Det senaste tillskottet i samlingarna är ett galleri över modern konst från tidigt 1900-tal till spännande polsk samtida konst på 2000-talet!

En av dagarna följer vi Warszawa-judarnas spår. Vi besöker platser förknippade med judarnas, långa, rika och slutligen tragiska historia: Plac Grzybowski med stadens enda kvarvarande synagoga, bevarade fragment av den mur som omgärdade ghettoområdet, barnhemmet som byggdes av den polsk-judiske barnläkaren och pedagogen Janusz Korczak, platsen för upprorsmännens bunker på Milagatan 18 och ghettohjältarnas monument.

Här, i gamla judiska kvarter (idag senmodernistiska stadsdelen Muranów) besöker vi Museet för de polska judarnas historia, POLIN, med dess nyöppnade permanenta utställning i åtta avsnitt som skildrar tusen år av judiskt liv i Polen.

Men vi hinner med mycket annat i Warszawa också. Här får vi tillfällen att bekanta oss med både det traditionella, polska köket och en modern mix av världskökets trender. Vi botaniserar bland stadens rika utbud av matställen, från toppkrogar, moderna nyskapande restauranger till enkla ställen som populära ”Pijalnia wódki i piwa” där traditionella polska smårätter sköljs ner med mycket prisvärda lokala öl- och vodkasorter.

POLIN - museet i Warszawa

Museet för de polska judarnas historia – POLIN

POLIN är ordet för Polen på hebreiska och jiddisch. Museet ligger i gamla judiska kvarter (idag senmodernistiska stadsdelen Muranów). Det inryms i en arkitektoniskt djärv byggnad ritad av den finske arkitekten Rainer Mahlamäki, belönad i november 2014 med historiens första Finlandiapris i arkitektur.  POLIN-museet belönades 2016 med prestigefyllda European Museum of the Year Award! 
Läs mer på: europeanmuseumforum.info

Warsaw is a story of rebirth

Lonely Planet

lonelyplanet.com

“I believe chef Szymczak is a serious contender for Poland’s third Michelin star”

Lunch at Warsaw’s Rozbrat 20 is neither faddish nor fancy but rooted in real flavours. »»»

Financial Times

Mary Lussiana, How to spend it magazine

Resfakta

Längd: 4 dagar (tre nätter i Warszawa)
Pris på begäran: räkna med ca 1000-1500 kr per en heldag på plats + flygbiljett
Herodotos trogna resenärer åtnjuter alltid en rabatt på 500 kr per person och resa.*

I priset ingår: reguljärt flyg t/r till Warszawa med LOT eller SAS, boende, del i dubbelrum med frukost på Hotel Gromada Warszawa Centrum***+ i centrala Warszawa, bra, innehållsrikt program inklusive gemensamma måltider, initierad och kunnig guidning, svensktalande reseledare under resan (vid grupper på minst 8 personer). Tillägg för boende i enkelrum. Säg till om ni vill dela rum med någon!

Budgetnivå?
För er med stramare budget kan vi ordna enklare boende till lägre pris samt studentrabatter.
Vill ni lyxa till det itället så finns det också bra alternativ i flera prisklasser.
Hör med oss om detaljer!

Vårt boende i Warszawa

Hotel Gromada Warszawa Centrum***+

Hotellet ligger i stadens absoluta centrum, vid Plac Powstanców Warszawy 2 (f.d. Plac Napoleona). Hotellet byggdes 1961 och arkitekterna inspirerades av samtida italiensk modernism. Fram till år 2012 fungerade hotellet som som Dom Chlopa (Bondens hus). Från den perioden härstammar interiörernas karakteristiska utsmyckning – mosaiker inspirerade av polsk folkkonst. Hotellet renoverades flera gånger och fungerar i dag som ett modern hotell med alla faciliteter inklusive satellit tv och wifi.

Ytterliga information

Via e-post info@herodotos.se,  tel 073 984 33 25 eller personligen i CE Travels resebutik, Birger Jarslgatan 71. Välkommen!

Jag är intresserad av resan men...

Ingen avgång som passar? Resa på ett annat datum?

Skräddarsy din resa? Gruppresa?

* Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. För resans genomförande enligt ovanstående uppgifter För resans genomförande erfordras 16 deltagare.


Anslutningar

Våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm eller Köpenhamn. Därför erbjuder vi, genom vårt samarbete med resebyrån CE Travel , bra priser på anslutningsflyg från övriga Norden. Hör med oss om detaljer!

* Observera att datum och prisuppgifter är preliminära. Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Avbokningsregler
Arrangören tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Villkor och regler. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Herodotos resor  är medlem i Svenska resebyråföreningen (SRF) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

Share This